Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

GSS-ovac ispričao kako je prizor na Kornatu bio apokaliptičan

16.06.2011. 22:00
GSS-ovac ispričao kako je prizor  na Kornatu bio apokaliptičan


– Bilo je jako jugo. Prvi sam se spustio do mjesta nesreće. Prišao mi je otac pokojnog Dina Klarića i rekao mi kako mu je sin mrtav te da su momci išli marendat kada je preko njih prešla vatra – posvjedočio je Mužinić


Prizor na mjestu  kornatske tragedije bio je  apokaliptičan. Ni najbolji redatelj na svijetu ne bi mogao  izrežirati tako strašnu scenu.  Vidio sam sedmoricu ljudi, u  prvom mahu četvoricu. Nitko  nije zapomagao, pa sam zaključio kako su u stanju  teškog šoka i da su toliko  ozlijeđeni i opečeni da više i  ne osjećaju bol. Osjetio se jak  miris – smrad izgorenog ljudskog mesa. Taj sam miris osjetio prvi put u svom životu, a  u GSS-u sam 30 godina i do  sada sam sudjelovao u više od  tisuću akcija spašavanja. Osjetio se i miris spaljene trave –  potresni su detalji jučerašnjeg  svjedočenja Mladena  Mužinića (51), pripadnika  GSS-a u nastavku suđenja  protiv Dražena Slavice, bivšeg  šibenskog vatrogasnog zapovjednika optuženog za kornatsku tragediju.
Ispričao je kako je tog kobnog 30. kolovoza 2007. godine  dobio dojavu kako su dvojica  vatrogasaca ozlijeđena, ali je  informacija bila prilično štura. Poletjeli su oko 17.30 sati.
Prvi se spustio na  mjesto tragedije
– Bilo je jako jugo. Prvi sam  se spustio do mjesta nesreće.  Prišao mi je gospodin Klarić i  rekao mi da mu je sin mrtav i  da su momci išli marendat  kada je preko njih prešla vatra. Njega je spasilo to što je  krenuo na vrh brda kako bi  uspostavio kontakt s Operativnim centrom u Šibeniku.  Počeli smo akciju spašavanja,  ali smo imali problema s vitlom koje je bilo neispravno.  U međuvremenu se dolje  spustio i kolega Stipe Božić i  podigli smo prvu trojicu vatrogasaca. Tada se otkačila  kuka te smo trojica vatrogasaca i ja ostali visjeti. Nastala je panika i trebalo nas je  hitno negdje spustiti. Kako je  helikopter pri spuštanju, u  blizini jednog maslinika, raspirio vatru, bio sam u situaciji  da te vatrogasce moram sam  spašavati. Uspio sam stupiti u  kontakt s Centrom 112 i zatražio sam policijski gliser. U  međuvremenu je stiglo i četvero, petero ljudi. Ne znam  jesu li to bili mještani ili  možda vikendaši i oni su  dočekali taj gliser, a mi smo  nastavili s brzom evakuacijom  – pričao je Mužinić.
Dodao je kako prilikom  spašavanja s vatrogascima nije pričao jer su bili bezvoljni  te je pojasnio kako vjeruje da  nisu ni bili svjesni koliko su  teško ozlijeđeni i nitko od njih  mu nije rekao koliko su dugo  čekali pomoć.
Svjedočio je i pilot Josip  Novak (40) koji je toga dana  bio operativni časnik u Zrakoplovnoj bazi u Divuljama.  Nije se mogao sjetiti u koliko  je sati zaprimio prvu dojavu o  tome da na otoku Kornatu  ima ozlijeđenih vatrogasaca,  ali je rekao kako je to bilo  ranije poslijepodne.
Mislio da je riječ o  ogrebotinama
– Najprije sam pomislio da  se radi o nekim ogrebotinama, uganućima. Nitko još  nije znao koliko je ozbiljno.  Tek navečer sam čuo od kolegice Antonele Marinov, kopilotkinje helikoptera da se  na Kornatu dogodila nezamisliva tragedija – rekao je  jučer u svom svjedočkom iskazu pilot Novak.
Inače, i jučerašnju je raspravu obilježio šibenski  tužitelj Zvonko Ivić kojeg je  predsjednik Sudskog vijeća  Boris Babić morao stalno  upozoravati da postavlja konkretna i izravna pitanja koja  su isključivo i jedino vezana  uz činjenični opis optužnice i  kazneno djelo koje se  Draženu Slavici stavlja na teret. Isti je slučaj bio i za  zastupnikom obitelji stradalih  Marom Mihočevićem koji je u  nekoliko navrata čak pokušavao polemizirati sa sucem Babićem i spočitnuo mu  je da mu ne dozvoljava da  postavlja pitanja. Atmosfera  u sudnici je u nekoliko navrata bila čak na rubu incidenta, jer su Ivić i  Mihočević uporno ignorirali  molbe i upozorenja suca Borisa Babića, tako da je on u  jednom trenutku čak prokomentirao kako mu se čini da  govori – zidovima.
Suđenje se nastavlja početkom srpnja.
 


Obitelji žele donirati uređaj za tonsko snimanje




Obitelji stradalih vatrogasaca su putem svog punomoćnika Mara  Mihočevića predložili da sami financiraju opremu za tonsko snimanje  suđenja, što im je ranije odbijeno zbog „tehničke neopremljenosti”  zadarskog suda. Sudac Boris Babić ih je s tim prijedlogom uputio na  predsjednika Županijskog suda. Slavičin branitelj Čedo Prodanović  rekao je kako se tom prijedlogu ne protivi, ali ni ne vidi razloga da se on  prihvati. Kako je pojasnio Prodanović, tonsko snimanje rasprave služi  dokazivanju njezine autentičnosti, a ne za polemiziranje s predsjednikom  Sudskog vijeća o tome kako se zabranjuju pitanja koja stvarno s  optuženim Slavicom nemaju nikakve veze. Na jučerašnjoj raspravi ni u  jednom trenutku na bilo koji način ni kroz pitanja, a ni kroz odgovore  svjedoka, ime Dražena Slavice nije spomenuto.