Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Županijski savez traži zabranu izlova jarebica kamenjarki

Autor: Branko Božić

16.06.2013. 22:00
Županijski savez traži zabranu izlova jarebica kamenjarki


Jarebica kamenjarki, kojih je nekada bilo 10.000, sada je oko 500 na cijelom području. Poljske jarebice, trčke, prije su se izvozile u Italiju, a danas ih ne mogu loviti niti domaći lovci


Jarebici kamenjarki, tzv. grivni i poljskoj jarebici trčki prijeti izumiranje na zadarskom području ne odustanu li lovci od njihovog pretjeranog izlova. Upozorio je na to predsjednik Lovačkog saveza Zadarske županije Mate Radić na izvještajnoj skupštini ove udruge.
– Po našim podacima na čitavom našem području imamo trenutno oko 500 jarebica kamenjarki, a nekada smo ih imali preko 10.000. Nekada se iz ovih lovišta trčka izvozila u Italiju, Francusku i druge zemlje, a danas je ne možemo dati na odstrel lovcima. Ako uništimo matični fond, budite uvjereni da će nestati ove vrste, rekao je Radić, upozorivši kako se lovci ne pridržavaju odluka županijskog saveza.
– Mi smo predložili da se grivna i trčka kompletno zaštite, osim u onim lovačkim društvima u čijim lovno-gospodarskim osnovama stoji da se može loviti.
Unos divljači – kako kome paše
U prostorijama Lovačkog saveza Zadarske županije okupila su se 34 predstavnika lovačkih udruga od 51 pozvanog, a u radu skupštine sudjelovali su dopredsjednik Hrvatskog Lovačkog saveza Mladen Balić te predsjednik zadarskog streljačko-lovačkog kluba “Lovac” Vjeko Surać.
Problem jarebica naravno nije jedini koji muči krovnu lovačku organizaciju. Savez nije uspio provesti namjeru o objedinjenom unosu divljači u lovišta, već svaka udruga radi po svome, a niti objedinjavanje računovodstva, čime bi se uštedjeli i vrijeme i novac.
– Mi ovog trenutka nemamo podatke koliko je odstrijeljeno plemenite divljači u našim lovištima, jer svatko radi za sebe. Ne znamo ni koliko imamo lovnog turizma. Ne inzistira se da se prikaže u lipu koliko se sredstava ostvarilo. Ali nekakve podatke moramo dostaviti i Lovačkom savezu i Zadarskoj županiji. U savezu ne žive grebatori koji žele živjeti na grbači lovaca, nego ljudi koji žele napraviti najbolje za sva lovačka društva, istaknuo je Radić.
Prihodi veći od rashoda
Dobrom je u prošloj godini ocijenjena suradnja s društvima u pogledu prikupljanja članarine, izdavanja iskaznica i potvrda lovcima turistima, organiziranju kinoloških utakmica, IPO-a, streljaštva, brige o sigurnosti lovaca, polaganju lovačkih ispita… Ovih dana krenut će se u kompletnu izmjenu Statuta kako bi društva mogla nesmetano raditi i u 2014. godini.
Izvješće Nadzornog odbora predstavio je njegov predsjednik Radovan Perić, o radu kinološkog povjerenstva govorio je Davor Vranić, te o lovnom streljaštvu Đuro Ivanović. Što se tiče financijskog poslovanja, u prošloj godini ukupni prihodi iznosili su 1.357.381 kuna, a rashodi 1.434.406 kuna, dok bi se u ovoj i prihodi i rashodi trebali kretati oko 1,2 milijuna kuna.
Nagrade Jarebici i Diani
 Skupštinari Stanko Vrsaljko i Zoran Čirjak iz LD Benkovac, Slavko Pernar iz LD Kamenjarka Pag, Đuro Ivanović iz LD Diana Zadar, Dario Buljat iz LD Kuna Poličnik, Vlado Aviani iz LD Velebit Gračac i ostali sudjelovali su u živoj i temperamentnoj raspravi. Sva navedena izvješća predsjednik Mate Radić je ponudio skupštinarima na usvajanje što su oni jednoglasno prihvatili. Također su prihvatili prijedlog da se Lovačka društva ninska Jarebica i zadarska Diana nagrade priznanjima kao dvije najuspješnije udruge u 2012. godini.
Dopredsjednik saveza Mladen Balić rekao je kako u Hrvatskoj trenutačno kroz 1.000 lovačkih društava djeluje 60.000 lovaca, a prije ulaska Hrvatske u EU potrebno je do kraja srediti statističke podatke, kako bi se znalo koliko hrvatsko lovstvo vrijedi. Pohvalio je rad županijskog saveza te obećao pomoć zadarskim lovačkim udrugama, posebno kad je u pitanju čišćenje lovačkih terena od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava, te povrata sredstava Lovačkom savezu Zadarske Županije iz Zadarske županije, koja županija ubire na osnovu zakupa lovišta.