Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Najveći uspjeh je afirmacija mladih

16.06.2011. 22:00
Najveći uspjeh je afirmacija mladih


Već u trećoj godini postojanja uspjeli smo osigurati nastup na završnici Prvenstva Hrvatske, koji su izborili igrači 1998./99. godišta. Ovaj rezultat je ostvaren praktički sa samo sedam igrača – kaže Bjeliš


Požuri se polako  – stara je uzrečica koja kao da  je moto Rukometnog kluba  Arbanasi, tri godine starog  kolektiva svjesnog da je vrijeme najbolji saveznik, a kvalitetan rad s mladima jedini  ispravan put. Drugačije jednostavno ne ide, barem kada su u pitanju “mali” klubovi  na čijim se računima najbolje  ocrtavaju posljedice sveopće,  tj. svehrvatske neimaštine.  Složit će se i Stipe Bjeliš,  predsjednik Arbanasa, ali i  dodati kako nedostatak financija ne mora biti alibi za  nerad i neorganiziranost.  Njegov je klub ove godine  paralelno nastupao u četiri  lige: Trećoj HRL -jug, Drugoj kadetskoj – jug, Prvoj  mlađe kadetskoj, Međužupanijskoj za igrače 1998./99.  godišta, dok su najmlađe uzdanice “crno-bijelih” iskustvo  prikupljale na turnirima Prvenstva Hrvatske. Kada je  podvukao crtu, Bjeliš je istakao kako po završetku  2010./11. sezone ima razloga  za zadovoljstvo.
Mala baza
– Iza nas je uspješna sezona. Najviše iz razloga što  smo već u trećoj godini postojanja uspjeli osigurati nastup na završnici Prvenstva  Hrvatske (osvojeno 12. mjesto, pr.a), koji su izborili igrači  1998./99. godišta. Ovaj rezultat je ostvaren praktički sa  samo sedam igrača. To znači  da se u klubu, unatoč maloj  bazi, radi kvalitetno. Kazao  bih da smo ove godine završili fazu stabilizacije, te da  nam sada slijedi nadogradnja.  Arbanasi se danas percipiraju  kao stabilan klub koji se  bazira na radu s mlađim  kategorijama, što je također  uspjeh.
Jesu li uspješni bili i nastupi seniora u Trećoj  HRL-jug?
– U 14 odigranih utakmica  upisali smo polovičan učinak:  sedam pobjeda i sedam poraza. Smatram da je neiskustvo većine igrača glavni  razlog što nismo uzeli još  pokoji bod, no rezultat nam  ionako nije bio primaran. Na  igranje ove lige odlučili smo  se želeći dati veću priliku  igračima 1994. godišta, koji bi  u protivnom bili osuđeni samo na osam utakmica u  Drugoj kadetskoj ligi – jug.  Tako smo na kraju sezone  uspjeli postići primarni cilj –  afirmaciju mlađih igrača. Ne  zaboravimo da su naši prvotimci mahom maloljetni i  svako im je novo iskustvo  dobro došlo. Odigrali su dvije  lige, nastupili na međunarodnom turniru u Pragu,  odradili dvadesetak prijateljskih utakmica… To je na  kraju najvažnije.
Potencijal za viši rang
Govoreći o ostvarenom u  minuloj sezoni Bjeliš nije  htio propustiti priliku naglasiti veliku ulogu trenerskog dvojca Arbanasa.
– Imamo sjajne trenere koji  su uvelike zaslužni za kontinuirani napredak kluba.  Žarko Jakšić, naš šef struke, i  u Arbanasima je dokazao  zašto slovi za priznatog rukometnog stručnjaka, dok je  Tomislav Škulić na najboljem  putu da mu se pridruži. Oni  su uspješni realizatori klupske politike i klupske orijentacije.
Može li godinu dana iskusnija momčad sljedeće sezone ostvariti plasman u viši  rang – cilj koji je također na  popisu neskrivenih želja Arbanasa?
– Ako nastavimo kvalitetno  raditi, imamo šansu. Naši  rezultati će ponovno ovisiti o  više čimbenika, no nedvojbeno je da imamo potencijal  za plasman u Drugu ligu i  pokušat ćemo ga potvrditi. Ići  ćemo na viši rang jer smatram da imamo odličnu generaciju koja ga može izboriti. Samo na vanjskim linijama imamo pet igrača koji  su visoki između 195 i 200  cm, a najstariji od njih je  1994. godište. Njihove fizičke  predispozicija i talent, uz  neizbježan rad, zalog su  našim nadanjima u još bolju  sezonu.
 


Županijski rukomet može više




– Ako Istarska županija može dati pet premijerligaša, onda Zadarska  može barem jednog. Jedan od dugoročnih planova Županijskog  rukometnog saveza jest upravo da Savez ima jednog premijer ligaša,  odnosno po jednog predstavnika u Prvoj HRL i u Drugoj HRL – jug.  Županijski rukomet definitivno može više, te ne vidim razlog zašto u  budućnosti ne bi postao konkurentniji. Nažalost, moguć je scenarij da  nakon sljedeće sezone imamo tri kluba u istom rangu, a to definitivno  nije dobro – kaže Bjeliš, ujedno član Upravnog odbora ŽRSZŽ.


 


Suradnjom do zajedničkog cilja


– Protekle sezone imali smo  odličnu suradnju među svim  klubovima Županijskog saveza.  Najbolji dokaz su brojne  međusobne prijateljske utakmice. Bila je zaista dobra, a nastavi li se u istom pravcu, stvorit  ćemo još bolje preduvjete za  razvoj rukometa u Zadarskoj  županiji, što nam je u konačnici  svima cilj – naglašava prvi čovjek Arbanasa.