Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Milinković tužio Grad Zadar za otimačinu zemljišta

16.03.2012. 23:00
Milinković tužio Grad Zadar za otimačinu zemljišta


– Tužio sam Grad Zadar jer su bez ikakve dokumentacije, bespravno upali na moje zemljište i silom mi oteli dio imovine. Vlasnik sam parcele u cijelosti što mogu dokazati, a pozivam institucije da istraže način na koji je put sagrađen te legalnost građevinske dozvole izdane Galiću – Nikša Milinković, vlasnik zemljišta u Diklu


Nakon što je Nikša Milinković u četvrtak ujutro angažirao bager i radnike da s njegove zemljišne parcele u Diklu uklone asfaltni put koji vodi do devet zgrada u kojima stanuje oko 250 obitelji, a Grad Zadar reagirao poslavši radne strojeve da sve vrate u prvobitno stanje, prema svemu sudeći, cijeli slučaj dobit će svoj sudski epilog.
Milinković je naime, u petak ujutro, prema dogovoru od dana ranije, svu dokumentaciju kojom dokazuje svoje pravo vlasništva nad zemljišnom parcelom u cijelosti, dostavio građevinskoj inspekciji, a ujedno je i angažirao odvjetnika te podnio prijavu protiv gradskih vlasti za koje kaže kako su poput šerifa s Divljeg zapada u pratnji policije upali na njegov posjed i oteli mu silom jedan dio terena koji je uredno platio kao i sve obveze prema državi.
Ne mogu raspolagati svojom imovinom
– Iz dokumentacije koju posjedujem jasno se vidi kako sam ja, odnosno moja majka na koju je zemljišna parcela upisana, isključivi vlasnici zemljišta površine od 1700 metara četvornih. Za tu parcelu, po procjeni da jedan metar četvorni vrijedi 320 eura, platili smo porez Državi i sada smo u situaciji da ne možemo raspolagati svojom imovinom. Iako u Gradskoj upravi tvrde kako je riječ o takozvanoj nerazvrstanoj cesti te da je ona jedini pristupni put prema “Galićevim zgradama”, to nije istina. Istina je naime, da je taj put izgrađen nelegalno, a temeljem te nezakonite radnje netko je prije sedam godina poduzetniku Tomislavu Galiću izdao građevinsku dozvolu. Sada ispada da je to moj problem ili pak, problem stanara u tim zgradama – ogorčeno navodi Milinković dodajući kako su u cijeloj priči on i njegova obitelj zajedno sa stanarima žrtve nekih nečasnih i prljavih radnji i to stoga što pravna država ne funkcionira. Tvrdi kako je mjesecima “obijao” vrata svih redom institucija koje bi se trebale pozabaviti zakulisnim radnjama odrađenim prije nekoliko godina, no da oni to ne čine, zbog čega je bio prisiljen postupiti na način na koji jest. No, bez obzira na sve, ističe kako neće odustati od istjerivanja istine i pravde na čistac, a ujedno izražava i žaljenje što su se gradske vlasti stavile na stranu “kontroverznih poduzetnika i građevinske mafije”, zatvorivši oči pred dokazima, odnosno legalnom dokumentacijom.
Rušenje zidića
– Prema zakonskim odredbama donesenim u srpnju prošle godine za gradnju kakvu je Grad Zadar naložio na mojoj zemljišnoj parceli te za to angažirao tvrtku Franto kojoj će iz gradskog proračuna ti radovi biti i plaćeni, potrebna je građevinska i lokacijska dozvola, a ujedno bi Grad trebao vlasničkim listom dokazati kako na to ima pravo. Ovako, to je uzurpacija i otimačina kakva se nije provodila ni u bivšoj državi – zaključuje Milinković napominjući kako je pismenim putem Gradu Zadru ponudio dva alternativna rješenja. Prvo je put na privatnoj parceli neposredno do njegova terena, koji je trenutačno u funkciji, kojeg određeni broj stanara i koristi, a kojem je istaknuto da se prodaje.
– Drugi bi bio rušenje zidića u vlasništvu stanara “Galićevih zgrada” visokog svega pola metra, a do kojeg vodi cesta koja ima kulturu puta, pojašnjava Milinković izrazivši još jednom spremnost financirati te radove. Glede navoda gradonačelnika Vrančića da je Grad primijenio institut samopomoći, napominje kako je za takvo što potrebno dokazati vlasništvo što Grad ne može jer to nije.


GRADONAČELNIK VRANČIĆ: Grad Zadar je mirni posjednik tog puta posljednjih sedam godina




– Naša pravna služba utvrdila je da je Grad Zadar mirni posjednik tog puta posljednjih sedam godina. Taj naš put u četvrtak ujutro nasilno je srušen nakon čega smo primijenili zakonsku mogućnost zaštite svoje imovine primjenom takozvane institucije samopomoći. Također, prema Zakonu to je moguće učiniti unutar 30 dana, a mi smo to učinili odmah – očitovavši se na prozivku Zadranina Nikše Milinkovića, rekao je zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić pojasnivši kako je cilj poduzetih radnji bio zaštita javnog dobra, općeg interesa, a u ovom slučaju i stanara u devet zgrada koji bi, da je izostala reakcija Grada, ostali bez pristupa svojim stanovima s obzirom da alternativno rješenje ne postoji u ovom trenutku. Što se tiče načina na koji je nastao sporni put i mogućnosti da postoje neke nezakonite radnje u vrijeme njegova nastanka, Vrančić kaže kako to nije nadležnost Grada, već da za to postoje neke druge institucije koje bi to trebale istražiti.
– Građevinske dozvole su se prije sedam godina, kada je put nastao, izdavale u Uredu državne uprave i ja ne želim niti špekulirati o tome jesu li za potrebe građenja tih devet zgrada one izdane na legalan ili kakav ilegalan način. Činjenica da su te zgrade dobile građevinsku dozvolu temeljem tog pristupnog puta nama je bio dovoljan razlog da stanemo na put nezakonju, samovoljnom i nasilnom postupku gospodina Milinkovića – rekao je Vrančić najavivši ipak kako će se izvršiti određene provjere u svezi cijelog slučaja te eventualnog alternativnog rješenja na zadovoljstvo svih u ovoj nezavidnoj situaciji.