Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Oračko natjecanje i turistička promocija

16.05.2011. 22:00
Oračko natjecanje i turistička promocija


Natjecanje će se iskoristiti i za turističku promociju Hrvatske i Biograda na Moru koji je kao turistički i nautički centar smješten u okružju pet nacionalnih i dva parka prirode. Više od tisuću farmera s obiteljima iz čak 34 države svijeta posjetit će Biograd s okruženjem, a mnogi će u turističkoj podsezoni ostati i na ljetovanju, uvjeren je gradonačelnik Ivan Knez


Spustio se zastor na 58. svjetsko prvenstvo u  oranju (World Ploughing  Competition) u Švedskoj koje  je posjetilo nevjerojatnih 30  tisuća posjetitelja s plaćenom  ulaznicom od oko 100 kuna.  “Štafetu” za iduće prvenstvo  preuzela je Hrvatska i kraljevski grad Biograd na Moru  gdje će se od 7. do 16. rujna  2012. održati 59. svjetsko prvenstvo orača.
Susret s iseljenicima
Bit će to prvo svjetsko natjecanje orača koje će se  održati na parcelama uz more,  na poljoprivrednom gospodarstvu Vrana d.o.o.
– Iako se Svjetsko prvenstvo  u oranju na biogradskom priobalju čini kao prvotravanjska  šala, treba istaknuti da je prije  nekoliko godina u Sjevernoj  Irskoj ovo natjecanje, koje je  posjetilo preko sto tisuća posjetitelja osobno otvorio britanski princ Charles, rekao je  dr. Ivan Katalinić, direktor  Hrvatske poljoprivredne komore i prvi čovjek hrvatskih  orača. Osim mora i ljetovanja,  Hrvatska će sljedeće godine u  rujnu na biogradskoj obali  realizirati najveći projekt u  poljoprivredi na kojem će se  okupiti natjecatelji, izlagači  poljoprivrednih proizvoda i  mehanizacije i drugi predstavnici iz 34 zemlje svijeta, što će  biti apsolutni rekord.
– Princ Charles se spustio na  natjecanje helikopterom britanske kraljevske garde, a mi  iz Hrvatske ostali smo iznenađeni što se oranju pridaje  takva važnost, govori dr. Katalinić koji je zajedno s državnim tajnikom u Ministarstvu  poljoprivrede Stjepanom Mikolčićem, potpredsjednikom  WPO-a dipl. inž. Tugomirom  Majdakom, glavnom tajnicom  Hrvatske gospodarske komore Martinom Velnić Župić,  veleposlanikom RH u Švedskoj Vladimirom Matekom,  predsjednikom Svjetske  oračke organizacije WPO Williamom Hoodom i drugim nazočio na Svjetskom prvenstvu  na Skandinavskom poluotoku.
U Švedskoj je bila i zadarska  klapa Lanterna koja je tijekom  atraktivnih prezentacija 150  svjetskih tvrtki na 20 hektara  izložbenog prostora usred natjecateljskih njiva privukla velik  broj posjetitelja koji su uživali  u dalmatinskim pjesmama.  Pored intenzivne turističke  prezentacije Biograda na Moru, ugođaj i ponudu Hrvatske  predstavila je i Hrvatska gospodarska komora svojom  izložbom Be CROative te  Općina Višnjan prezentacijom istarskih goveda,  boškarina.
– Natjecanje će se iskoristiti i za turističku promociju Hrvatske i Biograda  na Moru koji je kao turistički i nautički centar  smješten u okružju pet nacionalnih i dva parka prirode. Više od tisuću farmera s obiteljima iz čak 34  države svijeta posjetit će  Biograd s okruženjem, a  mnogi će u turističkoj podsezoni ostati i na ljetovanju,  uvjeren je gradonačelnik  Ivan Knez koji je predvodio  biogradsko izaslanstvo u  Skandinaviji gdje se između  ostalih sastao s hrvatskim veleposlanikom Vladimirom  Matekom i hrvatskim iseljenicima.
Zeleno i plavo
Osim inozemnih turista,  žitelja biogradskog i zadarskog okruženja, kaže Knez,  cilj im je s atraktivnim, podsezonskim cijenama smještaja  u Biograd privući i poljoprivrednike, njihove obitelji i  sve druge vezane uz poljoprivrednu proizvodnju iz kontinentalne Hrvatske, u pravom smislu povezati plavu i  zelenu Lijepu Našu.
– Uz brojne hotelske turističke kapacitete u samom  gradu i tada u potpuno obnovljenoj Crvenoj luci svoju  priliku s podsezonskim cijenama moraju iskoristiti i  vlasnici apartmana, soba,  pansiona i biogradskih kampova. Očekujemo intenzivnu  turističku promidžbu biogradske, županijske i hrvatske  Turističke zajednice, turističkih angencija i turoperatora te da zrakoplovne prijevozničke kompanije uvedu  izravne ili čarter domaće i  međunarodne letove za zadarsku Zračnu luku, navodi  Knez.
Pored gradonačelnika Kneza u biogradskom izaslanstvu  u Švedskoj bio je predsjednik  Gradskog vijeća Tonći Šangulin, direktor Turističke zajednice Ivo Eškinja, direktor  komunalnog poduzeća  Bošana Krunoslav Pešić, viši  stručni savjetnik u HPK-a dipl. inž. agr. Miroslav Andrić  te direktorica i predsjednik  NO Vrana, Mirjana Škara i  Zdravko Bubalo.


Zlatna sredina




Malo švedsko mjesto Lindevad ugostilo je 58 najboljih svjetskih orača iz 29 država u kategoriji plugova ravnjaka i plugova premetnjaka, među njima i dva hrvatska. Iskusni, ali i mladi 29-godišnji Tomislav Kuharić iz Vinipotoka kod Lobora u Krapinsko-zagorskoj županiji treći je put zaredom bio sudionik svjetske smotre. Ovog puta u Švedskoj završio je u zlatnoj sredini, na 19. mjestu. Radivoj Rekić (45) iz Naudovca u Općini Suhopolje u Virovitičko-podravskoj županiji, nastupio je prvi put i bio 24.