Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

I tamburicom pozvali češke turiste u Nin

16.03.2011. 23:00
I tamburicom pozvali  češke turiste u Nin


Ninjani su češkim domaćinima te sudionicima festivala podijelili više od tisuću turističkih prospekata rivijere Nin. U to su bili uključeni ponajprije promidžbeni materijali privatnog smještaja, kao i smještajni kapaciteti obližnjeg Turističkog naselja Zaton koji su dosta dobro već poznati brojnim Česima


Ninski tamburaši  članovi KUD-a “Branimir”  predvođeni dvjema učiteljicama i dirigenticama Ivanom  Burela i Grozdanom Klarin  te predsjednicom društva  Marijom Dejanović, vratili su  se u Nin nakon trodnevnog  gostovanja u Pragu.
1.500 mladih  glazbenika
Tamo su na poziv čeških  organizatora zajedno s još 13  KUD-ova iz Hrvatske, a  među 1.500 sudionika uglavnom mladih glazbenika iz  Češke, Poljske, Grčke, Ukrajine, Turske, Srbije, BiH, Slovačke, Bugarske, Mađarske i  ostalih europskih zemalja,  nastupili na Međunarodnom  festivalu folklora. Muziciranje tamburaša u potpunosti je  bilo prilagođeno europskoj  publici, što je češko gledateljstvo znalo prepoznati, nagradivši nastup mladih ninskih glazbenika burnim  aplauzima tijekom izvođenja  skladbi “Ružo crvena”, “Vilo  moja” te kola “Poskočnica”.
Trodnevni boravak Ninjana  u glavnom češkom gradu financijski i organizacijski je  potpomogla ninska gradska  uprava. Pored već navedenog  nastupa ninski mladi glazbenici iskoristili su boravak u  Pragu za druženje i upoznavanje sa svojim vršnjacima  sudionicima iz više europskih  zemalja, a posebno ih je  oduševio grčki i ukrajinski  folklor.
Nadalje, obišli su kulturno-povijesne te sakralne znamenitosti Praga, a također su  uživali u vožnji brodom po  Vltavi. Uza sve navedeno, a  pored osnovnog predstavljanja nematerijalne kulturne  baštine, odnosno sviranja  tamburice koje se već stoljećima njeguje u starohrvatskom kraljevskom gradu  Ninu, u kojem među 1.500  njegovih stanovnika trenutačno ima s glazbenom kulturom 10 posto evidentiranih  tamburaša, Ninjani su češkim  domaćinima te sudionicima  festivala podijelili više od tisuću turističkih prospekata  rivijere Nin. U to su bili  uključeni ponajprije promidžbeni materijali privatnog  smještaja, kao i smještajni  kapaciteti obližnjeg Turističkog naselja Zaton, koji su  dosta dobro već poznati brojnim Česima, jer mnogi među  njima upravo već godinama  rado dolaze u Nin, i ne samo  u Nin već i u druge gradove.
Akustična Barokna  kuća
– Ovo je za nas, u naših 17  godina postojanja, bio izuzetno važan i vrijedan izlet  izvan granica Hrvatske.  Ovakva vrsta putovanja je  najbolji mogući način da se  mlade motivira na još ustrajniju vježbu. Suradnja vodstva KUD-a, gradske uprave i  gradonačelnika Emila Ćurka,  ninske Turističke zajednice,  dirigentica i učiteljica tamburaša Ivane Burele i Grozdane Klarin, kao i velika  uloga i potpora roditelja, doprinijeli su da danas imamo  odličan tamburaški orkestar,  a što je u cijeloj toj priči  svakako najbitnije, imamo zadovoljnu glazbenu mladež.  Ona ponovno nakon dvije  godine, postiže zapažene rezultate, što je sve skupa jamstvo da će se i nadalje njegovati i svirati tamburica u  Ninu, kaže predsjednica  KUD-a “Branimir” Marija  Dejanović, dodajući da poslije dvije godine izbivanja  predstoji ponovni odlazak na  dobro poznati festival hrvatske tamburaške glazbe u Osijek koji će se održati od 13.  do 22. svibnja ove godine, a  na kojem su se u proteklih  nekoliko godina okitili najvećim zlatnim odličjima.
– Za tu se smotru, kao i za  ostale brojne planirane ovogodišnje nastupe u našem  gradu kao i diljem Zadarske  županije redovito dva puta  tjedno punom parom pripremaju naši mladi glazbenici  i to u više nego dobrim  uvjetima. Riječ je o akustičnom prostoru u prizemlju  nedavno obnovljene i restaurirane Barokne kuće, koji  nam je na korištenje ustupila  gradska uprava na čemu im  se u svoje osobno, kao i uime  svih naših članova ovom prigodom najtoplije zahvaljujem, zaključila je Dejanović.