Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Otvoren uređaj za pročišćavanje otpadnih voda

16.06.2016. 22:00
Otvoren uređaj za  pročišćavanje  otpadnih voda


– Vodovod i odvodnja završila je s izvođenjem radova treće faze izgradnje neizgrađenog dijela fekalne i oborinske kanalizacije, kao i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpada, rekao je Branko Kutija
Ručak za bogatim stolom na uređaju za pročišćavanje  otpadnih voda može sanjati velika većina gradova i sela  koji imaju kanalizaciju i navedeni uređaj iz kojih se uglavnom nadugo i naširoko osjećaju neugodni mirisi. To se, kao da je riječ o nekoj terasi eminentnog  restorana, ipak jučer dogodilo u Benkovcu, nakon svečanosti otvaranja  uređaja s nadzorom u vrijednosti od čak 19 milijuna kuna s PDV-om.
– Ovo je prvi uređaj u Hrvatskoj, a među prvima na svijetu koji se temelji na MBBR tehnologiji sa sferičnim pomičnim nositeljima biomase,  rekao je Hrvoje Bura, direktor benkovačkog Vodovoda i kanalizacije, na  svečanosti u ulici Ivana Meštrovića, ispod željezničke postaje.
Ova tehnologija pročišćavanja vrlo brzo se prilagodi promjenama  bez štetnih posljedica na ishod pročišćavanja. Rezultati su zadivljujući i  bez ikakvih neugodnih mirisa.
–  Razlika u ovoj tehnologiji, u odnosu na ostale slične načine  pročišćavanja MBBR-om, je taj što se mikroorganizmi nalaze u poroznim kuglicama PVA gela koje su nositelji biomase, a ne na površini nositelja biomase, te su time zaštićeni od predatorskih mikroorganizama  te imaju bolje uvijete za rast i razmnožavanje, objašnjava Matej Stegel,  direktor slovenske tvrtke Purgator,  na lokaciji koja je primjerenija nekom luksuznom turističkom objektu, nego uređaju za pročišćavanje otpadnih voda.
Ova tehnologija pročišćavanja otporna je na promjene u opterećenju  otpadnih voda na način da se brzo prilagodi promjenama bez štetnih  posljedica na ishode pročišćavanja.
– Primjenom ove tehnologije nastaju manje količine mulja, a mulj  koji se dobije starosti je 90 dana, navodi gradonačelnik Branko Kutija.
Danas je benkovački kanalizacijski sustav dugi čak 22 kilometara, a  na njega je spojeno 960 korisnika.
– Vodovod i odvodnja završila je s izvođenjem radova treće faze izgradnje neizgrađenog dijela fekalne i oborinske kanalizacije, kao i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpada. Preostalo je još četiri faze izgradnje u iznosu od oko 20 milijuna kuna, obznanio je Kutija dodajući  kako je u pripremi  natječaj za petu fazu kanalizacije.
Cijeli će Benkovac biti pokriven kolektorskom mrežom i priključen  na mehaničko-biološki pročistač voda, koji uključuje različite faze  čišćenja otpadnih voda: mehaničko čišćenje, izjednačavanje odnosno  stabilizaciju i biološki proces čišćenja voda.
– Izgradnjom modernog pogona sasvim se spriječilo slijevanje oborinske vode u ponornice, u izvor Kakma i u Vransko jezero, kazala je  Fani Bojanić, zamjenica direktora Hrvatskih voda.
 Štoviše, kapacitet ekološkog pročistača  nadilazi potrebe Benkovca te  će se na njega, izgradnjom kanalizacijskog sustava, moći spojiti i mjesta benkovačkog prstena, istaknula je Bojanić te je najavila:
– Slijedi sanacija kanalizacijskog sustava, prvenstveno na odvajanju  fekalnih i oborinskih voda, rekla je zamjenica direktora Hrvatskih voda.
Obred blagoslova je predvodio župnik don Anđelko Buljat.