Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Argentinska zvijezda odnijela cvijeće na grob pradjeda Krste

16.04.2012. 22:00
Argentinska zvijezda odnijela cvijeće na grob pradjeda Krste


U Bibinjama boravi poznati svjetski top model i glumica Lorena Ileana Dias iz Buenos Airesa. U pauzi snimanja Lorena je za vrijeme uskrsnih blagdana zajedno sa sestrom Marom, menadžericom hotela u Meksiku i četverogodišnjom nećakinjom Verom u potrazi za obiteljskim korijenima došla u Bibinje.
– Naš pokojni djed Ljuboslav Ljubo Fuzul je porijeklom iz Bibinja. U Argentinu je došao 30-ih godina prošlog stoljeća. Slušajući njegove priče silno sam željela razmrsiti grane obiteljskog stabla, upoznati svoju rodbinu u Hrvatskoj, rekla je Lorena.
Lorenini hrvatski korijeni probudili su ljubav prema lijepom plavom moru i Hrvatskoj.
– U Bibinjama smo upoznali svoju rodbinu, djecu i unuke Krste, Jose i Vice Fuzula te obitelj Dujma Fuzula koji žive u Biogradu na Moru, govori nam lijepa argentinska zvijezda.
Djed Ljubislav Fuzul Ljubisav je bio sin Krste Fuzula čija je majka bila Sukošanka Barica Dević Stojanka. U Sukošanu su im rodbina obitelji već pokojnih Ante Devića Stojana, oca poznatog ugostitelja Guste, Lene Dijan, majke Pere Čiče, Nevenke Kezmić, majke Velimira Cara, Tinka Rašinke, majke Dragana i Boška Raše…
– Bilo je uzbudljivo posjetiti obiteljsko groblje. Nošenje cvijeća na grob pokojnog pradjeda Krste, paljenje svijeće i molitva ostat će mi u neizbrisivom sjećanju, rekla nam je Lorena.
Procjenjuje se da je od 1890. godine do početka Prvog svjetskog rata iz Hrvatske iselilo oko pola milijuna ljudi, dok je između dva rata iz Hrvatske je iselilo oko 150 000 ljudi.
– Hrvati su uglavnom bili rodbinski povezani, bavili se istim zanimanjima i živjeli su u malom broju naselja. Najznačajnije hrvatske kolonije u Argentini bile su u Buenos Airesu, Rosariu i Acebalu, govori nam Lorena ističući kako argentinskih Hrvata ima oko 350 tisuća.
Bibinjska nevjesta Marija Fuzul rođena Medić iz Kožina, supruga brigadnog generala Mladena Fuzula, zapravo je glavni “krivac” zašto su Lorena, njezina sestra Mare i nećakinja Vera u Bibinjama, u Hrvatskoj.
– Sve se pokrenulo kada je sa mnom preko Facebooka stupila u kontakt. Kako i sama provodim istraživanje o korijenima i povijesti obitelji Fuzul odmah smo se našle. Vrlo brzo je dogovoren njen i sestrin dolazak u Hrvatsku, govori Marija Fuzul.
Lorena je mnogo puta proputovala Europu, budući da je bila zaštitno lice u brojnim reklamnim kampanjama raznih kozmetičkih proizvoda, te je glumila u spotovima poznatih pjevača.
– Uvijek sam se pitala imam li koga u Hrvatskoj i kod koga bih mogla doći. Srećom upoznala sam se s otvorenom, radoznalom i vječno nasmiješenom Marijom i Bibinje je postalo stvarnost. Upoznala sam brojne rođake: Mladena Fuzula, Mira Fuzula, Željka Fuzula i puno drugih. Hvala Mariji i Mladenu, puno hvala, zahvaljivala je Lorena..
Mnogo emocija i prisjećanja bilo je u tim trenucima. Poseban dojam Loreni je ostavila sličnost koju dijeli sa svojim rođacima, posebice u daru govora.
– Velika mi je čast što sam u Bibinjama, što smo u detalje razgledali prelijepi grad Zadar, što smo bili u Trogiru, Splitu i Dubrovniku. Nadasve mi je drago da sam upoznala zemlju svojih predaka, svoju rodbinu i što sve ovo mogu podijeliti sa svojima. Ovo me približava mome naslijeđu i to će mi pomoći da bolje radim kada se vratim u Argentinu, poručila je Lorena Dias.