Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Slike odišu Dalmacijom

16.05.2012. 22:00
Slike odišu Dalmacijom


Ovo je svojevrsna promocije Turnja, Sv. Filipa i Jakova, cijelog ovog kraja u samom središtu Jadrana. Svaki umjetnik sam izabire motive, ali moraju biti karakteristični za ovo podneblje. Bilo da se radi o moru, maslinama, staroj arhitekturi, cvijeću važno je da slike odišu duhom Dalmacije, govori Jože Arzenšek


U hotelu Alba apartmanskog naselja Croatia Sv. Filip i Jakov jučer je započela jubilarna, Peta likovna kolonija “Maj 2012. Turanj” koja se održava u organizaciji Slovenskog kulturnog društva “Lipa” Zadar.
– Kolonija okuplja 14 umjetnika iz društava Slovenaca ‘Triglav’ iz Splita, ‘Lipa’ iz Dubrovnika, ‘Bazovica’ iz Rijeke, Slovenski dom iz Zagreba, ‘Lipa’ iz Zadra, a pridružili su im se i likovni umjetnici iz Zadra, Sv. Filipa i Jakova i Zagreba, nabraja idejni začetnik likovne kolonije Jože Arzenšeka, voditelj likovne sekcije SKD “Lipa” Zadar.
– Sudjelovanje u likovnoj koloniji potvrdile su i slikarice umjetnice i studentice ljubljanskog Fakulteta za dizajn iz Slovenije, navodi Jože.
Likovna kolonija se održava pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Općine Sv. Filip i Jakov, a u okviru Međunarodnog dana kulturne raznolikosti čiji pokrovitelji su Grad Zadar i Zadarska županija.
– Ovo je svojevrsna promocije Turnja, Sv. Filip i Jakova, cijelog ovog kraja u samom središtu Jadrana. Svaki umjetnik sam izabire motive, ali moraju biti karakteristični za ovo podneblje. Bilo da se radi o moru, maslinama, staroj arhitekturi, cvijeću važno je da slike odišu duhom Dalmacije, govori Jože, dodajući da se radi u slikarskim tehnikama ulje na platnu, akril na platnu i akvarel te po prvi put i na drvu.
Arzenšek u Dalmaciji i Turnju živi od 1983. godine pa za koloniju ističe da je lijepo druženje uz rad koji najviše voli. Zato su dani trajanja kolonije najljepši u godini.
A još prije nekoliko godina činilo se neostvarivim seliti kulturu iz središta na “periferiju” u kojoj je likovna kolonija, ispostavilo se, nadasve konkretan doprinos boljoj i bogatijoj turističkoj ponudi.
– Uz bogat kulturno-umjetnički program svečanost otvaranja prodajne izložbe u hotelu Alba održat će se sutra s početkom u 19 sati, najavila je Darja Jusup, predsjednica SKD “Lipa” Zadar.
Očekuje se da će ovaj kulturni događaj godine ovog kraja tijekom trajanja izložbe posjetiti veliki broj mještana i turista.