Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kopilotu kanadera žao što nije mogao više pomoći stradalima

16.05.2011. 22:00
Kopilotu kanadera žao što nije mogao više pomoći stradalima


Kapetan helikoptera posvjedočio je kako su izvlačili zadnju dvojicu vatrogasaca s mjesta tragedije i prebacili ih na zemunički aerodrom gdje su potom hitnu pomoć čekali još deset minuta


Prekini rad na Kornatima i kreni prema Vodicama – bila je zapovijed koju je pilot u putničkom zrakoplovu Croatia Airlinesa, Dragutin Matić prenio pilotu kanadera koji je tragičnog 30. kolovoza 2007. godine gasio požar na Kornatima kada je živote izgubilo dvanaest vatrogasaca zbog čega je danas na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje Draženu Slavici (42), bivšem vatrogasnom zapovjedniku Šibensko-kninske županije i Javne vatrogasne postrojbe iz Šibenika.
– Tog smo dana bili na letu prema Zadru i kolega kopilot i ja smo čuli kako zadarska kontrola leta pokušava stupiti u vezu s pilotom kanadera, međutim njegova je veza bila isprekidana i nisu se razumjeli. S obzirom da smo letjeli na većoj visini i mogli smo ih dobro čuti, kontrola leta nas je zamolila da prenesemo tu poruku pilotu kanadera. Pilot kanadera nas je upitao jesmo li dobro čuli i razumjeli poruku jer na Kornatu jako gori, mi smo mu odgovorili da jesmo i da samo prenosimo poruku – posvjedočio je pilot Matić.
Još je dodao kako je njegov dojam bio da pilot kanadera nije bio zadovoljan porukom jer im je rekao kako je situacija na Kornatu katastrofalna te da bi mogla izmaknuti kontroli.
Zapovijed: S Kornata u Vodice!
Njegov kolega Josip Jandrić, kopilot kanadera ispričao je kako su već neposredno prije dolaska na otok shvatili kako je u pitanju veći požar jer se nadeleko vidio gusti, veliki dim, ali je u međuvremenu stigla zapovijed da odu gasiti požar u Vodice.
– Bacili smo osam vodenih bombi na područje Vodica, a onda smo se prema zapovijedi vratili na Kornat. Puhalo je jako jugo koje nam je otežavalo posao. Nakon toga smo otišli po gorivo, pa opet na Kornat. Samoinicijativno smo gasili tamo gdje su bile ugrožene kuće. Problem je bio taj što je bio samo jedan kanader i malo vatrogasaca. To je već bilo oko 18 sati i ja tada nisam imao pojma da se na Kornatu dogodila tregadija – ispričao je Jandrić. Na kraju svjedočenja mladi je pilot rekao kako mu je jako žao zbog tragedije te da mu je žao što nisu mogli učiniti više.
Na pitanje tužitelja Zvonka Ivića da pojasni što je mislio kada je rekao kako mu je žao da nije mogao više učiniti i pomoći vatrogascima, Jandrić je odgovorio kako oni kao posada kanadera nisu imali točnu informaciju i nisu znali gdje se oni nalaze jer da su znali, bacili bi na to mjesto par vodenih bombi.
– Nisam imao pravovremenu informaciju kako bi pomogao vatrogascima – zaključio je kopilot kanadera.
Dalibor Ivelja kao vojni pilot i kapetan helikoptera u predvečerje 30. kolovoza 2007. godine izvukao je zadnju dvojicu unesrećenih vatrogasaca s otoka iako su imali nekih problema sa signalizacijom na helikopteru.
Izvukli zadnju dvojicu unesrećenih
– Poletjeli smo prema otoku Kornatu tek oko 18.30 sati i javili se kontroli leta. Uspio sam stupiti u kontakt s posadom drugog helikoptera koji je već bio nad Kornatom i izvlačio stradale. Kolegica Marina s kojom sam se čuo je bila osjetno uznemirena i potresena i rekla je kako ima ozlijeđenih ljudi. Meteo uvjeti su bili jako loši. Dogovorili smo se kako će oni pošto su bili pri kraju s gorivom, izvući ljudi koliko mogu, a mi ćemo onda dalje. Ukrcali smo dvojicu jer više tamo nije bilo nikoga. Nismo imali informaciju gdje ih treba odvesti. Kontaktirali smo stoga zadarsku kontrolu leta i oni su nam rekli da sletimo u Zemunik jer je zadarska bolnica najbliža – rekao je Ivelja.
Pojasnio je kako nije znao tko su ta dvojica vatrogasaca. Nije s njima razgovarao. Bili su na nosilima, bez odjeće, imali su teške opekline po tijelu i tražili su vode. Odvezli su ih u Zračnu luku u Zemniku gdje su potom još deset minuta čekali hitnu pomoć.
Suđenje, tijekom kojeg je do danas održano osam rasprava i saslušano 28 svjedoka, nastavlja se i sutra kada bi se u ulozi svjedoka trebali pojaviti i GSS-ovac Stipe Božić te bivši ministar obrane RH Berislav Rončević.


 ZAMOLBA RODITELJA




Na početku suđenja obitelji stradalih vatrogasa uputile su zamolbu Sudskom vijeću da sve svjedoke koji svjedoče o okolnostima istog događaja ispituje jednog za drugim i po mogućnosti tijekom iste rasprave. To su pojasnili činjenicom kako su neki od svjedoka mijenjali i čak davali lažne iskaze te se međusobno dogovarali o tome što će reći kada dođu na sud. Predsjednik Sudskog vijeća je rekao kako u tome ne vidi nikakav problem te da su i do sada svjedoci upravo i pozivani logičnim slijedom, a što se pak tiče optužbi da su neki svjedoci možda davali lažne iskaze, sudac Babić je podvukao kako su svi upozoreni i svi jako dobro znaju kako je lažan iskaz kazneno djelo. Slavičin odvjetnik Čedo Prodanović na to je rekao kako to smatra pritiskom na sud.


 PREPUCAVANJE U SUDNICI


Za razliku od prethodnih rasprava kada je “glavnu riječ” vodio šibenski tužitelj Zvonko Ivić koji je u pravilu otezao svaku raspravu svojim bezbrojnim pitanjima koja vrlo često nisu imala izravne veze s kornatskom tragedijom zbog čega je znao izbaciti iz takta suca Babića, danas je njegovu ulogu preuzeo odvjetnik, odnosno opunomoćenik obitelji stradalih Maro Mihočević. Iako je sudac Babić vrlo strogo i autoritativno vodio suđenje ne dozvoljavajući niti jedno nebitno ili uopćeno pitanje, Mihočević je čak bio neugodan prema svjedoku Jandriću kojemu je tijekom ispitivanja u jednom trenutku vidno iznervirano rekao: “Gledajte gospodine ili odgovorite da ili ne, ali mi nemojte tu filozofirati!”. Zbog toga je zaradio opomenu suca Babića.