Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Uskrsno kolo KUD-a Sveti Ante

16.04.2017. 22:00
Uskrsno kolo KUD-a Sveti Ante


Nedjeljom i velikim blagdanima nakon mise nekada se ispred crkve balalo, pjevalo, zagledavali se momci i cure. No, kako se taj običaj s vremenom izgubio, sada ga u Dragama oživljava KUD Sv. Ante
KUD Sveti Ante Drage na Uskrs je,  nakon mise u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskoga, u dvorištu upriličio prigodni uskrsni program i predstavio novu nošnju.
– Uskrs je veliki dan za KUD Sv. Ante koji je osnovan 14. svibnja 2016. Naime, sve dosadašnje nastupe odradili smo u nošnjama koje smo sakupili od naših baka, kazala je Bosiljka Stojanov, predsjednica KUD-a dodajući kako je došlo vrijeme za novu nošnju do koje su došli uz pomoć Općine Pakošane i općinske Turističke zajednice.
Na prigodnom uskrsnom programu nastupil su 34 člana od 50-ak aktivnih.
– Kako nismo pronašli ništa zapisano o izgledu ovdašnje nošnje, nošnja se šiva po usmenoj predaji naših starijih mještana i odobrenju dr. sc. Jasenke Lulić-Storić, objašnjava Stojanov.
Potom ističe kako im je velika želja da u KUD uključe što više mladih kako bih ih poticali na čuvanje kulturne baštine mjesta.
Stojanov je posebno zahvalila župniku don Thomasu A. Vargasu koji je bio jedan od inicijatora prošlogodišnjeg osnivanja KUD-a.
– Uz podršku župnika proba folklora se održavala u vjeronaučnoj dvorani koja nam je ubrzo postala pretijesna. Susretljivošću prof. Šime Labore, ravnatelja OŠ Pakoštane, probe sada imamo u područnoj školi Drage, kazala je Stojanov, zadovoljna što je folklor sasvim zaživio u Dragama.
– Na nastupima nikad nismo osramotili naše Drage, mi smo u KUD-u poput jedne velike, složne obitelji, poručila je Stojanov pošto je zahvalila starijim članovima koji su, kaže, velika podrška svima u KUD-u.
Nedjeljom i velikim blagdanima nakon mise nekada se ispred crkve balalo, pjevalo, zagledavali se momci i cure. No, kako se taj običaj s vremenom izgubio, sada ga u Dragama oživljava KUD Sv. Ante.