Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Poluotok će opsluživati samo električni automobili

16.02.2017. 23:00
Poluotok će opsluživati samo električni automobili


Obnovili smo Kneževu palaču, zgradu iz 13. stoljeća, kroz mjesec dana očekujemo potvrdu od Ministarstva regionalnog razvoja za financiranje obnove Providurove palače. Ovaj projekt postavljanja punionice za električne automobile na Poluotoku nije tako velik i skup, ali je projekt budućnosti, zapravo projekt današnjice. Odlučili smo da punionica bude upravo tu jer vidimo u vrlo bliskoj budućnosti opslugu Poluotoka isključivo s vozilima na električni pogon. Tako ćemo čuvati naše palače, crkve i spomenike kulture, rekao je gradonačelnik Božidar Kalmeta jučer prilikom puštanja u pogon punionice elektromotornih vozila na parkiralištu u Ulici Bartola Kašića kraj stare Tehničke škole.
Punionica je postavljena u okviru HEP-ovog projekta eMOBILNOST. Osigurana su dva parkirna mjesta za istodobno punjenje dvaju vozila, a u periodu razvojne faze projekta punjenje će biti besplatno uz RFID identifikacijsku karticu.
Kako je rekao gradonačelnik Kalmeta, interes stranaca za punionice već duže postoji, a tu su uslugu zadarski turisti mogli dobiti u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića.
– Posebno pozdravljam ravnatelja Strukovne škole, Tihomira Tomčića i njegove vrijedne dečke jer oni su pravi mali pioniri energetske obnove u Zadru te imaju čitav park vozila na električni i solarni pogon te dvije punionice elektromotornih vozila, rekao je Kalmeta.
Iz Strukovne su i došli s dva automobila kako bi zainteresirani mogli isprobati vožnju te kako bi demonstrirali punjenje.
ELEN punionica je postavljena temeljem “Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila” kojim je Grad Zadar dao pravo služnosti za parkirališna mjesta, a HEP nabavio i ugradio punionicu uz tehničku podršku Elektre Zadar.
Domagoj Puzak, zamjenik voditelja tima za eMobilnost HEP grupe, zahvalio je Gradu Zadru te Elektri Zadar na tehničkoj pomoći.
– Sretan sam što je ovo 31. punionica koju smo postavili u Hrvatskoj te što idemo sve južnije prema turističkim destinacijama među kojima je i Zadar, rekao je Puzak na puštanju punionice u pogon.


 KALMETA BI U VETERANE


Uz gradonačelnika Božidara Kalmetu, koji je pustio punionicu u pogon, bio je i veći broj gradskih pročelnika i ostalih suradnika, što je uvijek očit znak da je predizborna kampanja u tijeku. Iako, kako je rekao Kalmeta, odgovarajući na novinarska pitanja, on sam i ljudi iz Gradske uprave, teren obilaze stalno, sve četiri godine.
Kalmeta je još rekao da je 100 posto siguran da će građani u Zadru opet dati povjerenje Hrvatskoj demokratskoj zajednici i koalicijskim partnerima, a odluku o kandidatu za gradonačelnika Zadra HDZ će, kaže, donijeti transparentno. Na pitanje što bi on osobno želio, rekao je kroz smijeh da bi najviše volio igrati nogomet za veterane NK Arbanasa.
– Izbori su tek 3. nedjelju u svibnju, a sad je još veljača. Ima vremena, nije preša ni nikakav presing. Donijet će se najbolja odluka, sve će biti na vrijeme i ležerno. Jedino što bih zaista želio da kampanja bude u granicama normalnog, kazao je gradonačelnik.