Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Koliko će SDP platiti “dnevnice”?

16.02.2017. 23:00


Slučaj “dnevnice” SDP će politički skupo platiti i tu neće pomoći niti unutarstranački postupci prema kolegi im Sauchi čije objašnjenje čekaju, niti pozivanje na činjenicu kako su i oni glasovali za skidanje saborskog imuniteta tom bivšem predstojniku Milanovićeva kabineta, niti to što gorljivo istupaju kako žele da se slučaj što prije razjasni, niti pravno pranje ruku nekadašnjeg premijera i šefa SDP-a koji je, kaže, u dvadesetak minuta dao iskaz DORH-u. I rekao sve što zna – da ne zna ništa. Neće pomoći ništa stranci koja umjesto da se organizirano i koncentrirano priprema za lokalne izbore, proživljava unutarstranačke bure prejake za nejakog Bernardića.
Svjesni su te štete SDP-ovci, ali i HDZ-ovci koji mogu likovati kako se ono nekadašnje SDP-ovo “pošteno” može preimenovati u “lijeva ruka desni džep”.
Spomenuta metafora za krađu koja se, da sve bude još gore, događala u Vladinom uredu i to na tako nevjerojatan način da je zamračeno nešto više od pola milijuna kuna na račun savjetničkih putovanja koja se nikad nisu dogodila, politički je dodatna otežavajuća okolnost. Jer kako će građani, birači vjerovati u poštenje političara na nekim nižim razinama, institucijama i javnim poduzećima, kada se ovako nešto može događati u srcu političke moći, na državnom vrhu? Kako je moguće da “putovanje” putnih naloga nitko nije nadzirao? I kako je moguće da netko skupi toliko hrabrosti ili ludosti za takav čin i pomisli kako se to nikad neće otkriti?
Bez obzira kao završio slučaj Sucha, jer svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja, povjerenje u SDP kao stranku koja se bezbroj puta uzvisivala nad HDZ-om po poštenju, trenutačno je jako narušeno, tim više što su lijevi birači kritičniji i skloniji kažnjavanju afera. Bivši šef SDP ne poriče svoju političku odgovornost jer je Saucha bio njegov najbliži suradnik, no pravnu odgovornost kategorički odbacuje jer je u to vrijeme imao pametnija posla od provjeravanja putnih naloga i čitanja revizijskih izvješća. Je li Slavko Goldstein danima putovao ili bio doma, tko je o tome mogao voditi računa?! No, eto otkrilo se kako su Slavko Goldstein, Neven Budak i Siniša Petrović savjete dijelili besplatno, a sporne dnevnice nisu isplaćene na njihove ruke. Sve je došlo na političku naplatu, u zao čas pred lokalne izbore, prijeteći SDP-u još jednom gubitničkom frustracijom.
Koju strategiju SDP može izabrati protiv HDZ-a, a da mu društvo s desne strane ne predbaci kako nisu sveci, niti poštenjaci za koje su se izdavali, naravno, zaboravljajući svoje krimene koji su već zastrti političkom prašinom dok se ova oko SDP-a tek podignula?
Preostala je SDP-u barem za Zagreb spasiteljska solucija da zaigraju na HNS-ovku Anku Mrak Taritaš i tako pobjegnu od odgovornosti u slučaju gubitka, dok bi uspjeh barem dijelom kompenzirao političku letargiju u koju su uronili. S druge strane, HDZ bi, svjestan kako ovakva opozicija ne predstavlja preveliku političku opasnost, mogao više energije uložiti u discipliniranje koalicijskog partnera Mosta pa su već pušteni probni baloni kako je sastanak Plenkovića i Vesne Pusić, počasne predsjednice HNS-a, mig da je HDZ bacio oko na HNS.
Toliko je u politici zakulisnih igara da je građanima više puna kapa brojanja njihovih afera i obećanja. Pa i Pelješki most počinjao je graditi još Sanader, nastavio Milanović i sada Plenković. Znaju političari i uzdaju se u gotovo nevjerojatni fenomen biračkog zaborava pa stoga za svake izbore obećavaju projekte od kojih se neki nikad nisu ostvarili, a ne jadikuju predugo niti na aferama znajući kako će ih relativno brzo zatrpati nove ili će vrijeme učiniti svoje.
Koliko će i na koji način do lokalnih izbora izblijedjeti afera “dnevnice” teško je reći, no sigurno je kako se u SDP-u moraju brzo sabrati, prihvatiti trošak golemog političkog ceha ili će se dalje u međusobnim trvenjima rastakati do te mjere da vladajućima postane politički potpuno bezopasan.
Da se od lakomosti, želje za moći i materijalnog stjecanja boluje na cijelom političkom spektru biračima je odavno jasno, toliko da se pitaju “ima li tko pošten”, pa će to zasigurno biti i dio karnevalskih tema gdje će ih do kažnjavanja na izborima s guštom ismijavati, a saborski zastupnik – Pernar iz Živog zida na karnevalu će se kao svojevrsna zvijezda pojaviti glavom i bradom?! Za to se valjda ne plaćaju dnevnice.