Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Četiri godine su duge, oprezno s glasovima

Autor: Edvard Šprljan

16.05.2013. 22:00


Od sutra trebamo šutjeti i razmišljati, što odabrati od ponuđenog jelovnika za naredne četiri godine. Većina nas je svoje odluke već donijela, a u ovim izborima možda odluče upravo oni koji se još nisu odlučili.
Zato je važno znati nekoliko sitnih detalja o izbornom sustavu kakav je na snazi kod nas već godinama, a o kojem se malo zna. Opet će, naime, biti na tisuće izgubljenih glasova, ne onih krivo zaokruženih nego onih koji neće vrijediti ništa. Treba znati da glasovi povjereni onima koji neće prijeći izborni prag u biti odlaze u vjetar. Birači ako žele da im glas nešto vrijedi, da utječu na rezultate moraju procijeniti treba li glasovati za neku nepoznatu lozu, hrast, maslinu ili takvo neku grupu ili stranku koja nikad dosad nije prešla izborni prag niti po predizbornim anketama pokazuje ikakve šanse. Ankete su ankete, ali ipak pokazuju raspoloženje.
Po D’Hondtovoj metodi, po kojoj se obračunavaju izborni rezultati u Hrvata, oni koji prijeđu izborni prag dijele plijen. A plijen se sastoji od mandata koji nisu osvojeni onim propalim glasovima, što više propalih glasova, odnosno što više malih stranaka i grupa za koje se glasa, to veći plijen onima koji prijeđu izborni prag od pet posto. Ti »izgubljeni mandati« se dijele po kriteriju da više mandata dobije tko ima više glasova – tko ima više još će mu se dodati. Iz toga slijedi zaključak kako se građanima koji žele imati svoje predstavnike u predstavničkoj vlasti isplati glas dati samo onim velikima.
Ovaj put će se glasovati na četiri listića – za načelnika ili gradonačelnika, za župana, te za općinsko ili gradsko vijeće te za Županijsku skupštinu. Na razini Zadarske županije ponovno se može očekivati prevlast koalicije koju predvodi HDZ, no u općinama i gradovima situacija je šarolika. U brojnim sredinama može se očekivati drugi krug za izbor načelnika ili gradonačelnika.
U Zadru je posebno zanimljiva situacija jer su i izbori za Parlament EU pokazali da HDZ nema toliku prevlast kao u drugim dijelovima Županije, štoviše ovdje je bio nadglasan. Novo Gradsko vijeće Zadra će sigurno biti vrlo šaroliko, tek će se otkriti kakvi su se sve predizborni dogovori postizali i tko će se s kim udruživati. U izboru za gradonačelnika Zadra lako je pretpostaviti da tri nezavisna kandidata služe samo za ukupni demokratski dojam, objektivno nemaju izgleda dohvatiti glasove za drugi krug. Prava će se borba voditi između Bilića i Kalmete.
Prvi je spreman svoje potvrđene poslovne sposobnosti staviti u službu rodnog grada, a drugi želi predvoditi otpor Zadrana protiv zaustavljanja razvojnih projekata koji se desetljećima pripremaju i sad su u realizaciji. Zanimljivo je da se brojni programi obojice podudaraju, a razlike su u dinamici i nekim detaljima. A zanimljivo je i da se u dosadašnjoj kampanji nijednom nisu sreli, a kamo li pred Zadranima razmijenili argumente. Moguće je zato da će Zadrani tek u drugom krugu odlučiti komu dati većinu.
E pa narode, budi volja tvoja.