Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nezaobilazna točka svih Zadrana i nukleus razvoja sportskoga turizma

16.05.2017. 22:00
Nezaobilazna točka svih Zadrana i nukleus razvoja sportskoga turizma


Sportski centar Višnjik prilikom preuzimanja tzv. donjega dijela – nogometnoga igrališta i pripadajućega objekta sa svlačionicama, te jednom manjom i jednom većom, bivšom odbojkaškom dvoranom, zatim vanjskih terena za različite igre, atletske staze s ostalim sadržajima za ‘kraljicu sportova’, te otvorenoga vježbališta, imao je posve jasnu sliku kako će se taj prostor i urediti i uklopiti u cjelinu. Šira javnost je prošli tjedan, prilikom višednevnih manifestacija u povodu otvaranja obnovljenih objekata, dobila potvrdu da je Zadar – napokon – dobio najavljivanu visokokvalitetnu sportu i rekreacijsku infrastrukturu.
– Cijeli postupak zahvata, od pripreme dokumentacije i početnih poslova do zadnjih poteza metlom čišćenja nakon obavljenih radova, potrajao je mjesecima a obavljen je i kvalitetno i u roku – ističe Denis Karlović, direktor SC Višnjik.
Primarna opća korist
Grad Zadar izdvojio je tri i pol milijuna kuna za obnovu staze, terena i rekonstrukciju javne rasvjete.
– Gradonačelnik Božidar Kalmeta, nakon što je SC Višnjik razradio ideju u suradnji sa sportskim savezima, klubovima i udrugama, te stručnjacima, svesrdno je podržao zahvat i založio se da Grad Zadar osigura novac. Primarni cilj je značajno podizanje kvalitete sportske i rekreacijske infrastrukture u opću korist, dakle u korist svih građana.
Kako je podizanje sportske dvorane (odnosno pet dvorana u cjelini), te zatvorenoga bazena značilo doseg svjetske razine bilo je logično da se izjednači i ostatak kompleksa Višnjika.
– Kompleks u gradskom središtu postao je nezaobilazna i sadržajna točka u življenju cijeloga grada i svih njegovih građana. Dnevno imamo oko tri tisuće posjetitelja s izrazitom tendencijom rasta. Druga dimenzija jest ostvarivanje temeljnih uvjeta za intenzivan razvoj sportskoga turizma. Ovaj zahvat koji je završen i praktički prošli tjedan predao građanima obnovljene objekte na uporabu, dio je cijeloga projekta.
Obnovljeni tereni, obnovljena javna rasvjeta s novopostavljenom privlačit će sve više građana. Kako će sve to funkcionirati u praksi?
– Kompleks je otvoren i dostupan građanima i u tomu kontekstu smi smo uklonili i neke ograde. U tijeku je koordinacija s klubovima, udrugama i savezima, te ostalim subjektima i uskoro će biti sastavljen kućni red sa svrhom da se veoma vrijedan prostor i sačuva. Nužno je da naši sugrađani znaju kako treba poštivati određena pravila, terene rabiti prikladno obuven i odjeven, paziti na termine i sve ostalo.
Kućni red čuvat će objekte
Recimo da sam građanin koji se individualno želi rekrirati, a nisam upoznat s nekim pojedinostima. Dođem na terene i…
– Svatko će se moći obratiti našim zaposlenicima i dobiti sve relevantne informacije glede korištenja objekata. Na primjer, ako su na stazi atletičari iz nekoga kluba, onaj tko želi trčati dobit će informaciju u kojoj prugi može biti na stazi i slično. Valja znati da je obnovljena i nova rasvjeta omogućila da građani koriste i večernje sate što će za mnoge biti korisno jer će drugačije moći planirati svoje pojedinačne ili obiteljske sportske ili rekreacijske aktivnosti u sklopu svakog dana. Kućni red, te rasporedi bit će dostupni u svakom trenutku. Osim što su domicilni klubovi, udruge i savezi i građani pojedinci obnovom terena dobili drastično bolje uvjete, na dobitku je i atletika.
Već prije riješeno je plivanje i ta su dva bazična sporta došla na optimalnu razinu infrastrukture. Što je s gimnastikom kao trećim bazičnim sportom?
