Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarska vojarna ogledni je primjer zapuštenosti državne imovine

16.05.2017. 22:00
Zadarska vojarna ogledni je primjer zapuštenosti državne imovine


Problem zapuštene zgrade u nekadašnjoj vojarni Stjepana Radića u koju bi se trebao smjestiti Centar za mlade, te ostatka državne imovine u tom obuhvatu, bit će riješen do kraja godine. Tako je jučer za vrijeme obilaska ovog prostora najavio ministar državne imovine Goran Marić. Do kraja godine riješit će se i pitanje za sad ograđenog prostora MUP-a koji svih ovih godina nije priveden svrsi.
– Slika ovog zapuštenog zdanja slika je Hrvatske kad je riječ o državnoj imovini. Ona je ogledni primjer kako se taložila zapuštenost državne imovine u Republici Hrvatskoj. Međutim, ova slika neće ovako dugo stajati. U suradnji s Gradom Zadrom, ali i drugim gradovima i općinama, naći ćemo model po kojem će se ovakvi objekti što prije staviti u funkciju. Do kraja godine, ovdje će početi radovi kako bi ovaj grad prodisao i gospodarski rastao. Napose da mladi ostaju, rekao je ministar Marić.
Obilasku je prethodio sastanak u Gradu Zadru na kojem su, prema riječima gradonačelnika Božidara Kalmete, sudjelovali predstavnici općina i gradova te dožupan Božidar Longin.
– Raspravljali smo o problematici upravljanja i kako staviti u funkciju državnu imovinu koja u većini slučajeva stoji blokirana. Razgovarali smo i o izmjenama nekih zakonskih prijedloga koji također koče investitore i stvaraju probleme na lokalnim razinama. Moram priznati da je ministar Marić došao dosta dobro pripremljen o onome što muči ovaj kraj, narod i potencijalne investitore. Naravno i neke druge službe i institucije koje moraju rješavati svoje probleme s prostorom državne imovine koja je u ovom trenutku imobilizirana. Dogovorili smo proceduru i određene zaključke kako ćemo ubuduće funkcionirati te puno bolje i efikasnije rješavati probleme, rekao je gradonačelnik Kalmeta.
Na novinarski upit ministar Marić odbacio je da je njegov posjet vezan za kampanju za lokalne izbore, nabrajajući gradove i općine koje je do sad posjetio, rekavši da je posjet Zadru dio njegovih redovitih aktivnosti.
– Želim da 62.000 predmeta koji trenutačno ‘leže’ u ministarstvu, dobiju svoje prioritete. No ministarstvo o tome neće odlučivati, nego jedinice lokalne i regionalne samouprave koje znaju što im je prioritet. Mi smo i ovaj Centar za mlade prihvatili kao prioritet i tako rješavamo probleme, dodao je Marić.
No, ministar nema uvida koliko je na zadarskom području devastiranih objekata, poput ovog u vojarni Stjepana Radića, kao ni koliko ih je na području Hrvatske. Dodao je samo da ih je sigurno na desetke koji se što prije trebaju staviti u funkciju. Cjelovitim rješavanjem prostora u vojarni Stjepana Radića riješit će se problem prostora ne samo Centra za mlade nego i za Državno odvjetništvo. Nije logično, rekao je Marić, da Zadarska županija plaća zakupninu privatnog prostora pored ovoliko državne imovine. Kad se sve stavi u funkciju, naglašava ministar, ne samo da Zadarska županija neće plaćati najamninu, nego niti jedna državna institucija koja tu nađe prostor.
Ministar je potvrdio da će se svrsi privesti i vojarna na Molatu, a gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta dodao je da će se taj projekt realizirati skupa sa Sveučilištem u Zadru. Na sastanku u Gradu Zadru, dogovoreno je da će se Ministarstvo državne imovine u roku osam dana očitovati o svim objektima o kojima se raspravljalo na sastanku i za koje su grad i njegova županija pokazali interes. U konačnici, realizacija tih projekata ovisit će o jedinicama lokalne samouprave i njihovoj poduzetnosti.