Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Urediti tržnicu, igrališta, ljetnu pozornicu…

Autor: Katina Vrsaljko

15.04.2010. 22:00
Urediti tržnicu, igrališta, ljetnu pozornicu…


U bunkeru kod samostana Sv. Frane sve je puno smeća, čak i šprica, zid samo što se ne sruši, a tamo su i stari automobili i brod. Tražili smo da se to uredi i napravi malo igralište za mlađu djecu, kako bi se rasteretilo ono na Mornarici. Grad pokušava riješiti imovinske odnose kako bi se moglo krenuti s uređenjem, otkriva Bašić
Vijećnici Mjesnog odbora Poluotok i nekolicina stanara na svom su godišnjem sastanku odredili prioritete za ovu godinu, a posjetila ih je i Dolores Grdović Kalmeta, pročelnica Upravnog odijela za gradsku samoupravu i opće poslove u Gradu Zadru, sa suradnicima. Kao i obično, Mjesni odbor i gradska uprava nalaze zajednički jezik, s obzirom da je cilj svima isti – bolja kvaliteta življenja svih građana. Ipak, neke stvari malo zapinju, ponajviše zbog nepogodne financijske situacije.
Poluotok pun cvijeća
Među prioritetima MO Poluotok, kako nam otkriva predsjednik Svemir Bašić, su uređenje područja oko bunkera kod samostana Sv. Frane, uređenje ljetnog kina na Kapetanskom igralištu, a neki od planova su proširenje dječjeg parka na rivi, postavljanje odbojkaške mreže, popravak zida i kliznih vrata na igralištu OŠ Petra Preradovića i postavljanje tartan podloge sportskog igrališta Mornarica. Uz to, velika im je želja i preuređenje Gradske tržnice.
Kako ističe Bašić, vječni problemi i rak-rane Poluotoka su nedostatak parkirnih mjesta, neuređene fasade na zgradama u staroj jezgri i buka u pojedinim ugostiteljskim objektima. Ima i dosta pozitivnih pomaka. U Mjesnom odboru Poluotok zadovoljni su s uređenjem Poluotoka, posađenim cvijećem i čistoćom, koja je podignuta na novu razinu od kad su, na zahtjev Mjesnog odbora, prošle godine postavljene zelene kante za smeće, koje se prazne čak tri puta na dan. Bašić govori i da mu se sviđaju novi štandovi, postavljeni na rivi.
– Zadovoljni smo i sa sportskim i društvenim životom na Poluotoku na kojem vlada veliko zajedništvo, posebno zadnjih nekoliko godina. Upravo zbog toga ostvarujemo pozitivne pomake, posebice zahvaljujući ljudima koji su uvijek spremni pomoći. Ponosni smo i na svoja sportska postignuća, ljetnu košarkašku ligu, malonogometni klub i udrugu Kampo kaštelo te udrugu Vakanza i samu vaterpolsku ligu koja postaje sve popularnija. Zahvaljujući tim događajima, povezujemo se i s drugim gradskim kvartovima, govori Bašić.
Što se tiče prioriteta MO Poluotok, uređenja područja oko bunkera kod samostana Sv. Frane i uređenja ljetnog kina na Kapetanskom igralištu, u oba slučaja najveći problem predstavljaju imovinskopravni odnosi.
– Oko bunkera kod samostana Sv. Frane je sve puno smeća, čak i šprica, zid samo što se ne sruši, a tamo su i stari automobili i brod. Većim dijelom smo smeće očistili, a na inicijativu stanara tražili smo da se tamo napravi malo igralište za mlađu djecu, kako bi se rasteretilo ono na Mornarici. Grad pokušava riješiti imovinske odnose kako bi se moglo krenuti s uređenjem, otkriva Bašić.
Za ljetno kino na Kapetanskom igralištu kaže da je ruglo grada.
– Ljetno kino je potpuno derutno. Potrebno ga je urediti i rasvijetliti. Recimo, preko dana bi se mogla odvijati sportska događanja, mogli bi osnovci iz Petra Preradovića tamo raditi tjelesnu kulturu, kao što smo mi prije 20 godina. Navečer bi to mogla biti ljetna pozornica gdje bi se odvijala društvena događanja, zbog kojih grad odmah živne, priča Bašić i dodaje da bi trebalo igralište pratiti kamerama i navečer zaključavati kako bi se zaštitilo od uništavanja.
Prisjeća se da su tamo prije nekoliko godina organizirali plesnjake za starije i srednje generacije, što je bilo jako popularno.
– Vlasništvo ljetnog kina nije riješeno, a pravo na njega polaže Sveučilište u Zadru, Pomorska škola, OŠ Petra Preradovića i Grad Zadar pa proces oko njegova uređenja traje nešto duže, ali vjerujem da će se i to uskoro riješiti, ističe Bašić.
“Mudante lupaju po glavi”
Nadalje, ruglom grada Bašić zove i Gradsku tržnicu.
– Zaista je šteta što je tako natrpana, mračna i ružna. Po danu te na ulasku u trgovinu po glavi lupaju mudante koje vise na štandovima, a po noći je mnoge strah onuda prolaziti jer je potpuno mračno i stanari se zbog tih stvari strašno bune. Osim toga, to je jedan od ljepših dijelova grada, tamo su i vrata grada, a pogled s Muraja na tržnicu nije nimalo primamljiv. Velika nam je želja da se to osvijetli i uredi te da bude još jedan reprezentativni dio Zadra, ističe Bašić.
Što se tiče parkova i igrališta, Mjesni odbor uz pomoć Grada Zadra, Tankerske plovidbe i nekih altruista stalno radi na poboljšanju njihova izgleda i ponude.
– Želja nam je proširiti dječji park na rivi s nekoliko ljuljački i možda s kojim vrtuljkom, s obzirom da je park vrlo posjećen. Zatim bismo htjeli na sportsko igralište na Mornarici, koje je Tankerska plovidba velikodušno ustupila, staviti tartan podlogu. Ta mekana podloga je dosta skupa pa ne znamo kad ćemo to ostvariti. Veseli nas što smo od Grada Zadra dobili 28.000 kuna za odbojkašku mrežu, popravak zida, klizna vrata i branike za mali nogomet na igralištu OŠ Petra Preradovića. Uskoro će se početi s radovima, govori Bašić i dodaje da su to igralište većim dijelom i uredili prije dvije godine i to uz pomoć Grada Zadra i uz odličnu suradnju s Milom Marasovićem, ravnateljem Škole.
Sljedeći tjedan će profunkcionirati i web stranica MO Poluotok, koja je izrađena uz pomoć Udruge Zadarski potrošač i Udruge Zadar snova, s kojima MO dijeli prostorije.