Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Zadarski političari spremali ručak za 170 korisnika Doma sv Frane

16.05.2016. 22:00
Zadarski  političari  spremali ručak za  170 korisnika  Doma sv Frane


– Ove godine radi se o korporativnom volontiranju. Tema manifestacije je volontiranje poslovnog sektora pa su se tako zaposlenici povezali s neprofitnim organizacijama iz civilnog i javnog sektora i na taj su način podsjetili koliko je važno da se u izgradnju povezane i humane zajednice uključe svi, pojasnila je Pletikosa
Ne samo lijepo i veselo već, nadasve korisno – bilo je jučer u zadarskom Domu za odrasle osobe Sveti Frane kada su u sklopu obilježavnja manifestacije Hrvatska volontira poznati zadarski političari i njihovi suradnici “roštiljali”, spremajući tako ručak za 170 korisnika Doma. No ručak nije samo bio pripremljen za one koji su u Domu već se nosio i onim starim i nemoćnim sugrađanima koji su obuhvaćeni patronažnom službom.
Zaslužili volonterske knjižice
– Ove godine radi se o korporativnom volontiranju. Tema manifestacije je volontiranje poslovnog sektora pa su se tako zaposlenici povezali s neprofitnim organizacijama iz civilnog i javnog sektora i na taj su način podsjetili koliko je važno da se u izgradnju povezane i humane zajednice uključe svi pripadnici društva – pojasnila je Maja Pletikosa ravnateljica zadarskog Doma za odrasle osobe Sveti Frane dodajući kako je geslo ovogodišnje manifestacije – Zavolontiraj se!
A pozivu za volontiranje u pripremanju ručka  štićenicima odazvali su se mnogi zaposlenici Zadarske županije na čelu sa županom Stipom Zrilićem te zamjenicima – Božidarom Longinom i Rudolfom Dvorskim te suradnicima, a iz Grada su se dobro “nadimili” i Mario Pešut pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo, Grozdana Perić šefica financija, Joso Nekić pročelnik Upravnog odjela za školstvo, Darko Kasap prvi čovjek Grada kada je u pitanju prostorno uređenje i građenje te također, i njihovi suradnici…
Dobili su kecelje i kape, bacili su se na posao pa se pokazalo i kako mnogi od njih imaju veliko iskustvo u “bacanju na gradele” bilo da je riječ o ribi ili pak, mesu. U ovom je slučaju bila riječ o pljeskavicama zavidne veličine. I kako je i red, svi koji su pekli meso i spremali ručak za korisnike Doma dobili su ono što su i zaslužili – volontersku knjižicu.
Više volontera nego mjesta
Zadovoljan sjajnom atmosferom, ali i odazivom bio je jučer i voditelj zadarskog volonterskog centra Josip Vidov. U tri godine od otvorenja zadarskog Volonterskog centra, njegova su iskustva jako pozitivna. Rekao je kako na području Zadarske županije ima oko 1.400 volontera a od toga ih je gotovo 80 posto upravo s područja grada.
– Kada je riječ o dobnoj strukturi naših volontera, u većini – 70 posto su studenti, potom oko 20 posto srednjoškolci, a ostatak su razne dobne skupine. U svakom slučaju, do sada nikada nije bilo problema s odazivom volontera na mnogobrojnim, raznim akcijama i manifestacijama na kojima su oni bili potrebni. Primjerice, posljednja od njih je bila Wings For Life gdje su i zadarski volonteri dali svoj značajni doprinos – rekao je voditelj Volonterskog centra u Zadru Josip Vidov dodajući, kako čak postoji i određeni disbalans jer ima više volontera nego mjesta gde oni mogu volontirati.
Napomenuo je i poručio mladima kako u Centru neprestano organiziraju i edukacijske seminare, odnosno tečajeve za volontere, a potvrda o stečenim kompetencijama kroz volontiranje je uvijek dobra referenca u životopisu pri zapošljavanju.
Još je niz akcija koje će se odvijati na zadarskom području kroz ovaj tjedan obilježavanja šeste po redu, manifestacije Hrvatska volontira kojoj je dakle, cilj potaknuti što veći broj građana, organizacija, institucija i tvrtki iz cijele Hrvatske na volontiranje u različitim društveno korisnim aktivnostima.
Ove godine, manifestacija se održava u 60-ak hrvatskih gradova i okuplja oko 160 organizatora volontiranja koji su osmislili i prijavili preko 280 volonterskih aktivnosti.