Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Sindikalisti otvaraju sezonu u Zatonu

16.04.2012. 22:00
Sindikalisti otvaraju sezonu u Zatonu


Pored toga što su uređeni i obnovljeni apartmani, ove smo godine posebnu pozornost posvetili hortikulturnom uređenju. Od ulaska u kamp do centra grade se novi nogostupi i javna rasvjeta, dotjeruju se sportski sadržaji i pješačke staze. Pored postojećih solarnih ploča ugrađuju se i nove, kaže Bobić


Ovih travanjskih dana unutar Turističkog naselja Zaton pod budnim okom nove direktorice Zaton Holiday Resorta Lucije Burele mnogo je djelatnika angažirano na raznim poslovima kako bi turistički dragulj zablistao u turističkoj sezoni.
Bolji buking
Naime, sve mora biti spremno do 1. svibnja, kada je već po tradiciji najavljeno službeno otvaranje. Prvi koje će primiti Zaton Holiday Resort ove će godine biti državni službenici i namještenici, njih oko 300 na tradicionalnim Sportskim susretima sindikata. Nakon što odu sindikalisti s blagdanom Duhova koji se ove godine slavi 26. svibnja dolaze prvi gosti i to iz Bavarske u kojoj će tada biti dvotjedni praznici. To će ujedno biti i pravi početak ovogodišnje turističke sezone.
Zaton Holiday Resort za prihvat gostiju ima na raspolaganju 593 apartmana s 2.300 postelja i to njih 118 sa četiri te njih 475 s tri zvjezdice. Kamp raspolaže s 1.500 parcela s prosječnom površinom od oko 100 metara četvornih po parceli s najsuvremenijim sadržajima i priključcima počevši od vode, struje, telefona, interneta, odvodnje. Ukupno se u kamp može u optimalnim uvjetima smjestiti 5.500 gostiju. Ove godine u kampu će turistima biti na raspolaganju također 450 mobilnih kuća pojedinačne veličine po 32 metra četvorna, prostora za 4 do 5 osoba. Sve su spojene na potrebne priključke, a ujedno su i klimatizirane. Kada se sve zbroji TN Zaton može u optimalnim uvjetima dnevno ugostiti 7.500 do 8.000 gostiju.
Prošle godine u apartmanima je evidentirano ukupno 28.965 gostiju s ostvarenih 226.850 turističkih noćenja, dok se ta brojka u kampu kretala od 43.970 gostiju s ostvarenih 650.000 noćenja ili 6 posto više nego 2010. godine. Osamdeset posto gostiju u TN Zaton na ljetovanje je pristiglo iz zapadnoeuropskih zemalja i to najviše iz Njemačke potom Danske, Nizozemske, Italije i Austrije. Bilo je gostiju i iz drugih zemalja svijeta, a iz godine u godinu sve je više gostiju iz Rusije koji su se pokazali kao veliki zaljubljenici u Hrvatsku te i veliki potrošači.
Za ovu godinu planiraju se, također, dobri rezultati.
– Trenutačno se stvari kada su po srijedi rezervacije kreću više nego dobro. Po podacima s kojim raspolažemo buking na domaćem i inozemnom tržištu za 8 do 10 posto je bolji nego lani u isto vrijeme. Budući da smo se više nego dobro predstavili na našem tradicionalnom zapadnoeuropskom tržištu te na području Rusije, Ukrajine, smatramo kako ćemo od sredine lipnja do sredine rujna biti sto posto popunjeni. Nešto manji priliv gostiju očekujemo iz Poljske i Ukrajine zbog održavanja Europskog nogometnog prvenstva, ali ako se kojim slučajem sezona produži kao što je to bio slučaj prošle godine i taj ćemo manjak najvjerojatnije nadoknaditi, govori Ivo Bobić, voditelj prodaje i marketinga te zamjenik direktorice TN Zaton, dodajući kako su odlukom uprave vlasnika TN Zaton zadarskog Turisthotela i njegova direktora Frane Skoblara i ove godine uložena određena financijska sredstva u poboljšanje kvalitete ljetovanja u naselju.
Dodatni kapaciteti
– Pored što su se uredili i obnovili apartmani ove smo godine posebnu pozornost posvetili hortikulturnom uređenju sa sadnjom manjih grmova, cvijeća i ostalog zelenila u kampu jer je puno toga stradalo za vrijeme zimskih niskih temperatura te bura i snijega. Jednostavno kamperi žele imati pored sebe što više zelenila i to im moramo osigurati. Od ulaska u kamp do centra grade se novi nogostupi i javna rasvjeta, dotjeruju se sportski sadržaji i pješačke staze. Pored postojećih solarnih ploča ugrađuju se dodatno nove, a one služe za zagrijavanje vode koja se koristi unutar čitavog naselja, ističe Bobić dodajući da se plaža standardno uređuje, čisti se i nasipa pijeskom. Dosta pozornosti posvetilo se sadržajima za najmlađe goste te su postavljene ljuljačke i tobogani.
More je plitko i toplo, pješačka zona je velika što je idealno za djecu. Za njihovu sigurnost dodatno brine zaštitarska služba i morski spasioci. Animacija će ovog ljeta biti obogaćena novim sadržajima.
– Planiralo se preurediti i recepciju, no taj je posao prolongiran za narednu godinu jer su se znatna sredstva tvrtke usmjerila u obnovu i uređenje hostela Forum u zadarskoj povijesnoj jezgri, pojašnjava Bobić.
Inače, uprava Turisthotela zajedno sa čelnim ljudima Zaton Holiday Resorta već neko vrijeme radi na proširenju turističke ponude, povećanju kapaciteta u specifičnim oblicima smještaja.
Naime, radi se o 43,6 hektara površine koja se nalazi u sjeveroistočnom kvadrantu naselja. Plan tako predviđa izmjenu kompletnog prometnog režima s premještanjem i otvaranjem novog glavnog ulaza bliže nedavno izgrađenoj obilaznici Nina na sjeveroistočnoj poziciji. Dosadašnji sjeverni ulaz u kamp neće se zatvarati. Što se tiče dosadašnjeg glavnog ulaza, on će se pretvoriti u sekundarnu vezu za pješake, zaposlenike i registrirane goste. Nadalje, izgradit će se nova recepcija koja će pružati usluge čitavom naselju, kampu, apartmanima i budućem hotelu. U centralnom dijelu niknut će najsuvremeniji akvapark na Jadranu, površine 50.000 metara četvornih prostora s 11 bazena, brzim rijekama, toboganima. Pored akvaparka niknut će hotel sa 250 smještajnih jedinica. Na potezu od Saturnusa do akvaparka podići će se zabavni centar na otvorenom, dnevni boravak naselja u obliku scenskog prostora s amfiteatrom. Pored Saturnusa predviđa se gradnja objekta veličine 25×75 metara u kojem će se održavati kongresi, sajmovi, sportska događanja, a imat će i zatvoreno plivalište. I svakako najveći objekt bit će “Dalmatinsko selo” koje će se sa svojih 550 mobilnih kuća rasprostirati na oko 80.000 metara četvornih prostora u borovoj šumi. Sve to u konačnici će osigurati nekoliko tisuća dodatnih mjesta, a sve skupa će Zaton Holiday Resortu otvoriti vrata velikog turističkog uspjeha.