Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Sve se može kad se hoće

Autor: Drago Bajković

16.03.2010. 23:00
Sve se može kad se hoće

Foto: Vedran SITNICA



Zadrani na krilima uspjeha u Maksimiru dočekuju Čakovčane. Svima je jasno da Zebićeva momčad nakon tri uzastopna remija pod svaku cijenu mora pobjedom protiv Međimuraca potvrditi dva gostujuća uspjeha
Dinamo – Zadar 0:0. Izgledalo je prilično nerealno, ali ispostavilo se itekako istinito. Prvoligaš sa Stanova odigrao je hrabru utakmicu u Maksimiru i uspio osvojiti veliki bod protiv lidera prvenstva Dinama. Izabranici Dalibora Zebića takvu mogućnost najavljivali su tijekom cijelog prošlog tjedna, istini za volju potiho, ali nitko ili rijetko tko shvaćao ih je ozbiljno. Pokazali su da itekako stoje iza svojih riječi, na terenu su ostavili srce i nagrada je stigla na bodovni konto. Netko će kazati da se radi o samo jednom sitnom bodu, i statistički gledano, neće pogriješiti. Ali, ipak taj bod nije osvojen protiv bilo koga, nego protiv Dinama u Maksimiru. A još da im je priznat zgoditak Terkeša, za koji nitko ne može kazati da je sigurno postignut iz zaleđa gdje bi im bio kraj. Zato ovo treba znati iskoristiti sljedeće subote protiv Međimurja.
Iznenadili “modre”
Ovaj rezultat svakako je najveće iznenađenje 20. kola i drago nam je što je to upravo pošlo za nogom Zadranima u Maksimiru. S ovim bodom Zadrani su ih sakupili ukupno 21 i nalaze se na 11. mjestu prvoligaške ljestvice. Što se tiče ostalih dvoboja manjkalo je zgoditaka, postignuto ih je tek devet. Svi su nakon proljetnih uvjerljivih pobjeda Hajduka očekivali da će u Poljudu do vrha napuniti mrežu Riječana. Ali isto nisu mislili igrači momčadi s Kvarnera. Hajduk je vodio do 88. minute, a onda su nakon velike pogreške u obrani primili izjednačujući zgoditak i dva boda odlepršala su u nepovrat. Nažalost jedan od sukrivaca za to je i Zadranin na vratima Hajduka Danijel Subašić koji krivo procijenjenim istrčavanjem pridonio primljenom zgoditku. “Bilima” možemo samo poželjeti da se u sljedećem kolu vrate na pobjedničke staze. Trenutačno su četvrtoplasirani s 35 osvojenih bodova. Drugoplasirana Cibalia je nastavila pobjedničku seriju. Momčad Stanka Mršića jednim je zgoditkom došla do sva tri boda na svom terenu protiv Lokomotive i šest je bodova iza vodećeg Dinama. Po tko zna koji put ove sezone Vinkovčanima i njihovom strategu naklon do poda. Šibenik je na svom terenu odigrao mršavih 0:0 s Interom, što je bilo dovoljno da zadrži treću poziciju. Šibenčani su imali prigodu s bijele točke doći do pobjede, ali nisu je uspjeli iskoristiti. Ni petoplasirani Karlovčani na svom terenu nisu uspjeli doći do tri boda protiv Slaven Belupa. Tako je Pamićeva momčad nakon remija na Stanovima, isti učinak ostvarila i na svom terenu. Istra 1961 je zgoditkom Dragan Župana, Zadranina u pulskom prvoligašu, stigla do tri vrlo vrijedna boda protiv Sesvećana i sada je na 14. mjestu s 19 bodova na svom kontu. Jedini koji je u 20. kolu zabilježio uvjerljivu pobjedu je Zagreb. Na svom su terenu “pjesnici” uvjerljivo porazili “krojače” 3:0.
Uzvratiti Čakovčanima
U 21. kolu na Stanove stiže Međimurje. U prošlome kolu kod kuće su odigrali neriješeno 1:1 protiv Osijeka. Dugo su vodili, i u tom razdoblju propustili puno prilika, ali na kraju nisu uspjeli sačuvati mrežu. Zadrani na krilima uspjeha u Maksimiru dočekuju Čakovčane. Svima je jasno da Zebićeva momčad nakon tri uzastopna remija pod svaku cijenu mora pobjedom protiv Međimuraca potvrditi dva gostujuća uspjeha. Činjenica je da su se Zadrovi pratitelji na ljestvici približili i samno tri boda ih odmiču od pratnje. Uz to Međimurje je s istim bodovnim učinkom odmah iza Zadra na ljestvici pa bi pobjeda ujedno i značila “eliminaciju” direktnog konkurenta. U jesenskom dijelu prvenstva Međimurje je do vrha napunilo mrežu Zadrana, završilo je 3:0. Nadamo se i vjerujemo da Zebićeva momčad sprema osvetu. I demant tvrdnjama da im je puno teže igrati kada moraju napadati suparnička vrata na svom terenu, nego kad se na gostujućem moraju braniti.
Sljedeće subote Hajduk će na noge Lokomotivi u Maksimir. Vjerujemo da će Poklepovićeve trupe smisliti način kako se pobjedom iskupiti za neočekivani remi protiv Riječana. Vodeći Dinamo će u goste Slaven Belupu. S obzirom na ono što su pokazali protiv Osijeka i u prošlom kolu protiv Zadra, uz dobro izdanje Koprivničana, mogli bi imati itekako problema na tom gostovanju. Cibalia će na noge posrnulom Varteksu i ne bi nas začudilo kada bi nastavili svoj pobjedničlki niz. S druge strane želimo sreću i “krojačima” koji se nalaze u velikoj krizi, praktički pred bankrotom kluba. Osokoljena Rijeka će na Kantridi dočekati Šibenik. Teško je predvidjeti kako će se tu rezultat kretati i jedna i druga momčad igraju promjenjivo ovog proljeća. U preostala tri dvoboja Zagreb će dočekati Istru 1961, Inter Karlovca, a Osijek Croatiju iz Sesveta. U žiži većine Zadrana su ipak Stanovi i želja da dočekamo prvu proljetnu pobjedu Zebićeve momčadi nad Međimurjem. Tri remija, pa pobjeda, zvuči odlično.