Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Čulina: Bolnica je svakog mjeseca imala gubitak od tri milijuna kuna

16.05.2016. 22:00
Čulina: Bolnica je svakog mjeseca imala gubitak od tri milijuna kuna


Dr. Željko Čulina, nedavno imenovani vršitelj dužnosti ravnatelja bolnice, nedavno je preuzeo ovu ustanovu u kojoj je u tijeku, kako nam je kazao, snimanje situacije, posebice financijske. Tvrdi da je višegodišnji sanacijski postupak u ovoj ustanovi gomilao gubitke
Mnogo se galame diglo nakon odluke ministra zdravlja Darija Nakića o obustavi sanacijskih postupaka u hrvatskim bolnicama. Najviše ga je kritizirao SDP koji je ovu odluku smatrao nelogičnom, osobito u slučaju zadarske bolnice za koju su tvrdili da je sanacija dala izvrsne rezultate.
Dr. Željko Čulina, nedavno imenovani vršitelj dužnosti ravnatelja bolnice, nedavno je preuzeo ovu ustanovu u kojoj je u tijeku, kako nam je kazao, snimanje situacije, posebice one financijske. Tvrdi da je višegodišnji sanacijski postupak u ovoj ustanovi gomilao gubitke.
Raspisivanje natječaja
SDP, koji je imenovao Andrijanu Bedalov za upraviteljicu bolnice, više je puta isticao kako su dugovi smanjeni i Opća bolnica konačno kreće ka pozitivnim rezultatima.
“Najprije ćemo dovesti novog ravnatelja. Novi sam ministar zdravlja Hrvatske i maksimalno ću tu pomoći, ali tko bude došao sasvim će sigurno napraviti puno toga da se stanje sredi i da bolnica funkcionira kako treba” – izjavio je za Nakić naš list odmah po preuzimanju ministarske dužnosti.
U ravnatelju Čulini pronašao je čovjeka koji bolnicu može početi izvlačiti iz teške situacaije, a onda će biti objavljen i natječaj za ravnatelja, nakon kojega Čulina može ostati na čelu Bolnice ili će biti imennovan novi ravnatelj.
Međutim, o zatečenom stanju u Bolnici dr. Čulina kazao nam je nešto sasvim drugačije od dosad prezentiranog, osobito kada se naglašavalo da je sanacijska upraviteljica Bedalov uvela financijski red u ovu ustanovu. Čulina tvrdi kako su se svakoga mjeseca u Bolnici gomilali novi višemilijunski dugovi.
Čekaju rezultate analize
– Svakoga mjeseca novi su gubici bili tri milijuna kuna. Zbog toga sanacijski postupak Bolnice nije uspio, što god netko govorio o tome. Čeka nas jako puno posla, upravo radimo analize stanja u bolnici, posebno financijskog, pa ćemo uskoro znati na čemu smo. Nakon obavljenih analiza znat ćemo i koliki je ukupan dug bolnice, kaže Čulina.
Čulina je priznati stručnjak na području pulmologije, no tek treba vidjeti kako će svoje umijeće prenijeti i na rješavanje teške fianancijske situacije zadarske bolnice. Prednost mu je što je riječ o jednoj od najboljih hrvatskih bolnica koje raspolažu iznimnim kadrom, a zahvaljujući zadarskim gospodarstvenicima, imaju i dobru aparaturu.
Preuzimajući ministarsku funkciju, Nakić je najavio da mu je plan staviti izvan snage Zakon o sanaciji bolnica jer su u prvoj godini sanacije imale čak 1,5 milijardi kuna novih gubitaka. Kritizirao je sanacije kao postupke kojih je netko najavljivao kao čudo, stvarajući iluziju da one mogu riješiti gubitke.