Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Za imovinu Adrije nema zainteresiranih

16.06.2016. 22:00
Za  imovinu  Adrije  nema  zainteresiranih


Prodaje se tvornički krug u Gaženici, prostor pršutane u Drnišu, sva oprema, trafostanica i strojevi za paštete, kao i motorni brod Adria Eva
Odlukom Trgovačkog suda, oglašena je rasprodaja nekretnina i pokretnina Adrije d.d. u stečaju. Međutim, do prodaje nije došlo, jer  jučer nije bilo zainteresiranih.
Prema riječima stečajnog upravitelja Dragana Bjelića nitko nije uplatio jamčevinu za bilo koju Adrijinu imovinu u stečajnom postupku koji  se vodi od rujna prošle godine. Na Odboru vjerovnika je da na sljedećim  sjednicama donese odluku o eventualnom smanjenju cijene imovine.
Oglašena je prodaja tvorničkog kruga u Gaženici veličine 48.352 četvorna metra, prostor pršutane u Drnišu veličine 14.952 četvorna metra,  sva oprema od novog pogona za proizvodnju sardina do opreme za  proizvodnju limenih kutija. Prodaju se i trafostanica i strojevi za paštete.  Očekivalo se zanimanje barem za motorni brod Adria Eva za koji je trebalo uplatiti jamčevinu u iznosu 5.000 eura.
Potraživanja 219 mil. kn
 Ukupna vrijednost imovine koja se prodaje iznosi 93 milijuna kuna.  No, i to je manje od onog što potražuju vjerovnici. Samo 263 zaposlenika, koji imaju prioritet u naplati, potražuju 12,5 milijuna kuna. U drugom isplatnom redu su brojni poslovni partneri s ukupno 219 milijuna  prijavljenih tražbina. Najveća potraživanja ima Hrvatska poštanska banka sa 68,2 milijuna kuna.
Sredinom prošlog mjeseca održana je i sjednica Odbora vjerovnika.  Predstavnik radnika lvica Blažević predložio je isplatu otpremnina radniku Mladenu Marinoviću koji je dugi niz godina na bolovanju.  Međutim, prilikom dostave podataka dostavljena je pogrešna osnovica,  tj. dogodila se greška kod obračuna. Posljedica je to velikih teškoća u pribavi dokumentacije.  Odbor je Blaževiću intervenciju priznao. Za ostalih  37 zaposlenika Blažević je predložio izravnavanje nakon prodaje Adrijine imovine koja nije opterećena razlučnim pravima. Štoviše, da se radnici namire prije troškova stečajnog postupka te tako izjednače s primanjima ostalih radnika koji su dobili primanja od agencije. No, ovaj prijedlog  Blaževiću nije prošao jer su ostali vjerovnici zauzeli stav da takva isplata  nije sukladna stečajnom zakonu, budući da se prodajom prvo ostvaruju  troškovi stečajnog postupka pa onda ostali troškovi. Riječ je zapravo o  najvrjednijem pojedinačnom dijelu imovine, proizvodnoj liniji procijenjenoj na početnih 1,4 milijuna kuna i na dvije nekretnine.
Nezadovoljan radom odbora i stečajnog upravitelja, Blažević je podnio ostavku na članstvo u Odboru vjerovnika Adrije.
Blaževićeva ostavka
– Već duži period razmišljao sam o ostavci. Razlozi moje Odluke prvenstveno su tijek odvijanja stečajnog postupka, rad stečajnog upravitelja, suda i sam rad Odbora vjerovnika. Razlog zbog kojeg sam prihvatio  da budem predstavnik radnika u Odboru vjerovnika bio je da svojim doprinosom pomognem što bržem rješavanju potraživanja radnika što  sam činio na svakoj sjednici, rekao je Blažević kojem je čašu prelila  zadnja sjednica Odbora održana 10. lipnja 2016. u Šibeniku.
– Sindikat PPDIV Hrvatske još je 5. veljače 2016. godine uputio prijedlog stečajnom upravitelju i Odboru vjerovnika da se za  38 kolegica i kolega iz Adrije d.d. Zadar u stečaju prilikom prodaje imovine stečajnog  dužnika na kojima nema razlučnog prava isplate otpremnine prije  troškova stečajnog postupka, te tako izjednače s primanjima ostalih radnika. Nažalost, gospođa sutkinja i ostali članovi Odbora bili su protiv.  Nakon navedene sjednice odlučio sam podnijeti ostavku, zaključio je  sindikalist.