Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Policija odbila asistenciju, tvrde kako nisu primili zahtjev za osiguranjem

16.04.2016. 22:00
Policija odbila  asistenciju, tvrde  kako nisu primili  zahtjev za  osiguranjem


Organizatori su se biciklistima rekreativcima ispričali na trgu na Viru zbog ovako neslavnog završetka biciklijade. Najavili su kako će se ona ponoviti za 15-ak dana. Osigurali su im i prijevoz bicikala do Zadra
Tradicionalna 17. proljetna  biciklijada, koja se pod nazivom Od  Branimira do Trga Sv. Jurja, odnosno od Zadra do Vira, trebala održati  jučer, neslavno je završila na opće nezadovoljstvo njenih prijavljenih  390 biciklista rekreativaca svih životnih dobi.  Organizatori, općina Vir,  njeno poduzeće Vir turizam  i agencija ¨Hugo Tours¨, u zadnji trenutak  dobili su obavijest kako biciklijada nije prijavljena policiji, tako da se  ona nije mogla službeno održati.
Umjesto policijske motorizirane pratnje, jučer je točno u podne, kada su se oglasila zvona sa zvonika, na Branimir pristigao službenik PU  zadarske koji je organizatore upozorio kako nisu zaprimili službeni  zahtjev od strane organizatora za pratnju biciklista.
– U ovom slučaju ne možemo postupiti u skladu sa zakonom o cestovnom prometu- izvijestio je taj policajac, nakon čijih su se riječi  zažarili  mobiteli nazočnih predstavnika organizatora, koji su  zvali, tako  reći, na sve strane.
Među onima koji je telefonirao bio je i direktor Vir turizma  Željan  Kalac, koji je,  nakon što nije uspio dobiti odobrenje policije, biciklistima rekreativcima  kazao kako je iz njegove tvrtke još u četvrtak 14. travnja na adresu PU zadarske uredno poslan zahtjev i obrazloženje.
– Držali smo kako je s biciklijadom sve u redu- pojasnio je Kalac, koji  je, vidjevši da je ¨propala¨ stvar,  potencijalnim sudionicima obznanio  kako se biciklijada ipak ne može  održati iz tehničkih razloga.
– Svi oni koji žele voziti do Vira to čine na svoju osobnu odgovornost-  poručio je direktor ove tvrtke, što je  za sve okupljene bio  hladni tuš, a  pojedinci su iskazali razočaranje i nezadovoljstvo.
Ipak od njih 390 prijavljenih, dvjestotinjak se oko 12.30 sati zaputilo  biciklima prema Viru. S obzirom da je biciklijada proglašena ¨nelegalnom¨, bicikliste po običaju nije pratio medicinski tim, nije bilo servisne  pomoći, a ni na platou ispred crkvice sv. Križa između Zatona i Nina  nije ih čekalo osvježenje vodom. No mora se kazati da organizatori  ipak u cijelosti nisu dignuli ruke od biciklijade i njezinih sudionika. Na  dolasku na cilj ispred zgrade općine na Trgu Sv. Jurja dočekala ih je pripremljena obilna kuhana okrjepa s napicima, što je ipak u konačnici  popravilo ukupni dojam.
Organizatori su se biciklistima rekreativcima obratili putem razglasa  na trgu na Viru  ispričavši im se  zbog ovako neslavnog završetka biciklijade. Najavili su kako će se ona ponoviti za 15-ak dana. Zbog toga je  izostala i bogata lutrija koja je za glavnu nagradu imala sportski bicikl.  Na kraju je za sve one koji nisu bili u stanju po olujnom jugu pedalati  natrag do Zadra,  osiguran automobilski prijevoz biciklista i njihovih  ljubimaca.