Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

“Suci” potpisali izjavu da se ne bave politikom

16.06.2016. 22:00
“Suci”  potpisali  izjavu da se  ne bave  politikom


Za nekoliko sudaca utvrđeno je da su na izborima za mjesne odbore bili na listama HDZ-a i SDP-a te je na prošloj sjednici izbor sudaca porotnika morao biti odgođen
Nakon prošle sjednice Gradskog vijeća,  kandidati za suce  porotnike dostavili su izjave ovjerene kod javnog bilježnika u kojima izjavljuju i kako “nema drugih razloga zbog kojih ne bi bili dostojni obnašanja dužnosti suca porotnika te da nisu članovi političke stranke niti  se bave političkom djelatnošću”.
Naime, na inicijativu Marka Pupića Bakrača iz Akcije mladih s dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća skinuto je imenovanje sudaca porotnika za zadarski Županijski sud jer je on otkrio da se među predloženim  kandidatima nalaze Marinko Zrilić, Zvonko Buljat i Ante Basioli koji su  sudjelovali na izborima za vijeća mjesnih odbora na listama HDZ-a ili su  članovi stranke te da je Bianca Pavin bila na listi SDP-a. S obzirom da porotnici ne smiju biti članovi političkih stranaka niti politički aktivni, Pupić Bakrač je zatražio skidanje s dnevnog reda dok predloženi kandidati  ne potpišu izjave da se ne bave politikom i nisu članovi stranaka.
Suglasan je s tim bio i gradonačelnik Božidar Kalmeta, a pročelnica  Mirjana Zubčić pojasnila je da se radi o reizboru porotnika na zahtjev  Županijskog suda. Na izbor tih ljudi tada nije bilo primjedbi, procedura  je tada poštivana, pa se pretpostavljalo da je sve ostalo isto i nakon četiri  godine, pojasnila je nakon prošle sjednice, Zubčić. Kandidate predlaže  sud a imenuje Županijska skupština po prijedlogu Gradskog vijeća.
Zbog svega će se prijedlog sudaca porotnika pred gradskim vijećnicima naći na idućoj sjednici zakazanoj za srijedu, a na popisu će biti gotovo sva već predložena imena.
– Zakonom o sudovima propisano je kako za suca porotnika može biti  imenovan punoljetni hrvatski državljanin dostojan obnašanja dužnosti  suca porotnika koji ne smije biti član političke stranke niti se baviti političkom aktivnošću. Kako se suci porotnici imenuju na vrijeme od četiri  godine i po isteku roka mogu biti ponovno imenovani, to se predlaže  imenovanje dosadašnjih sudaca porotnika koji su se redovno odazivali  pozivima i izrazili spremnost nastavka obnašanja dužnosti sudaca porotnika – stoji u obrazloženju Gradske uprave.
Za suce porotnike predloženi su Ivan Pinjatela, Marinko Zrilić, Bjanka  Pavin, Ivan Tomljenović, Boris Šimić, Ivan Vidović, Ante Basioli, Zvonko  Buljat, Desa Petani, Mate Kurtin, Marija Gadža i Nikola Knez. U  međuvremenu su dakle, svi predloženi kandidati izjavu potpisali osim  kako saznajemo, Ivana Tomljenovića koji je, zbog osobnih razloga, odustao od kandidature.