Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Za projektnu dokumentaciju dodatnih 4,8 milijuna kuna

16.04.2011. 22:00
Za projektnu dokumentaciju  dodatnih 4,8 milijuna kuna


Predviđena vrijednost radova prema feasibility studiji iznosi 32 milijuna eura. Sama izgradnja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda je iznimno skupa te ga kao takvog niti jedna od navedenih triju jedinica lokalne samouprave ne može samostalno financirati. Budući da se Republika Hrvatska ulaskom u EU obvezala prihvatiti zakone i direktive te iste EU vezano za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda, mi ovdje u tome vidimo svoju veliku šansu i nemjerljivu korist, rekao je pročelnik Jozo Mustać


Kao što je poznato  početkom studenog 2009. godine u Ninu je potpisan ugovor o realizaciji projekta izgradnje sustava prikupljanja i  pročišćavanja otpadnih voda s  područja grada Nina te dviju  susjednih općina – Privlake i  Vrsi.
Predviđena vrijednost radova prema feasibility studiji iznosi 32 milijuna eura, a pored  navedenih susjednih jedinica  lokalne samouprave u projekt  su još uključena određena  državna ministarstva, državna  javna poduzeća, Središnji  ured za razvojnu strategiju i  koordinaciju fondova Europske unije, Hrvatske vode iz  Zagreba i Splita, kao i Upravni odjel za razvoj i infrastrukturu Zadarske županije.
 Najmodernija oprema
Nositelj projekta je nedavno utemeljeno ninsko gradsko  Komunalno poduzeće Komunalije i odvodnja d.o.o., a u  njegovoj realizaciji udio sufinanciranja Europske unije  moći će iznositi do 80 posto  nepovratnih sredstava, dok će  ostalih 20 posto sredstava zajednički financirati Grad Nin,  općina Privlaka i Vrsi, Hrvatske vode i Republika Hrvatska. Ovaj projekt koji je od  neprocjenjive vrijednosti za  razvoj ovog kraja i u koji je  Nin uključen s još sedam hrvatskih gradova, bi se prema  sadašnjim saznanjima na terenu trebao početi realizirati  2013. godine, a u potpunosti  se privesti kraju najkasnije do  2016. godine.
Njegovi “krakovi” obuhvatit  će cjelokupno ninsko, privlačko i virsko područje, dok  će se glavni ispust pružati u  more s južne strane Privlake.  Ispust će, naravno, imati najsuvremenije uređaje i postrojenje za pročišćavanje tzv. prvog stupnja, koji će se izgraditi na potezu od Bilotinjka do Škrapavca, za što je  Grad Nin već otkupio zemljište.
Što se do sada uradilo na  realizaciji projekta saznali  smo od pročelnika Komunalnog odjela grada Nina dipl.  ing. Jozu Mustaća.
– Tijekom 2010. godine konzultantski tim EU i  MRRŠING-a izradio je fesibility studiju, koja je pokazala da je sustav opravdan,  odnosno da se postiže zaštita  okoliša te da će odnos  uloženih sredstava u sustav u  odnosu na dobivenu korist što  se postiže zaštitom okoliša  prihvatljiv i da će stanovništvo, industrija i ostali moći  financijski podnijeti teret pogona sustava odvodnje i  pročišćavanja. Hrvatske vode  u cijelosti financiraju izradu  projektne dokumentacije i  ona je do sada izrađena u  vrijednosti od 2.063.000 kuna  plus PDV. Ujedno potpisan je  ugovor o daljnjem financiranju projektne dokumentacije  u vrijednosti od 4,8 milijuna  kuna za 2011. godinu. Ukupno će po nekim izračunima  trebati 7,3 milijuna kuna za  pripremu cjelokupne dokumentacije, koja bi morala biti  gotova do konca ove godine, a  koja je preduvjet da se krene s  poslovima na terenu, kaže  Mustać.
EU fondovi
– Do sada imamo izrađene  idejne projekte za lokacijske  dozvole za glavne pravce i  sekundarnu mrežu odvodnje  otpadnih voda na području  općine Privlaka, grada Nina i  općine Vrsi te ishođenu lokacijsku dozvolu za glavne  pravce odvodnje na cjelokupnom području ninskog bazena  kao i glavni projekt za 4. fazu  izgradnje glavnih pravaca odvodnje za područje grada Nina. Nadalje, izrađena je studija utjecaja na okoliš gdje će  se zbog promjene stupnja  pročišćavanja, umjesto prvog  stupnja graditi uređaji drugog  stupnja pročišćavanja otpadnih voda i to zbog usklađivanja sa zakonima EU i financiranja preko EU fondova.  Izrađen je i zahtjev za ocjenu  potrebe procjene utjecaja na  okoliš. Paralelno sa svim ovim  poslovima izrađuje se aplikacijski obrazac koji će se  uputiti odgovarajućim tijelima Europske unije gdje će se  obaviti konačna provjera i  procjena čitavog projekta, ističe Mustać te na kraju pojašnjava:
– Sama izgradnja sustava  odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda je iznimno skupa  te ga kao takvog niti jedna od  navedenih triju jedinica lokalne samouprave ne može  samostalno financirati. Budući da se Republika Hrvatska ulaskom u EU obvezala  prihvatiti zakone i direktive te  iste EU vezano za odvodnju i  pročišćavanje otpadnih voda,  mi ovdje u tome vidimo svoju  veliku šansu i nemjerljivu korist. Sadašnje stanje bez sustava odvodnje i kanalizacije je  postalo neizdrživo. Bez ovog  projekta nema nam razvoja ni  napretka kao ni realizacije zacrtanih budućih kapitalnih  projekata u sferi turizma i  gospodarstva, među kojima  bih svakako na prvo mjesto  istaknuo RTC Ninsko blato,  kaže pročelnik Jozo Mustać.