Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

“Za šaku munite” donosi njihove nagrađivane pjesme, kao nekoliko novih

16.06.2016. 22:00
“Za šaku munite”  donosi njihove  nagrađivane  pjesme, kao  nekoliko novih


Nakon nagrađenog nastupa s Mladenom Grdovićem na lanjskom Splitskom festivalu, istu suradnju će Munita ponoviti i ove godine, dajući “klapski” štih Mladenovoj skladbi
Zadarska klapa Munita, koja je  osnovana 2013. godine, zaokružila je svoj dosadašnji rad  debitantskim albumom pod nazivom “Za  šaku munite”.  Inspiraciju u odabiru repertoara našli su u “oživljavanju”  nikad pjevanih ili već gotovo zaboravljenih klapskih narodnih napjeva i  skladbi najrenomiranijih klapskih autora i obrađivača, kao  i u napjevima zadarskog kraja, nastojeći ih na taj način sačuvati od zaborava.
Za likovno oblikovanje albuma zaslužan je Porinom nagrađivani  splitski autor Luka Duplančić, a urednica izdanja je Iva Vianello, u ime  izdavača Croatia Recordsa. Sve pjesme snimljene su u tonskom studiju  HRT Radio Zadra (producent Zoran Gugić). Ilustracije na albumu prikazuju pomalo zaboravljenu igru mura japaneža, nekoć raširenu po zadarskom kraju, u kojoj igrači pogađaju zbroj kovanica (munite), koje  drže u rukama i u kojoj, kao i u klapskom pjevanju, cilj nije zarada, nego energično i prijateljsko druženje i zov tradicije.
Tako su kroz rad klape praizvedbu  doživjeli napjevi Žetvu žela za gorom divojka, Zbogom neharna dušo, Murtilica lipo cviće i Ti već spavaš, potom Zdravo morska zvizdo mila (2. nagrada stručnog ocjenjivačkog suda na festivalu “Klape Gospi Sinjskoj 2014.” za izvedbu), te  nove skladbe Cvit za spožu i Tega dneva svit je sta (3. mjesto stručnog  ocjenjivačkog suda na Večeri novih skladbi – FDK Omiš 2015.).
Uz navedene i nikad izvođene pjesme, na albumu se nalazi i niz već  izvođenih, mahom izvornih napjeva koje je klapa izvodila na svojim  nastupima, čime je ovaj album postao svojevrsna retrospektiva prve faze djelovanja klape. Upravo u toj činjenici članovi Munite vide posebnu  vrijednost koji ovaj album nosi za njih.
Nakon što su lani nastupili uz Mladena Grdovića  na Splitskom festivalu, kada je pjesma “Nek se čuje pjesma s Jadrana” osvojila drugu nagradu publike,  istu suradnju će Munita ponoviti i ove godine, dajući  “klapski” štih Mladenovoj skladbi. Članovi klape u svakoj prigodi ističu  veliku zahvalnost na podršci i afirmaciji koju im je pružila zadarska estradna zvijezda.
Uskoro će se u radijskom eteru zavrtiti skladba “Vratite mi moja lita”,  za koju je tekst i glazbu napisao Vjekoslav Šuljić i na kojoj su ostvarili  glazbenu suradnju s Tedijem Spalatom. Taj proslavljeni kantautor  je  svojim vokalom dao poseban štih ovoj pjesmi, a u Muniti su na to posebno ponosni jer Tedijevu glazbu oduvijek osjećaju “svojom” i s njim  dijele glazbeni senzibilitet. Mnoge pjesme Tedija Spalata neizostavan  su dio Munitinog repertoara na nastupima, a do suradnje je došlo nakon dva vrlo uspješna gostovanja klape na njegovim koncertima. Naravno, u pripremi je i glazbeni spot.
Od samog početka ova klapa djeluje u formaciji od pet pjevača, bez  umjetničkog voditelja, nastojeći se i na taj način približiti što izvornijem klapskom zvuku.  U  Muniti pjevaju: Hrvoje Rančić – prvi tenor,  Marko Žorž – drugi tenor, Vjekoslav Šuljić – bariton, Marko Vidučić – prvi bas i Matej Sikirić – drugi bas.