Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Jacques Yves Cousteau kao inspiracija za projekt Kalypso Junior

16.05.2012. 22:00
Jacques Yves Cousteau kao inspiracija za projekt Kalypso Junior


Projekt Kalypso Junior se u kratkom razdoblju od jednog malog projekta u Hrvatskoj proširio na dvadeset europskih zemalja


Kristijan Curavić i Andre-Marc Prudent, predsjednik Uprave Splitske banke danas su u more pored Morskih orgulja porinuli memorijalnu ploču s porukom “Ljudi štite ono što vole” posvećenu Jacques-Yves Cousteau, velikom istraživaču podmorja i ekologu.
– Od Jacquesa Yvesa Cousteaua sam dobio inspiraciju za projekt Kalypso Junior, projekt zaštite i čišćenja svjetskog podmorja koji se naposljetku od jednog malog projekta u Hrvatskoj proširio na dvadeset europskih zemalja, kazao je Curavić.
Riječ je o projektu udruge GUWAA čiji je cilj podizanje razine svijesti nadolazećih generacija o potrebi zaštite okoliša, a koji će uključivati stalno nadziranje podmorja i posebne projekte koji će pratiti čišćenje u svim obuhvaćenim zemljama, počevši od Velike Britanije, Francuske pa do Švedske:
– Imat ćemo naše ljude iz Hrvatske koji će voditi njihove lokalne ronioce. S druge strane, u Hrvatskoj će biti smješten glavni stožer, a jadranska obala će biti nadzirana putem broda koji će mjesečno obuhvaćati jedan do dva grada. U Hrvatskoj će sudjelovati od 20 do 50 ljudi, jer radi se o budžetima koji su financirani od nas samih, uz pomoć Splitske banke i bez državne potpore.
Curavić je najavio i koncert s Oliverom Dragojevićem koji će se 5. lipnja održati u Zagrebu, a čiji prihod će ići za sustavno čišćenje hrvatskog Jadrana. Također, za 15. lipnja najavio je i čišćenje mora u dvadeset europskih zemalja:
– U 9.30 u cijeloj Europi u dvadeset zemalja preko 1000 ronioca će ući u more u isto vrijeme. Radi se o specifičnom projektu podvodne ekologije koji je dobio podršku princa Alberta iz Monaka koji će tamo biti zaštitno lice za taj projekt, a javit će se i video-linkom u Hrvatsku u naš glavni stožer koji će biti na Bundeku i u koji ćemo primati slike iz cijeloga svijeta, kazao je Curavić najavljujući pritom i to da sljedeće godine planiraju krenuti sa čišćenjem mora još većeg broja zemalja, sveukupno njih osamdeset:
– Smeće je u more bacano generacijama i trebat će idućih 15-20 godina da se to donekle ispravi. Isto tako, to bi se trebalo čistiti sustavno kroz cijelu godinu. Ne možete napraviti ekološku akciju jednom godišnje i to je to, zaključio je Curavić.