Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Tragovima potresnih svjedočanstava

Autor: Velimir Brkić

16.06.2013. 22:00
Tragovima potresnih svjedočanstava


Putovanje u Vukovar omogućilo je da otputujete u prošlost, osjetite sadašnjost i zavirite u moguću bolju budućnost Vukovara i čitavog kraja, kazala je učiteljica Slavka Pelaić, a složile su se Marina Ćurković, Marija Kartelo, Marina Erak i Ivana Matić


U sklopu terenske nastave učenici sedmih i osmih razreda OŠ Petar Zoranić iz Stankovca išli su na izlet u Vukovar.
– Nakon oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču u dogovoru s ravnateljem, došla sam na ideju da učenici umjesto terenske nastave na otoku Rabu posjete grad Vukovar, govori učiteljica Slavka Pelaić.
Potresna svjedočanstva
– Po dolasku u Vukovar najprije smo posjetili Spomen dom na Trpinjskoj cesti. Uz priču o groblju tenkova poklonili smo se legendarnom zapovjedniku Trpinjske ceste Blagi Zadri. Autentičnu priču ispričao je Marijo Lozančić, nećak Marka Babića, jednog od heroja vukovarske obrane.
Putovanje kroz “ratni pakao” Vukovara iz 1991. godine nastavljeno je u Borovu Selu gdje su se učenici poklonili na spomen obilježju dvanaestorici poginulih policajaca. Vodič je bio ratni logoraš Danijel Rehak.
– Putovanje u Vukovar omogućilo je da otputujete u prošlost, osjetite sadašnjost i zavirite u moguću bolju budućnost Vukovara i čitavog kraja, kazala je učiteljica Slavka Pelaić, a složile su se Marina Ćurković, Marija Kartelo, Marina Erak i Ivana Matić.
Potom su uz stučnu pratnju i sudionike stravičnih ratnih događanja, posjetili vukovarsku bolnicu, Bijeli križ na ušću rijeke Vuke u Dunav, Vodotoranj, Sajmište, Ovčaru, Memorijalno groblje, Ratni muzej, franjevački samostan i crkvu sv. Filipa i Jakova, te prošetali gradom.
– Kako ne misliti na potresna radijska izvješća Siniše Glavaševića s Mitnice, Sajmišta, Trpinjske ceste i iz vukovarske bolnice u kojoj je, dan uoči pada bilo 229 teških ranjenika i sedam novorođenih beba?! Srce vam u podrumima ratne bolnice, na Ovčari, Hangaru i Memorijalnom groblju počne brže lupati, prepune dojmova pričaju stankovačke učiteljice.
Puni emocija
– Dobijete istinsku potrebu da zapalite svijeću, položite cvijeće ili se na neki drugi način poklonite svima mučenim, ubijenim i nestalim na tom i drugim mjestima, ispričali su izletnici.
Na Odjelu pedijatrije darivale su trenutno bolesne mališane, dok je učiteljica Marina Ćurković Odjelu darovala vlastitu sliku. Udruga Žene iz Domovinskog rata iz Škabrnje Udruzi Sunčica darovale su televizor.
Na Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja postavili su vijenac i zapalili svijeće u čast poginulima u Domovinskom ratu, poklonili se sjenama Siniše Glavaševića, generala Blage Zadre, njegova sina Roberta, Marka Babića…
– Na kraju našeg izleta obratila nam se Jelena Gavrić iz Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Vukovarsko-srijemske županije, zahvalila na odluci promjene terenske nastave s Raba u Vukovar. Vidljivo ganuta tišinom i prizorom, pozdravila nas je uz nadu da ćemo se opet vidjeti, ispričali su izletnici.
Tiho, dostojanstveno, puni emocija u mislima na nemile događaje 1991. godine, poginule, mučki ubijene i nestale Vukovarce napustili su grad heroj Vukovar. Dirnuti viđenim, ispunjeni ljubavlju i toplinom ovih dragih i hrabrih ljudi krenuli su put Stankovaca.