Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Vjera se svjedoči životom

Autor: Branko Božić

16.06.2010. 22:00
Vjera se svjedoči životom


Sv. Vidu su se gradile crkve kao što je ova prastara ovdje. Ona je simbol, ali i poziv, ona je znak da je vjera ovdje jaka, čvrsta i da ima svoje temelje. Ona je isto poziv da vjera ne ostaje samo na ustima nego da se vjera svjedoči životom, kazao je fra Zlatko Špehar
Nekoliko stotina privlačkih vjernika te hodočasnika iz susjednih mjesta Vira, Nina, Grba i drugih, okupilo se u utorak navečer ispred srednjovjekovnog svetišta Sv. Vida sagrađenog na grobnom humku na lokalitetu Kupari na svečanom svetom euharistijskom slavlju.
Koncelebraciju je predvodio župnik hrvatske katoličke misije i predstojnik župe Blaženoga Alojzija Stepinca u austrijskom gradu Salzburgu fra Zlatko Špehar.
U homiliji su još pored fra Špehare i domaćeg svećenika don Ante Sorića sudjelovali generalni vikar Zadarske nadbiskupije mons. Milivoj Bolobanić, ravnatelj klasične Gimnazije Ivana Pavla II. u Zadru don Joso Kokić, dekan ninskog dekanata i nadžupnik don Šime Kevrić, ravnatelj SICU-a u Zadru don Pavao Kero, župnik župe Puntamika-Borik u Zadru don Emil Bilaver te župnici Vrsi, Vira i Sestrunja don Tihomir Vulin, don Stjepan Vinko te don Joso Kero.
Na početku misnog slavlja okupljene vjernike i hodočasnike među kojima su, također, bili čelnici Općine Privlaka predvođeni načelnikom Ivom Surićem i predsjednikom Općinskog vijeća Antom Mustaćem te braću svećenike toplim i biranim riječima pozdravio je don Ante Sorić.
– Sv. Vid nam je svijetli primjer kako da izvršavamo svoje poslanje kao ljudi, kršćani i vjernici. Zaista želim da riječi koje će večeras pred nama izgovoriti vukovarski sin fra Zlatko Špehar, nađu mjesto u životu svakog od nas. Neka nas one potaknu da budemo svjetlo i sol i neka ukažu na značenje i važnost našeg nebeskog zaštitnika i ovozemaljskog štovatelja Sv. Vida u životu kršćanina. Od kršćanina se danas traži da bude primjer i uzor, da bude putokaz kako se ljubi Isusa Krista i njegova božanska djela, kazao je don Sorić.
Zahvaljujući na toploj dobrodošlici fra Zlatko je pozvao sve okupljene vjernike i hodočasnike da zahvale Bogu što su se okupili.
– Večeras slavimo istinu za koju je Isus dao život, istinu po kojoj čovjek predaje sebe Bogu do kraja. Upravo je takav bio Sv. Vid i zato su mu se uz ostalo gradile crkve kao što je ova prastara ovdje. Ona je simbol, ali i poziv, ona je znak da je vjera ovdje jaka, čvrsta da ima svoje temelje. Ona je isto poziv da ne ostaje vjera samo na ustima nego da se vjera svjedoči životom. Ako nosimo Boga u srcu onda ga možemo i drugima dati kao što je to upravo činio sv. Vid. Bio je velik u Kristu zbog čega ga je Krist u obilju učinio dionikom svog božanskog života, svoga bogatstva punine i nade. Vid je tu blagost znao cijeniti i za nju je hrabro pošao u smrt. U tome je sva njegova slava, sva njegova veličina, sva suvremenost i primjerenost i za nas njegove štovatelje. Privlačani kroz stoljeća, pa i čitavo tisućljeće s razlogom štuju svoga zaštitnika Sv. Vida. Daj Bože da od štovatelja postanemo i njegovi nasljedovatelji, kazao je u nadahnutoj propovjedi fra Zlatko Špehar.
Po završetku svete mise oko svetišta je krenula nepregledna procesija, u kojoj su mladi Privlačani Marko Buškulić, Mate Kršlović, Krešimir Skoblar i Darinko Zorić nosili drveni kip svog štovatelja i zaštitnika Sv. Vida. Kako bi blagdansko slavlje proteklo u još ljepšem ozračju, potrudili su se svojim liturgijskim napjevima članovi mješovitog župnog zbora privlačke župe Rođenja Blažene Djevice Marije pod ravnanjem časne sestre Krešimire Zanki, kao i članovi domaćeg KUD-a Privlaka.