Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pregledano 120 žena

16.05.2011. 22:00
Pregledano 120 žena


Riječ je o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke koji je krenuo 2006. godine i provodi se na razini cijele Hrvatske. Žene smo lišili troškova bespotrebnog putovanja do bolnice u Zadru, kaže inž. medicinske radiologije Marijana Jakopović, dodajući da je svaka žena koja je došla na pregled prvotno dobila poziv sa svim uputama


Nin i  susjedne općine Vir i Ražanac  proteklog je vikenda obilazila  pokretna mamografija, čiji su  stručnjaci predvođeni  inženjerkama radiologije Petrom Borojević i Marijanom  Jakopović, izvršili preko 120  besplatnih pregleda žena u  dobi od 50 do 70 godina.
Akciju su pod nazivom “Pokretni mamograf u Zadarskoj  županiji” uz potporu triju navedenih jedinica lokalne samouprave te zadarskog Zavoda za javno zdravstvo organizirali te više nego uspješno na terenu proveli, medicinski stručnjaci Zavoda za  Javno zdravstvo “Dr. Andrija  Štampar” iz Zagreba. Odaziv  žena je bio odličan i pokazalo  se da je dolazak mobilnog mamografa u manje sredine pun  pogodak.
– Riječ je o Nacionalnom  programu ranog otkrivanja raka dojke koji je krenuo 2006.  godine i provodi se na razini  cijele Hrvatske. Žene smo  lišili troškova bespotrebnog  putovanja do bolnice u Zadru,  kaže inž. medicinske radiologije Marijana Jakopović, dodajući da je svaka žena koja je  došla na pregled prvotno dobila poziv sa svim uputama i  relevantnim podacima od Ministarstva zdravstva.
– Mi radiolozi svakoj ženi  koja pristupi napravimo po  četiri mamografske snimke.  Nalaze će naši kolege već za  koji dan očitati u Zagrebu i oni  će biti sa snimkama žurno dostavljeni na kućne adrese  naših pacijentica. Svim ženama kojima nalazi ne budu dobri bit će savjetovano da se  hitno jave na pregled svom  obiteljskom liječniku. Ovom  bih prigodom također istaknula, a što je svakako bitno, da  na ovaj način svi zajedno radimo na podizanju svijesti kod  žena, dajući im do znanja da  ovo nije neki “bauk”, već ono  što im je zlata vrijedno u prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke koji u zadnje vrijeme  kod žena u velikoj mjeri izaziva smrtnost. U Ninu, Viru i  Ražancu ovakvu smo akciju  proveli prvi put. Ženama poručujem da ćemo ponovno  doći na ova prostore nakon  završetka turističke sezone, u  rujnu i neka se tada odazovu u  još većem broju, prvenstveno  za njihovo dobro, zaključila je  Jakopović.