– Naći ćemo odgovarajuće rješenje i za gimnastiku. To je itekako značajno jer će onda u Zadru tri bazična sporta imati vrhunske uvjete.
Obnova sportske i rekreacijske infrastrukture otvara široku mogućnost i stvaranja profita.
– Dakle, Grad Zadar i SC Višnjik usporedo djeluju u smjeru širenja kvalitete infrastrukture za sve rekreativce i sve sportaše što je temeljno za razvoj sporta, za širenje rekreacije, ali i u smjeru stvaranja uvjeta za sportski turizam. Riječ je o djelatnosti u kojoj je moguće ostvariti značajne profite, a time raditi u opću korist. Čim se dočulo u Europi da je obnovljena atletska staza, dobili smo konkretne upite za mogućnost organizacije priprema, kampova i slično. SC Višnjik sa svojim resursima želi biti jedan od subjekata u lancu intenzivnog razvoja turizma u Zadru i u županiji, čvrsto povezan s turističkim zajednicama i drugima iz te djelatnosti, s proizvođačima hrane i pića, opreme, itd.
Želite zapravo reći da sport i rekreacija s infrastrukturom na Višnjiku jesu izvrsna polazišna točka za cjelogodišnji turizam?
– Svakako! Nekidan je, recimo, gradonačelnik Kalmeta spomenuo i potrebu izgradnje hotela u kompleksu Višnjika kao bitnog dijela ukupnoga sadržaja. Pojednostavljeno, sportska i rekreacijska infrastruktura obogaćena smještajnim sadržajem uz velike prednosti što ih Zadar ima u blagoj klimi, prometnoj povezanosti – s Gaženicom, aerodromom, autocestom – i slično, svrstavaju nas veoma visoko na popisu poželjnih europskih, pa i svjetskih turističkih odredišta. Mogućnosti su velike.
Otvoreni bazen, aquapark, tenis…
Pretpostavljam da je upravo zato Božidar Kalmeta više puta rekao i da će, nazovimo ga tako, ‘projekt Višnjik’ imati još nekoliko faza.
– Odavno je u planu u ovom kompleksu nasloniti otvoreni bazen olimpijskih dimenzija, te bazen za skakače, na zatvoreni bazen. Uz to će doći i aquapark pa će taj dio unutar Višnjika činiti mikrocjelinu vodenih sportova. U planu su i podizanje teniskoga kompleksa, te izgradnja trim staze u dužini od otprilike kilometar i 600 metara.
Što je s nogometnim travnjakom?
– Radimo i na tomu da on bude kvalitetno obnovljen. Ovdje bih samo istaknuo, na primjer, da neki nogometni klub koji bude želio doći na pripreme svakako treba i atletsku stazu, te brojne druge sadržaje i da će, kad se podigne hotel, sve biti na dohvat ruke. Klima koju Zadar ima u zimskom razdoblju dovoljno je primamljiva, ali do sad nije bilo moguće nekomu ponuditi da dođe na pripreme jer infrastruktura nije bila dovoljno dobra. Sportska i rekreacijska infrastruktura, te ostali sadržaji, u sklopu SC Višnjik omogućit će i organizaciju seminara, predavanja, različitih kampova i drugih skupova što će u Zadar tijekom godine ‘dovlačiti’ brojne skupine i pojedince. Pokrenuli smo i projekt više trenerske škole, a sa Sveučilištem u Zadru želimo uspostaviti i studij menadžmenta u sportu jer je ova infrastruktura iznaredna i za takve programe.
SC Višnjik već je obogatio cijeli grad…
– U konačnici radi se o tomu da će cijeli komleks disati punim plućima, imat će svoj radni ritam, okupljat će ljude svih dobi i biti veoma privlačno mjesto za sve građane bez obzira jesu li aktivni sportaši, rekreativci, obični šetači… Uvijek treba imati na umu da je lokacija Višnjika takva da bi ga mnogi drugi gradovi poželjeli, a možda su Zadranima neki i zavidni jer u svom središtu imaju prelijep i koristan kompleks. SC Višnjik koji njime upravlja i zadužen je za njegov razvoj, stalno činjenje još boljim mjestom, i dalje će s Gradom Zadrom djelovati u tom smjeru. Nove ideje i planovi u našem su žarištu.