Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Različiti su kriteriji uspjeha

16.05.2012. 22:00
Različiti su kriteriji uspjeha


Zadrani će i dogodine s različitim uzrastima odigrati više od 200 utakmica u sezoni, a hoće li pritom seniori biti treći ili četvrti manje im je važno


Uzmemo li rezultat kao isključivi kriterij u sezoni 2012., možemo reći kako su vaterpolisti Zadra 1952 ove godine napravili korak unazad. Brojke su egzaktne te govore da su s lanjske treće pali na četvrtu poziciju, pritom upisavši osam bodova manje iz 14 odigranih susreta. Dodamo li ovim podacima i činjenicu da je momčad Gorana Jovančevića imala više oscilacija u igri i formi, gore spomenuta teza dobit će još čvršće uporište, a sastav s Višnjika etiketu družine koja je stagnirala. No, postoji i druga strana medalje i odnosi se u prvom redu na ambicije Zadrana, zatim na kvalitetu konkurencije te na okolnosti koje su neizbježni pratitelji “malih” klubova iz nevaterpolskih sredina. Pa krenimo redom.
Pred početak sezone s bazena na Višnjiku stizale su najave kako Zadrani do cilja žele bez rezultatskog imperativa.
– Želimo afirmirati mlade domaće igrače koji će u nadolazećim godinama biti nositelji seniorske momčadi – ponovio je šef struke Jovančević izjavu identičnu onoj otprije godinu dana i možda nekima zazvučao kao strateg koji je posegnuo za klasičnim primjerom sportskog (čitaj rezultatskog) alibija. Međutim, demantij je stigao već na početku prvenstva, kada su juniori Zadra zaista preuzeli velik dio tereta. Iz kola u kolo njihove su izvedbe – očekivano – oscilirale, ali bi se svako malo zapaženim izdanjem istakao Marin Stipić, Zvonimir Lakoš, Marijan Šunjo, Niko Jurlina ili netko od preostalih uzdanica. Stoga je, kroz prizmu ambicija klupskog vodstva, cilj ispunjen.
Drugi razlog zbog kojeg je Zadar ove godine bio manje uvjerljiv jest veća izjednačenost momčadi u drugom razredu hrvatskog vaterpola, odnosno kvaliteta više koju je donio Bellevue. Dubrovčani su upravo na Višnjiku najavili pohod na titulu: pobjedom ostvarenom s oslabljenim sastavom potvrdili su da je strah njihovih konkurenata bio opravdan, da bi u nadolazećim tjednima pretekli Galeb i Opatiju te osigurali prvo mjesto. Izostavimo li Bellevue i neprikosnovenu tradiciju dubrovačkog loptanja na vodi, eto Zadra na istoj poziciji koju je držao i lani.
Na kraju popisa amnestirajućih, ali ne subjektivnih i manje važnih okolnosti, spomenimo i muke po financijama, neminovnost istovremenog korištenja bazena nekoliko kategorija Zadra, odnosno nemogućnost okupljanja prve momčadi na većini treninga. Ovo čak nisu svi otežavajući faktori, no bespotrebno je dalje ih nabrajati. Zadarski vaterpolisti ionako ne traže alibi, već osnovne uvjete kako bi mogli nastaviti s jasno zacrtanim dugoročnim planom. Ne obazirući se na pozitivne ili negativne novinske napise i dogodine će, dopusti li im sve skromniji budžet, s različitim uzrastima odigrati više od 200 utakmica u sezoni, a hoće li pritom seniori biti treći ili četvrti manje im je važno. U njihovom se slučaju uspjeh ne važe ljestvicom Prve B lige.


Mornar želi Stipića




Na Višnjiku se posljednjih dana šuška kako splitski Mornar BS u svojim redovima želi vidjeti prvog strijelca i jednog od najboljih igrača Zadra Marina Stipića. Perspektivni junior, nagađa se, mogao bi uvjete transfera dogovoriti do ljeta, a sljedeće sezone sukladno pravilniku o angažiranju igrača iz Jadranske lige ponovno nastupati za Zadar.