Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Gregov se povlači, Ivković kandidat za predsjednika

16.04.2016. 22:00
Gregov se  povlači, Ivković  kandidat za  predsjednika


Moguće je da će se reformisti u Zadru prikloniti HDZ-u, pa se očekuje da će HNS savezništvo potražiti na drugoj strani
I zadarski HNS-ovci, poput svojih kolega u SDP-u, vratili su se u subotu vrlo zadovoljni s Izbornog sabora stranke. Prepun autobus predstavnika županijskih podružnica vratio se sa Sabora na kojemu je predsjednik Županijskog odbora HNS-a Milan Stojanov izabran u Časni sud, a dogovoreni su i izbori za rukovodstvo zadarske organizacije.
Naime, kako saznajemo u stranci, Gradski odbor uskoro očekuju velike promjene, a ta je da se s mjesta predsjednika povlači Ivo Gregov, te kreću izbori za njegova nasljednika i zamjenike zadarske organizacije. Saznajemo i ime prvog kandidata i zasad najizglednijeg šefa stranke. Riječ je o diplomiranom inženjeru Denisu Ivkoviću, djelatniku zadarske Elektre. Po povratku s Izbornog sabora stranke, Stojanov o tome kaže:
Pripreme za lokalne izbore
– Nadamo se kako će biti još kandidata, stranka je sve jača i organiziranija, pa će sigurno biti još onih koji će se htjeti okušati na ovoj dužnosti. Nakon Sabora stranke očekuju na pripreme za izbore u gradskoj organizaciji i one za lokalne izbore. Zadovoljni smo načinom na koji smo odradili i izbore za rukovodstvo stranke, dobili smo novog predsjednika i stranka je jedinstvenija no ikad – kaže Stojanov.
Dodaje kako je i odaziv lokalnog članstva na Sabor u Zagreb bio izvrstan. Odazvalo se čak 70 posto predstavnika podružnica koji su izabrali novo rukovodstvo koje će HNS dalje voditi ka sve jačoj poziciji na nacionalnoj političkoj sceni.
Uskoro im u posjet stiže i novoizabrani predsjednik Ivan Vrdoljak, s kojim će detaljnije razgovarati i o pripremama za lokalne izbore. Naime, HNS je ovdje u jednoj specifičnoj situaciji, a ta je da su donedavno u Gradskom vijeću imali čak dvije vijećnice, Vesnu Sabolić i Ljiljanu Klarin, no one su prešle Čačićevim Reformistima. Lokalni HNS time je izgubio ne samo dva vijećnička mjesta, već i Klub vijećnika kojega su dijelili sa SDP-om i njihovim koalicijskim partnerima.
Nepovratni mandati
Ovdje se ponovno otvorio problem vraćanja mandata nakon odlaska u novu stranku, što je i predsjednik Gradskog odbora Ivo Gregov poručio Sabolić i Klarin, kazavši im kako bi bilo pristojno da s mandate vratile stranci s kojom su ih i dobili.
Idući lokalni izbori stoga su vrlo važni za lokalni HNS jer se moraju odlučiti s kim će koalirati. Naime, prema najnovijim informacijama, lokalni reformisti mogli bi ići u koaliciju s HDZ-om, a donedavno su u Gradskom vijeću dijelili klupe sa SDP-om, sve dok ih ovi nisu izbacili iz Kluba vijećnika. To sve samo pokazuje koje su sve kombinacije moguće na lokalnim izborima, a o čemu će i lokalni HNS znati više nakon dogovora s novim predsjednikom stranke.