Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Svi oni koji bi ukidali Zadarsku županiju ne žele ravnomjeran razvoj

Autor: Siniša Klarica

16.04.2013. 22:00
Svi oni koji bi ukidali Zadarsku županiju ne žele ravnomjeran razvoj

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Svečanom sjednicomu Hrvatskoj kazališnoj kući, jučer je obilježena 20. obljetnica osnutka Zadarske županije. Obraćajući se nazočnima, među kojima su bili i gosti iz Južnomoravske regije u Češkoj, Potkarpatskog vojvodstva iz Poljske i Dunavskog samoupravnog kraja iz Mađarske, župan Stipe Zrilić je podsjetio kao je Zadarska županija, tada Zadarsko-kninska, nastala konstituiranjem Županijske skupštine u godini koja je počela vojno-redarstvenom operacijom Maslenica nakon čega je uslijedilo stvaranje novog ustroja, formiranje jedinica lokalne samouprave te vraćanje života na oslobođena područja.
– U tome je Županija odigrala veliku ulogu, osobito na području obnove i razminiranja. Počela je izgradnja komunalne infrastrukture kao osnovnog preduvjeta za normalizaciju života. Tisuće porušenih objekata trebalo je što prije obnoviti. Obnavljane su ceste, ambulante, školske zgrade te prije svega obiteljske kuće čiji su vlasnici, njih oko 26 tisuća, čeznuli za povratkom. Počeo je proboj tunela Sv. Rok, izgradnja autoceste i novog Masleničkog mosta, podsjetio je župan na dane prije dvadeset godina.
Danas, 20 godina poslije kaže župan Zrilić Zadarska županija se nalazi na pragu jedne nove razvojne faze. Nažalost, ulazak Hrvatske u EU Predpristupno vrijeme dogodilo se paralelno s globalnom ekonomskom krizom pa su i u Zadarskoj županiji morali biti još racionalniji i aktivniji kako bismo uspjeli ne samo „preživjeti” svakodnevicu, već se i pripremiti za budućnost.
– Na području vodovodizacije, a nakon puštanja u rad Istočnog pravca, nastavljene su aktivnosti na izgradnji Zapadnog pravca. Ulagano je u lokalne i županijske ceste kao i ranijih godina. Gotovo sve luke na našim otocima izgrađene su i obnovljene jer smo svjesni da su one otočanima jedina veza sa svijetom. No, uskoro bi se i ta činjenica mogla promijeniti. Naime, pokrenut je projekt Podmorskog povezivanja kopnenog i otočnog dijela Zadarske županije tunelskim mostovima, najavio je župan Zrilić.
No unatoč svim uspjesima, pa i pozitivnom poslovanju Zadarske županije, bojazan o njenom ukidanju istaknuo je predsjednik Skupštine Zadarske županije Željko Lončar.
– Svi oni koji se dogovaraju o ukidanju na še županije, u najmanju ruku ne žele ravnomjeran razvoj kako ove, tako i drugih županija. Ne žele da i mali samostalno odlučuju o svom razvoju, a napose žele zaustaviti razvoj ove županije i ovog grada. Mi im odavde poručujemo „No pasaran!”, rekao je Željko Lončar.
Željko Lončar uručio je javna priznanja ovogodišnjim laureatima županijske nagrade. Prije svega, tu je nagrada za životno djelo zadarskom neurokirurgu Ivanu Blajiću, nagrade za područje gospodarstva dobili su Udruženje inovatora Zadarske, županije i Maraska. Nagrade za područje kulture dobili su: Klapa Donat, KUD Sv. Kata Zemunik Donji i Gradska glazba Pag. Laureat u poljoprivredi je Udruga za organizaciju natjecanja orača Zadarske županije. Priznanja za svoj humanitarni rad dobile su udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata i Sv. Ante iz Benkovca. Udruga Nada iz Zadra je dobila priznanje za rad u zdravstvu, a strukovna škola Vice Vlatkovića za područje obrazovanja. U ime nagrađenih skupu se obratio dr. Blajić, te je jedva čujnim glasom rekao: „Životni put je dug, ali danas je sve kraći i zato nemojte biti sputavani nevažnim stvarima u životu!”
Osim laureata, u kulturno-umjetni čkom programu su sudjelovale i balerine zadarske glazbene škole Blagoje Bersa koje su izvele zanimljivu plesnu točku Vila Velebita dočaravajući svojim plesom sve ljepote. ali i mistike Zadarske županije. Zadranima se u ime gostiju iz inozemstva obratio zamjenik predsjednika Južnomoravske regije Stanislav Juranek zaželjevši sve najbolje Zadru i i Hrvatskoj u skorom ulasku u Europsku uniju.