Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima ide dalje

16.06.2016. 22:00
Centar za  gospodarenje  otpadom u  Biljanima  ide dalje


Direktor tvrtke Eko Dino Perović kaže kako nestabilna situacija u državi svakako ne pomaže pri bržoj realizaciji projekta
Nacrt novog Plana gospodarenja otpadom trebao je jučer biti predstavljen u Zadru, no u posljednji trenutak Ministarstvo zaštite  okoliša i prirode otkazalo je ovo predstavljanje i to zbog “neodgodivih  obveza ministra”. Plan gospodarenja otpadom, dakle, u javnu raspravu  treba krenuti za nekoliko dana, a u međuvremenu je Hrvatska ostala bez  Vlade i pitanje je sada koje su ingerencije tehničke Vlade, odnosno tehničkih ministara. Nejasno je hoće li ovaj Plan gospodarenja otpadom  doživjeti svoje donošenje, budući da je i prošla SDP-ova Vlada donijela  nacrt Plana i provela ga kroz javnu raspravu, no nije ga uspjela donijeti.  Što sve ovo znači za Zadar i gradnju budućeg Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim, pitali smo direktora tvrtke Eko Dina Perovića.
– Projekt CGO Biljane Donje ide dalje zacrtanim planom i u potpunosti je pripremljen za EU financiranje. Kao što je već poznato, projektni  prijedlog Izgradnje Centra za gospodarenje  otpadom  Biljane Donje predan je još prije pola godine i zapravo se samo čeka Odluka o završetku  ocjenjivanja (trenutno smo u V. fazi ocjenjivanja od ukupno VII. faza) te  nakon toga o dodjeli bespovratnih sredstava, kaže Perović, ističući ipak  kako ovakva nestabilnost u državi, odnosno njezinim institucijama svakako ne pomažu u bržoj realizaciji projekata.
– Mi smo u fazi provođenja II. dijela ograničenog postupka javne nabave za projektiranje i izgradnju CGO-a  u kojem su ostale četiri  međunarodne tvrtke nakon provedenog I. dijela ograničenog postupka  u kojem je sudjelovalo 13 natjecatelja (procijenjena vrijednost nabave  295.000.000 kuna bez PDV-a), a tu su još i natječaji za pružanje usluge  savjetovanja u odnosima s javnošću kod kojeg je odabran najpovoljniji  ponuditelj i čeka se odobrenje EU bespovratnih sredstava kako bi se potpisao ugovor (procijenjena vrijednost nabave 2.400.000 kuna bez PDV-a,  prijavilo se 5 ponuditelja, a odabran je ponuditelj Media Val d.o.o. iz Zagreba s ekonomski najpovoljnijom cijenom od 1.899.098,91 kunu bez  PDV-a), u tijeku je natječaj za pružanje usluge tehničke pomoći nad izgradnjom Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje (procijenjena  vrijednost nabave 8.100.000 kuna bez PDV-a), te je u pripremi natječaj za  pružanje usluga nadzora nad izgradnjom CGO Biljane Donje (procijenjena vrijednost nabave 11.500.000 kuna bez PDV-a), navodi Perović i  zaključuje kako je u ovom trenutku teško prognozirati uspostave i izgradnje CGO-a, koji ovisi ne samo o trenutnoj političkoj situaciji već i o provođenju javne nabave gdje je vrlo teško prognozirati, kaže Perović, koliko  će pojedina javna nabava trajati, jer to ovisi o žalbenim postupcima čije  rješavanje zna potrajati i po nekoliko mjeseci, a što sve zajedno zaustavlja sve aktivnosti.