Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mons. Puljić: “Stoljećima je nedjelja bila glavnim duhovnim vrelom”

16.04.2017. 22:00
Mons. Puljić: “Stoljećima je nedjelja bila glavnim duhovnim vrelom”


Ne smijemo, međutim, gubiti iz vida činjenicu kako nedjelja postaje običnim ‘danom rasterećenja’ od dnevnih briga, danom dokolice u kojoj se gubi njezina duhovna i kulturna dimenzija. A stoljećima je nedjelja bila glavnim duhovnim vrelom i stvarala duhovni identitet našega čovjeka, kazao je nadbiskup
Svečanu misu povodom najvećeg katoličkog blagdana u katedrali sv. Stošije predvodio je zadarski nadbiskup, predsjednik Hrvatske  biskupske konferencije, mons. Želimir Puljić. Vjernicima je poručio kako  je Uskrs kamen temeljac građevine Crkve, te kako na taj najstariji i najvažniji blagdan spominjemo čudesni događaj koji se zbio „u prvi dan  tjedna, rano ujutro”.
– Toga jutra, naime, ‘u ranu zoru’ raspeti i pokopani Krist ustao je iz  groba i javio se uplašenim učenicima pozdravljajući ih utješnim pozdravom: Mir vama! A spomen na taj događaj jednostavno zovemo ‘danom  Gospodnjim’. Uskrs koji se u nedjelju dogodio postao je središtem povijesti spasenja. A Isusovo uskrsnuće biva srcem i polazištem vjere i  kršćanstva, zorom i proljećem čovječanstva. Stoga je taj ‘prvi dan u tjednu’, tj. nedjelja ‘sveti dan što nam ga učini Gospodin’. Ne smijemo,  međutim, gubiti iz vida činjenicu kako nedjelja postaje običnim ‘danom  rasterećenja’ od dnevnih briga, danom dokolice u kojoj se gubi njezina  duhovna i kulturna dimenzija. A stoljećima je nedjelja bila glavnim  duhovnim vrelom i stvarala duhovni identitet našega čovjeka. Sačuvani  lekcionari, pistule, molitvenici i statuti govore o tome koliko je nedjelja  ušla u duh hrvatske kulture i ponašanja – istaknuo je mons. Puljić, naglašavajući kako bi nam svaka nedjelja trebala biti dan obiteljskog  druženja i izvor duhovne hrane.
– U toj vjeri želim blagoslovljene uskrsne blagdane: svećenicima, redovnicama i redovnicima, kao i svim vjernicima diljem naše Zadarske  nadbiskupije i šire. Neka budu širitelji radosti i pouzdanja, te pružaju odgovore svakome tko ih zapita za razloge uskrsne nade koja je u njima.  Sretan Uskrs predstavnicima građanske vlasti koji su pozvani snagom  službe ugrađivati u temelje države vrednote mira, tolerancije, pravde,  poštivanja i solidarnosti, te odstranjivati sve što rađa malodušjem i pesimizmom. Sretan Uskrs učiteljima i odgojiteljima mladih naraštaja, liječnicima i bolničkom osoblju, obrtnicima, ratarima i pomorcima i svima koji u znoju lica svoga zarađujete kruh svoj svagdanji – poručio je  nadbiskup.  
Uskrsnuli Krist, koga ovdje predstavlja uskrsna svijeća kojoj smo pjevali svečani exultet, dodao je, pobijedio je smrti i grijeh. I postao središte  svjetskih zbivanja.
– Njegovim je uskrsnućem započelo doba novog stvaranja. A mi kao  kršćani postali smo dionicima toga velikoga otajstva; ‘rod izabrani, narod stečen da naviješta silna djela Onoga koji nas iz tame pozva k divnome svjetlu svome’. Biti ‘pronositelji uskrsne istine’ i svjedoci njegove naklonosti i ljubavi osobita je čast i milost – zaželio je u svojoj propovijedi  zadarski nadbiskup mons. Puljić.