Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dični Poličnik

Autor:

16.04.2009. 22:00


Ususret izborima za općinske i županijske predstavnike često se u nevjerici postavlja pitanje, je li razgranata mjesna samouprava u Hrvatskoj ispunila svrhu.
Općina Poličnik, jedna od posebnih područnih dragulja zadarske županije to svakako potvrđuje.
Nesumnjive vrijednosti ovih hrabrih, vrijednih i marljivih Kotaraca koji nikad pokoreni s velikom pobjedom u Domovinskom ratu i neprocjenjivom udjelu u stvaranju hrvatske države, predstavljaju temeljni kamen suvremenog županijskog gospodarstva.
Razvitak voćarstva, posebice maslinarstva i jabučarstva, zatim proizvodnja mlijeka, stvaranje pčelarske zadruge i maslinarske udruge s mnoštvom malih proizvođača, uspjesi su kojim se Poličani mogu podičiti.
Sudjelujući na ocjenskim izložbama i prodajnim sajmovima poličanski, odnosno briševski uljari pobiru brojna priznanja za kakvoću maslinovog ulja.
Nagrade koje su polučili maslinari i pčelari, uspjesi u zadružnom organiziranju stvorili su pozitivno ozračje za jačanje poljodjelske proizvodnje.
Općina je uspješno potaknula mnoštvo proizvodnih i uslužnih djelatnosti. Otvaranjem gospodarske zone Grabi povećava se prihod i zaposlenost. Jača se naseljenost. Povećava se broj žitelja i useljenika iz gradova. Sve veći broj novorođene djece.
Mnogi su skloni kritikama hrvatskog ustrojstva općina zbog njihovog prevelikog broja i povećanih troškova. Mislim da se najveći broj novoustrojenih područnih jedinica dobro snašao potičući gospodarstvo i radeći na oživotvorenju svog područja sa svrhom jačanja višestranog razvitka.
Općina Poličnik i stvaranje mnogih drugih u Zadarskoj županiji bez sumnje je potvrda jako vrijednih odluka svojih pučana.
Vaš Bage