Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ivine “igre”

16.06.2011. 22:00


Salzburški pritvorenik, bivši premijer Ivo Sanader, od bjegunca se  pretvara u povratnika, ali ne i u pokajnika.
U buntovnika s razlogom ili bez  razloga?
Naime, nakon grčevitog otpora  izručenju Hrvatskoj događa se (ne)objašnjiv preokret. Ivo želi kući, više ne  sumnja u politički progon.
Najprije se danima raspravljalo i  nagađalo što je samouvjerenog Sanadera, koji je na čelu Vlade plivao  kao riba u vodi, odjednom natjeralo  na odstupnicu da bi daljnji razvoj  događaja počeo dijelom rasvjetljavati  njegov tada misteriozni uzmak.
Slično bi moglo biti i nakon povratka kojega sada Sanader želi što  prije, a tijek suđenja zasigurno će  otkriti zašto je opet u svom stilu  zaigrao na iznenadni povratak.
Bez obzira na to što i njegov novi  ugledni odvjetnik Čedo Prodanović  tvrdi kako se vraća da bi bio u stanju  aktivnije odgovarati na optužbe, iza  kulisa Sanaderove predstave zasigurno se krije dublji smisao. Iako se  Prodanović unaprijed ograđuje kako  od Sanaderove strane neće biti politizacije slučaja ukoliko se ne bude  moralo odgovoriti na politizaciju,  teško je i zamisliti da će se u postupcima u kojima je “kumovala” politika, to moći izbjeći.
A kada se to uzme u obzir, HDZ –  u bi se mogli pomrsiti računi u predizbornoj kampanji jer je za nepovjerovati da će Sanader štititi nekoga  kako bi sebe dodatno potapao. Imajući na umu Sanaderovu političku  strast nije isključeno da bi se oni koji  su ga odbacili kao “zmija kožu” mogli  opeći na njegov osvetnički plam.
Upravo radi takvih eventualnih scenarija, već se počelo govorkati kako  HDZ strepi od onoga što bi Sanader  mogao govoriti, no valja imati na umu  da bi i protiv Sanadera mogla krenuti  nova lavina optužbi. Jer nije valjda  HDZ “dao” Sanadera, a da nije zaključio kako je stranka otporna na  njegove “metke”.
Izručenju Sanadera trebala bi se  radovati oporba, nadajući se iznošenju  prljavog rublja, a posebno javnost koja  je zainteresirana da se u poštenom  suđenju uistinu dokaže i otkrije kako  su i kamo sve putovali milijuni.
Politika se ne bi smjela petljati u  pravosuđe, no proces protiv Sanadera  nesumnjivo će imati političke posljedice iz jednostavnog razloga što se  radi o čovjeku koji je bio na čelu Vlade  i za sobom uvijek vukao cijelu svitu  koja ga je gledala s obožavanjem i  uvažavanjem. Istina, možda mnogi nisu znali za njegove posle, no svejedno  će im biti stresno prisjećanje na vrijeme kada su pratili autoritativnog Ivu  – u stopu.
U tom smislu niti premijerki Kosor  neće bit lako podsjećati se, primjerice  na izjavu, “kud Ivo, tud i ja”, jer sada  nitko ne bi želi biti tamo gdje je Ivo.  Mada se može uvijek ograditi da je  upravo ona ta koja je pokazala političku volju da se obračuna s korupcijom.
Premijerki, koja se ovih dana okitila  brošem sove, treba priznati da se zna  mudro izvlačiti iz političkih zamki. U  predizbornoj kampanji nastojat će Sanaderovu sjenu poklopiti europskim  uspjehom. Ona ima rijetku sposobnost da sa smješkom gotovo sve  okreće na svoj mlin, a put od obožavanja do ograđivanja od Sanadera, samo  ju je, čini se, ojačao. Doima se kao da  je prozrela sve Ivine predstave, kao i  onu kada se nakon povlačenja htio  iznenada opet vratiti u politiku te bi za  njezinu stranku na predstojećim izborima bilo dobro da i sada zna što se  krije iza ove najnovije Ivine “igre”.