Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zadruga će organizirati Dane dagnje

Autor: Katina Vrsaljko

16.04.2010. 22:00
Zadruga će organizirati Dane dagnje

Foto: Adam VIDAS



To je jedan od pozitivnih primjera kako je Ministarstvo branitelja, s obzirom da smo nas šest osnivača branitelji, pomoglo pri otvaranju radnih mjesta. Kad uzgoj daganja postigne svoj puni kapacitet, trebat će nam šest do osam radnika, s obzirom da oko uzgoja ima dosta fizičkog posla, ističe Ivan Bušljeta, upravitelj PZ Paklenica
Zadarska županija sve više pozornosti pridaje razvoju školjkarstva radi smanjenja uvoza te delikatese za čiji su uzgoj naša obala i more optimalni. Neki u uzgoj školjaka kreću tako da bi svojim gostima mogli ponuditi autohtoni proizvod.
Tako Poljoprivredna zadruga Paklenica iz Starigrada kreće s uzgojem daganja u Selinama i Tribnju, za što joj je Županijska skupština odobrila koncesije na pomorskim dobrima.
Ivan Bušljeta, upravitelj Zadruge ispričao nam je kako se cijela ideja uopće rodila.
Projekt vrijedan 450.000 kuna
– Poljoprivredna zadruga Paklenica osnovana je 2008. i sada ima 11 članova. Kako se inače zadruge osnivaju da bi okupljale proizvođače na nekom području, naša je, naprotiv, osnovana kako bi potaknula ljude da se bave proizvodnjom. Za to postoji dobar razlog. Prije 50-60 godina ljudi su ovdje živjeli isključivo od poljoprivrede. Dolaskom turizma to je izumrlo i sad se bave isključivo uslužnim djelatnostima. To je dovelo do toga da smo stvorili tržište, a nemamo proizvodnju. Svome gostu ne možemo ponuditi autohtoni proizvod, a potencijal za proizvodnju je golem, priča Bušljeta.
Taj potencijal Zadruga planira iskoristiti na području maslinarstva, smokvarstva, pčelarstva i školjkarstva.
Za sad najviše uspjeha ima u uzgoju daganja s obzirom da su prikupljena sredstva i dobivene koncesije na pomorskim dobrima za uzgoj po 50 tona daganja.
– Vrijednost cijelog projekta je 450.000 kuna, a u financiranju sudjeluje Ministarstvo branitelja sa 150.000 kuna, Ministarstvo poljoprivrede s 10.000 kuna, Zadarska županija s 12.000 kuna, kroz UNDP-ov program COAST – poticanje zelenog poduzetništva ćemo dobiti 120.000 kuna, a ostalo financiramo vlastitim sredstvima, otkriva Bušljeta.
Trenutačno su u mrežicama na uzgajalištu postavljene mlađi dagnje za uzgoj po 20 tona daganja, koje bi mogle biti spremne za prodaju već ovog ljeta. Tada Zadruga planira organizirati Dane dagnje kako bi domaćima i svojim gostima približila uzgoj ove školjke. Svi zainteresirani će moći razgledati uzgajalište i degustirati dagnje pripremljene na različite načine.
Svi članovi Zadruge rade volonterski, no za mjesec dana će se raspisati natječaj za 2 ili 3 radna mjesta.
Otkupni centar
– To je jedan od pozitivnih primjera kako je Ministarstvo branitelja, s obzirom da smo nas šest osnivača branitelji, pomoglo pri otvaranju radnih mjesta. Kad uzgoj daganja postigne svoj puni kapacitet, trebat će nam šest do osam radnika, s obzirom da oko uzgoja ima dosta fizičkog posla, ističe Bušljeta.
Daljni korak u proizvodnji je, po njegovoj priči, formiranje otkupnog centra, s obzirom da je Županija raspisala natječaj za još dvije koncesije na području općine Starigrad za uzgoj daganja i kamenica.
– To će biti oko 400 tona školjaka na relativno malom području što bi zasigurno pridonijelo smanjenju uvoza školjaka. Po istraživanju koje je prove UNDP pod nazivom “Mogućnost uzgoja daganja na sjeverozapadnom dijelu podvelebitskog kanala”, pokazalo se da je ovo podneblje za uzgoj daganja optimalno, govori Bušljeta i dodaje da bi, kad krene uzgoj daganja, uzgoj kamenica bio sljedeći korak Zadruge.
Osim školjkarstva, PZ Paklenica njeguje i pčelarstvo pa planira jednog starigradskog pčelara sufinancirati sa 30.000 kuna.
– Podneblje za pčelarstvo je odlično, a med kvalitetan. Samo što ga vrlo brzo nestane i, koliko god bi ga netko htio platiti, meda jednostavno nema. Zato želimo pomoći našim mladim pčelarima i od te grane poljoprivrede jako mnogo očekujemo. Nadamo se jednog dana otvoriti i pršutanu. Nadalje, Općina sufinancira sa 50 posto nabavku sadnica masline i drugih sadnica pa vjerujemo da će jednog dana postojati potreba i za uljarom, ističe Bušljeta.
Nakon revitalizacije svih zapuštenih poljoprivrednih kultura, Bušljeta se nada da bi jednog dana Zadruga mogla otvoriti prodavaonicu u kojoj bi se prodavale sve te autohtone, ekološki proizvedene kulture.
Kaže da zaboravljenu poljoprivredu i razvijenu uslužnu djelatnost treba uvezati u jednu priču koja je tek počela. Ako se po jutru dan poznaje, ova će priča imati sretan kraj.
 


Mlađe dagnje se hvataju za konopce


Ivan Bušljeta, upravitelj PZ Paklenica, ispričao nam je kako izgleda konstrukcija za uzgoj daganja.
– Na površini mora su plutače koje drže osnovni konop na koji se stavljaju mrežice s mlađi dagnje. Sve to je još pričvršćeno konopom za sidra na dnu mora. Kako se dagnje u mrežicama neravnomjerno razvijaju – ove vanjske su veće od ovih u sredini, potrebno ih je povremeno rasijavati, govori Bušljeta.
Dagnje se mrijeste dva puta godišnje pa su postavljena i dva prazna konopa na koja će se uhvatiti mlađi daganja koje su sad u uzgajalištu. Tako je mlađi trebalo nabaviti samo prvi put, a poslije se same razmnožavaju na tom mjestu.
Trenutačno je konstrukcija postavljena na području od 100 x 20 metara, što je dovoljno za uzgoj 20 tona daganja, a koncesija se proteže na 100 x 50 metara.
Kako ističe Bušljeta, potrebno je još urediti prilazne puteve uzgajalištu i malu kućicu za alat.