Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Ako Hillary u 70-oj želi voditi Ameriku, zašto ja ne mogu Dom?!”

16.06.2016. 22:00
“Ako  Hillary u  70-oj želi  voditi  Ameriku,  zašto ja  ne mogu  Dom?!”


Iako je najavio da se najvjerojatnije neće kandidirati, iz razgovora s v.d. ravnateljom Šošom jasno je kako bi ovu ustanovu volio voditi još jedan mandat
Sredinom idućeg tjedna trebali bi biti poznati kandidati na  natječaju za ravnatelja Doma za starije i nemoćne osobe Zadar, a moguće je da među njima neće biti aktualnog ravnatelja Grge Šoše.
Naime, 72-godišnji Šoša u poduljem razgovoru jučer je za naš list otkrio kako se “najvjerojatnije neće kandidirati jer mu je dosta vrijeđanja i  blaćenja”. Šoša, koji Dom već drugu  godinu zaredom vodi u v.d. mandatu, nije medijima ovih dana želio dati odgovor o još jednoj kandidaturi  kazavši nam kako je ogorčen medijskim napisima, no za naš je list pristao pojasniti svoju situaciju i odluku o još jednom mandatu:
– Ne znam hoću li se kandidirati jer ne mogu ni razmišljati o tome, najvjerojatnije neću. Ogorčen sam, teško mi je jer me svi napadaju zbog  mojih godina, kao da sam teški starac, a ja se osjećam izvrsno i još mogu  mnogo od sebe dati. Pitam sve te  koji me napadaju: ako Hillary Clinton u  70. godini želi voditi Ameriku, mogu li ja starački dom?! Pa, naravno da  mogu jer nisu važne godine, važno je to kako se osjećaš i imaš li elana. A  ja imam i, što je najvažnije, imam ljubavi prema ovom poslu i ustanovi  koju vodim tolike godine. Naše korisnike poznam u dušu, znam svačije  probleme i tegobe, uskačem im i pomažem koliko mogu kako bih im  olakšao boravak u Domu. Kada prolazim hodnicima govore mi: ‘Direktore, Bog vas blagoslovio, hvala vam na svemu što radite za nas’, a drugi  me tjeraju – kaže Šoša.
“Najbolji dom u Hrvatskoj”
Iako je najavio da se najvjerojatnije neće kandidirati, iz razgovora s  njim jasno je kako bi ovu ustanovu volio voditi još jedan mandat ocijenivši zadarski dom najboljim staračkim domom u Hrvatskoj.
– Bili su ovdje moji kolege od Dubrovnika do Slavonije i svi su se iznenadili kada su vidjeli naš dom. Kažu da je kao hotel i da se ne da usporediti s ostalim ovakvim ustanovama u državi. A ako svi to govore, onda  znači da sam doista proteklih 20 godina uložio sebe cijelog u ovaj dom i  napravio najbolje što se moglo. Ovdje je zaista kao u hotelu, sobe su klimatizirane, ručak i večera uvijek u točan sat, na raspolaganju štićenicima tolike aktivnosti i sva skrb. I sada kada sam Dom  doveo do ovog statusa treba me maknuti, i to samo zbog mojih godina – ogorčen je Šoša,  dodajući kako je u medijima stvorena haranga na njega:
– Ako netko ne radi dobro, za to sam da ga se smijeni, ali da me ovoliko  blate samo zato što još želim raditi u mojim godinama, pa toga nema  nigdje!  – zaključio je aktualni ravnatelj Doma.
Za javljanje na natječaj Šoša ima još nekoliko dana, nakon čega slijedi  sjednica Upravnog vijeća Doma i odabir najboljeg kandidata. Na prošli  se natječaj javilo njih šestero, no situacija je otišla u neočekivanom smjeru kada su dvojica članova Vijeća podnijeli ostavke. Najprije je to učinio  odvjetnik Božo Vrkić, a onda i dr. Ante Lucin koji je o svom potezu poslao  javno očitovanje, razočaran odlukom UV-a na čelu sa Marijanom Vrkićem da se Šoši u 71. godini produlji mandat.
Novi članovi Vijeća
“Dok stručna javnost poručuje kako našoj zemlji zbog ubrzanog  iseljavanja mladih prijeti demografski slom, UV Doma za starije i nemoćne osobe Zadar između nekoliko valjanih prijava za ravnatelja navedene ustanove na današnjoj sjednici nije izabralo nikoga već dosadašnjeg ravnatelja, na pragu osmog desetljeća života”, napisao je tada  Lucin.
Županija je nakon toga imenovala dvoje novih članova Upravnog vijeća, Marijanu Dujak i Elvisa Čavića.
Vijeće će sada u novom sastavu odlučivati o ravnatelju Doma, s obzirom da su nakon zadnjeg natječaja ostale kandidate odbacili kao lošije  od Šoše. Među njima je bio i dobitnik nagrade Marko Marulić za izuzetan doprinos razvoju psihologije, dr. Dario Vučenović, dugogodišnji voditelj podružnice Obiteljskog centra Zadarske županije. Javio se tada i  starčevićevac Nino Sorić, voditelj Odjela za potporu malom i srednjem  poduzetništvu županijske Agencije za ruralni razvoj, no on nema završen studij socijalnog rada, socijalne politike, psihologije, sociologije ili  drugih srodnih područja, što je bio jedan od uvjeta natječaja, a na ovoj se  dužnosti htio okušati i bivši pročelnik zadarskog Zavoda za zapošljavanje, Željko Marić.