Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Direktori u kamion ukrcali 15 do 18 tona sirove kože

Autor: Minja Gugić

16.04.2013. 22:00
Direktori u kamion ukrcali 15 do 18 tona sirove kože

Foto: Vedran SITNICA



Inženjer kožarske tehnologije u bivšoj tvornici kože Zadar Milić Zindović, jučer je svjedočio u nastavku suđenja koje se nakon gotovo 20 godina vodi protiv bivših direktora Jose Štuline (66) koji je bio generalni direktor, Frane Zvonimira Negra (72) tada financijskog i Mladena Paleka (67) tehničkog direktora bivše Kožare. Optuženi su za pokušaj kaznenog djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja zloporabom ovlasti u gospodarskom poslovanju u postupku pretvorbe i privatizacije.
– U trenutku kada smo zatekli robu, odnosno sirovu kožu u pogonu u Gračacu, nije bilo moguće procijeniti vrijednost, količinu i kvalitetu te kože, ni stupanj njezine iskoristivosti. Odmah nakon Oluje zajedno s direktorima obišao sam cijeli taj pogon koji je bio teško devastiran, a kako nismo imali paleta ukrcali smo sve u jedan kamion. Mislim da se radilo od oko 15 do 18 tona sirove kože koju smo prebacili u tvornicu u Zadru – prepričavao je svjedok Zindović.
Naglasio je kako o rukavicama na zna ništa, ali da ih je vidio na zalihama, dok je 16 tona sirove kože stiglo iz Gračaca u Zadar. Izrazio je sumnju da je koža dovezena iz Gračaca vrijedila tadašnjih 300 tisuća DEM-a.
Bivši direktor Područnog ureda Fonda za privatizaciju u Zadru, Miljenko Kovačević naglasio je kako je nakon oslobođenja gračačkog pogona bilo bitno zagospodariti tim pogonom jer je to bio sastavni dio poduzeća.
– Fondu je bilo stalo da nakon oslobođenja okupiranih područja svaka firma odmah zagospodari svojim pogonima. Ne znam što je bilo s pogonom u Gračacu. Onaj tko je gospodario firmom u vrijeme pretvorbe i privatizacije, odlučivao je o svemu. To je bila autonomna pretvorba i privatizacija, a Hrvatski fond za privatizaciju ako je sumnjao, provjeravao je predloženi model – pojašnjavao je svjedok Kovačević. Dodao je među ostalim u svom svjedočenju, kako bi oni u Fondu u to vrijeme bili sretni kada bi netko tako devastirane područje spasio.
Bivši se direktori podsjećamo, optužnicom terete da su kao odgovorne osobe u Tvornici kože Zadar d.d. s ciljem da se njihovo poduzeće nepripadno okoristi, iz Pogona za štavljenje kože u Gračacu preuzeli kožu i zaštitne rukavice koju su procijenili na 21.630 DEM-a, a onda takav iznos prijavili Fondu za privatizaciju radi procjene vrijednosti zbog naknadnog uključivanja u pretvorbu. Po optužnici to je učinjeno s namjerom da razlika do realne vrijednosti, koja iznosi 308.027 DEM-a, pripadne poduzeću, a na štetu Fonda.
Suđenje se nastavlja.