Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Nasilje je najbolje izbjeći

Autor: Andrija Prović

16.05.2010. 22:00
Nasilje je najbolje izbjeći


Krav Maga konstantno modificira i nadopunjava. Načini na koje se izvode napadi stalno se mijenjaju i ovise o različitim sredinama i kulturama, zato se i ova vještina prilagođava novonastalim promjenama, kaže Saša Stipanić
Krav Maga egzotičan je naziv izraelske borilačke vještine koja posljednjih godina u Hrvatskoj privlači sve više poklonika. Kako na jednostavan i učinkovit način izbjeći, spriječiti i razriješiti bilo koju vrstu nasilja i napada, Zadrani su imali priliku saznati u subotu kada je u prostorijama Krav Maga kluba na Višnjiku organiziran seminar s ciljem promocije ove praktične i svrhovite metode.
Zadarski je klub u suradnji s Krav Maga Hrvatska organizirao tečaj, dok je 30-ak polaznika od licenciranih učitelja upijalo znanja o samoobrani, borilačkim i borbenim vještinama, odnosno o umješnosti zaštite drugih.
Uz pomoć Marijana Škiljića, instruktora iz Zagreba, Saša Stipanić i Samir Dedić tijekom četverosatnog seminara demonstrirali su obranu od noža u sjedećem i stajaćem položaju, obranu od vatrenog oružja, kao i zaštitu treće osobe.
– Cilj nam je u budućnosti održavati sve više ovakvih seminara. Inače, ovo je drugi po redu te je namijenjen civilnoj grani Krav Mage. Osim rada s civilima, često surađujemo sa zaštitarskim tvrtkama u obuci njihovih zaposlenika, a osposobljeni smo i za obuku policijskih djelatnika – upoznaje nas Saša Stipanić, jedan od dvojice Zadrana koji su svoju licencu stekli polaganjem instruktorskog ispita u Izraelu.
Začetnik vještine je Imi Lichtenfeld (40-ih godina prošlog stoljeća), a nastavio je razvijati i modificirati Eyala Yanilov te učitelji Međunarodne Krav Maga federacije (International Krav Maga Federation). IKMF su od nastanka podržale izraelske obrambene snage, upotrebljavaju je vojne snage, policijski odredi i tajne službe iz cijeloga svijeta.
Sličnost Krav Mage i ostalih borilačkih vještina je u filozofiji izbjegavanja nasilja, no razlikuje je njen horizontalni pristup.
– Horizontalni pristup znači da se Krav Maga konstantno modificira i nadopunjava. Načini na koje se izvode napadi stalno se mijenjaju i ovise o različitim sredinama i kulturama, zato se i ova vještina prilagođava novonastalim promjenama. Njena prednost upravo je u tome što nije jedan zatvoren, vertikalni sustav – mišljenja je Stipanić.
Nismo mogli izdržati, a da svoga sugovornika ne upitamo i kakvom se metoda pokazala u praksi.
– Korištenje sile zadnja je opcija i nisam je dosad morao nikad upotrijebiti. Nadam se da će tako i ostati – podvukao je Saša Stipanić.