Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Gradilište čeka da mu sunce grane

16.04.2012. 22:00
Gradilište čeka  da mu sunce grane


S obzirom na to da smo već imali problem s vlagom koja je najvjerojatnije bila izazvala crnilo na kamenim pločama, želimo biti sigurni da je sve suho prije no što krenemo s fugiranjem, govori Božidar Brkljača, voditelj gradilišta


S početkom tjedna radovi na Trgu Petra Zoranića i Poljani Šime Budinića trebali su biti u punom jeku, ali ni jučerašnje vrijeme nije išlo u prilog nesretnom gradilištu. Naime, da je vrijeme bilo suho i da se kamen na Poljani uspio dobro osušiti, jučer bi već bilo započelo fugiranje, a na Trgu popločavanje. Ovako se radilo na arheološkim nalazima na Trgu koji bi se prema projektu arhitekata Kostrenčić-Krebel trebali natkriti staklenim plohama.
– S obzirom na to da smo već imali problem s vlagom koja je najvjerojatnije bila izazvala crnilo na kamenim pločama, želimo biti sigurni da je sve suho prije no što krenemo s fugiranjem. Osim toga, nakon vikenda uvijek naiđemo na koju razbijenu ploču pa smo ih morali zamijeniti, govori Božidar Brkljača, voditelj gradilišta iz građevinske tvrtke Duca. Brkljača dodaje da će, ukoliko nema kiše, s popločavanjem početi već danas.
Poljana i Trg se popločavaju istarskim kanfanarom iz tvrtke Kamen iz Pazina.
– Radovi na instalacijama ispred konobe Skoblar su završeni, cijela površina Trga je betonirana i sad krećemo s popločavanjem. Nastojimo cijelo vrijeme da gradilište bude što kraće zatvoreno. Još tri tjedna će trajati restauratorsko-konzervatorski radovi na arheološkim nalazima, govori Brkljača.
Uz snijeg i kišu i crnilo na kamenu na Poljani, radove bi mogla prolongirati i sanacija kolone.
– Pregledom je utvrđeno da oštećenje ipak nije tako veliko i izgleda da će trebati sanirati samo gornji dio, a temelje ne. U najskupljoj soluciji sanacija kolone će stajati 130 tisuća kuna bez PDV-a, kaže Matko Segarić, pročelnik za graditeljstvo u Gradu Zadru.
Segarić ističe da je važno da se radovi što prije završe, najviše zbog ugostitelja na tom području, a predviđa da će se to dogoditi do početka lipnja.