Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

SAS Vektor priprema isporuku stotinjak malih glisera za norveškog kupca

16.05.2012. 22:00
SAS Vektor priprema isporuku stotinjak malih glisera za norveškog kupca


Perjanicu nekad uspješne i moćne zadarske gradnje malih brodova, na današnjem 4. Adriatic Boat Showu u Šibeniku ponio je jedino zadarski SAS Vektor. Unatoč velikoj buri koja je od Murtera priječila brodu da razvije više od 20 čvorova, Draško Stipić privezao je Vektor 950 za mul u D- Marin Mandalina Marine u Šibeniku. Riječ je o inačici s jednim motorom koja se, prema riječima direktora Denisa Vidakovića, prvi put predstavlja široj hrvatskoj publici. Iako je ekonomska kriza stavila u teške probleme Elan motorne brodove iz Obrovca, likvidirala Donat Boats, SAS Vektor je pronašao tržište u Norveškoj, ali i snage za pojavu na hrvatskim nautičkim izložbama i sajmovima.
– Da, u neku ruku za nas recesije nema i ovih dana pripremamo isporuku stotinjak malih, 5-6 metara dugih glisera za norveškog kupca. Na Adriatic Boat Showu nastupamo već četvrti put i to s modelima Vektor 950 i Adriana 44. Planirali smo ove godine nastupiti i s Vectorom 700, ali smo ga morali isporučiti kupcu u Sloveniji, rekao nam je direktor SAS Vektora Denis Vidaković.
Inače, Adriatic Boat Show je prije svega zamišljen kao promocija marine D- Marin Mandalina kao marine za megajahte. Odnedavno, turska Dugus grupa otkupila je udio od Denisa Prgina i njegove NCP grupe i pretvorila dio nekadašnjeg remontnog brodogradilišta ratne mornarice u pristanište za nautičare najdubljeg džepa. Za ilustraciju, što se moglo čuti na današnjem otvaranju, samo jedna od tih megajahti tjedno za isporuku električne struje plati preko 10.000 kn. No, Denis Vidaković je dodao kako je recesija pogodila svjetsko tržište većih motornih brodova. Otvoreno je tek ono za manja plovila, pretežito glisere. To je omogućilo brzu prilagodbu poduzećima poput SAS Vektora za koje se čini da će uspješno prebroditi sadašnje teške dane u hrvatskom gospodarstvu. U nazočnosti mnogih domaćih i stranih uglednika, 4. Adriatic Boat Show otvorio je predsjednik saborskog Odbora za turizam, saborski zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh.