Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zbog čestih kvarova na MR se čeka godinu dana, a na CT do osam mjeseci

16.05.2016. 22:00
Zbog čestih  kvarova na MR se  čeka godinu dana,  a na CT do osam  mjeseci


I na Odjelu oftamologije liste su povećane u odnosu na početak godine, i to za prvi pregled specijalista na kojeg se čeka oko godinu dana, kao i operaciju očne mrene. Kao razlog navodi se nedostatan broj liječnika, jer je jedna liječnica na rodiljnom dopustu, a drugi je liječnik na bolovanju
Liste čekanja jedan su od problema s kojim se već dugo godina suočava hrvatski zdravstveni sustav. Zbog njihovog konstantnog  povećanja u hrvatskim bolnicama pacijenti su ogorčeni jer se na pojedine pretrage čeka i više od pola godine. O smanjenju lista čekanja puno se  govori, ali se malo toga radi. Zastarjela oprema, uređaji koji se često kvare, njihov nedovoljan broj, ali i manjak osoblja jedni su od razloga zbog  kojih se liste čekanja produljuju.
Nakon popravka
U zadarskoj Općoj bolnici, saznaje se od Željka Čuline, v.d. ravnatelja,  provode se redovite analize lista čekanja temeljem kojih se donose mjere  i provode aktivnosti u cilju njihovog smanjenja.
U odnosu na početak godine liste su povećane na pojedinim odjelima,  a kao razlog navode se tehnički kvarovi na uređajima i nedostatak osoblja zbog bolovanja.
– Najduže liste čekanja su na Odjelu radiologije. Zbog kvara uređaja za  magnetsku rezonancu zaustavljene su pretrage, stoga su liste produljene. Trenutačno se nakon popravka uređaja radi procjena kvalitete snimki i potvrda stavljanja u redoviti rad, obrazložio je Čulina.
U zadarskoj bolnici za liste čekanja za magnet su u prosjeku godinu  dana.
Od početka godine CT uređaj također je bio u kvaru, i to u dva navrata,  pa su liste za ove pretrage također produljene u odnosu na početak godine. Inače, na pretrage za CT uređaj čeka se od šest do osam mjeseci.
Problemi i na neurologiji
I na Odjelu oftamologije liste su povećane u odnosu na početak godine, i to za prvi pregled specijalista na kojeg se čeka oko godinu dana, kao  i operaciju očne mrene. Kao razlog navodi se nedostatan broj liječnika,  jer je jedna liječnica na rodiljnom dopustu, a drugi je liječnik na bolovanju.
Dobra vijest pak stiže sa Odjela neurologije gdje se bilježi smanjenje  lista čekanja u odnosu na početak 2016. godine.
– U međuvremenu dogodio se kvar uređaja za EMNG na Odjelu neurologije, pa su se liste produžile. Nakon popravka uređaja u narednom  periodu očekujemo kako će se smanjiti liste čekanja, dodao je Čulina.
Napominje kako unatoč višemjesečnom čekanju za pojedine pretrage  svi pacijenti sa malignim oboljenjima ili zakazanim terminom za operaciju imaju prioritet, te termine dobiju ranije.