17 °C
Online izdanje
Srijeda, 22.veljače 2017.
Vi ste ovdje:  Home » Kultura
RSS feed
Današnji broj
Kultura
Povratak
Uspijevaju mukotrpan i staromodan rad učiniti učenicima privlačnim i poželjnim
Piše: Velimir Brkić
Foto: Velimir BRKIĆ

U povodu proslave 70 godina Glazbene škole Blagoja Bersa Zadar, u Koncertnoj dvorani obnovljene Kneževe palače u srijedu navečer upriličeno je predstavljanje monografije "70 godina Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar" autorica Dine Bušić i Sanje Petrovski, te plesni program i koncert sadašnjih i bivših učenika i nastavnika škole.

Bio je to zaista događaj prepun emocija. Štoviše, Zadar je tu večer bio istinski epicentar hrvatskih kulturno-zabavnih i društvenih događanja. Interes je bio toliki da su mnogi ostali u velikom hodniku, u Koncertnu dvoranu ni igla više nije mogla pasti. Svi posjetitelji, gosti i uzvanici ne bi stali ni u obližnju crkvu sv. Šime.

Ponosni na pedagošku tradiciju škole

- Vrlo smo ponosni na pedagošku tradiciju naše škole i umjetnički rad poznatih glazbenika koji su bili učenici naše škole, kao što su braća Dešpalj, braća Stamać, pok. maestro Igor Kuljerić, dr. Jerko Bezić i mnogi drugi, kazala je Branka Višić-Karavida, ravnateljica Glazbene škole Blagoje Bersa, pošto je pozdravila predstavnike suosnivača Grada Zadra i Zadarske županije, ravnateljicu Đurđicu Andrović, sadašnje i bivše profesore i profesorice od kojih je, kaže, dobila znanje, ali i strast i ljubav za nastavnički posao.

Glazbena škola, koja je u Kneževoj palači bila smještena od 1952. do 1991., najteži trenutak je imala 5. listopada 1991., kada je u Domovinskom ratu uništena zgrada i u njoj velik dio glazbala i opreme.

- No s elanom nepobjedive želje za nastavkom života i rada traži se rješenje i zahvaljujući tadašnjoj ravnateljici Đurđici Andrović i nastavnicima, škola seli u prostor bivše vojarne Đuro Đaković, čime se spašava škola i osigurava kontinuirani nastavni proces, ističe Višić-Karavida.

Mnogim donacijama se obnavlja fond glazbala i nastavne opreme. U nesreći, koja je tada zadesila školu, zadovoljstvo je bilo spoznati da je ljudska solidarnost i spremnost na nesebičnu pomoć velika.

Školu pohađa 480 učenika s kojima radi 43 nastavnika

- Danas u školi s 480 učenika radi 43 nastavnika u izvrsno opremljenim učionicama. Uz pomoć osnivača i kroz dobru suradnju sa svim institucijama u gradu Zadru i Zadarskoj županiji, razvijamo i nadograđujemo svoje aktivnosti, rekla je Višić-Karavida te je poručila:

- Dok se danas jednim klikom miša ubrzava razmjena informacija, govori se o promjenama paradigme u školi, mi još nismo došli do drugog recepta kako bismo ovladali instrumentom ili, u plesu, tijelom. I to je naš izazov danas, kako takav mukotrpan i za današnje vrijeme staromodan rad učiniti učenicima privlačnim i poželjnim. Na to moje kolege uspješno odgovaraju, tako da se ponosimo uspjesima naših učenika i duhovnom dobrobiti koja škola daje svojoj zajednici, zaključila je ravnateljica.

Program se odvijao pod voditeljskom palicom vrsne animatorice Anđele Ćurković-Petrović, glumice Kazališta lutaka Zadar.

- Nadarenost kod učenika ove škole i njihov ustrajan rad, uz potporu i stručan rad učitelja, dovodi do izvrsnosti. Ovaj obrazac i ovaj duh trebao bi biti snažna misao vodilja u promjeni obrazovne paradigme, o kojoj se kod nas u posljednje vrijeme govori, što je dobro, naglasio je Joso Nekić zadarski pročelnik za odgoj i školstvo.

Zadarski župan Stipe Zrilić podsjetio je kako je Glazbena škola poslije 2. svjetskog rata dala doprinos obnovi porušenog grada, što je dokaz da i teško poslijeratno doba treba umjetnost kao poticaj.

- Jedan drugi rat, ovaj naš Domovinski, učinio je Glazbenu školu prognanicima iz palače u kojoj se danas nalazimo. Novi dom našla je, prilično ironično, u prostoru vojarne u kojoj su stolovali oni koji su palaču rušili. Škola, mada i dalje radi u bivšoj vojarni, proslavlja 70. rođendan u svom starom domu. Krug se zatvorio, zaključio je župan Zrilić.

Monografiju u povodu 70. rođendana predstavile su urednica monografije, ravnateljica Koncertnog ureda Zadar Dina Bušić, koja je ujedno i autorica teksta o glazbenim odjelima, te autorica teksta o Plesnom odjelu Sanja Petrovski, dugogodišnja djelatnica škole.

- Rudarski posao prikupljanja podataka zahtjevniji je dio posla u odnosu na njihovu interpretaciju, pogotovo s obzirom na uvijek nazočnu otegotnu okolnost njihove necjelovite dostupnosti. No ono što je važno jest povezivanje dostupnih činjenica u skladnu cjelinu, navodi Dina Bušić.

Plesna škola utkana u temelje plesne scene u Hrvatskoj

Ova monografija je kronološki izložena povijest Glazbene škole Blagoja Bersa Zadar.

- U njoj su činjenice povezane u kratke priče isprepletene strastvenom borbom za elementarne uvjete rada, za prostor, za nove odjele, više zaposlenih, koncertni prostor, adekvatne instrumente i drugo, što dokazuje da ljude pokreće plemenita vizija. U ovom slučaju s najljepšom među njima, glazbom, postignuća su izuzetna, poručila je dipl. muzikologinja Bušić.

Plesni odjel Glazbene škole osnovan je 1970. godine na inicijativu tadašnje ravnateljice Marije Poklepović i plesne pedagoginje Vlaste Kaurić.

- Mogu slobodno reći da je zadarska plesna škola čvrsto utkana u temelje plesne scene u Hrvatskoj, kazala je Sanja Petrovski, spiritus movens Zadarskog plesnog ansambla koja je pozirala na kultnim fotografijama razrušene Koncertne dvorane, fotografa Željka Karavide.

Potom su u sklopu "Povratka u Kneževu" glazbeni program izveli Djevojački zbor i Gudački orkestar te solisti, bivši i sadašnji učenici škole, pod ravnanjem dirigentice, ravnateljice Branke Višić-Karavida. Nastupili su i učenici Plesnog odjela, kao i mlada nagrađivana plesačica Laura Čerina te mlade balerine 4. razreda klasičnog baleta. Nakon impresivnog programa održan je prigodni domjenak.

Galerija slika
Trenutno nema komentara

Niste registrirani?

Registrirajte se ili logirajte kako biste iskoristili pune mogućnosti portala Zadarskog lista. Besplatno je!

Copyright © 2008. Zadarski list Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Marketing
Powered by Sitestudio.hr