Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ferenčak: Mile je pošten, nećemo ga smijeniti

16.06.2017. 22:00
Ferenčak: Mile je pošten, nećemo ga smijeniti


Za glavnog tajnika HNS-a, Srećka Ferenčaka, kažu da je siva eminencija stranke, osoba koja vuče sve konce, osobito one oko koalicije sa HDZ-om. Ferenčaka smo stoga pitali kakva je sudbina lokalnih HNS-ovaca koji su glasovali protiv ove koalicije, odnosno hoće li stranka povući kakve poteze prema članovima Središnje odbora koji su digli ruku protiv koalicije ili je kasnije i javno kritizirali.
Riječ je o čelnicima gradske i županijske organizacije, Kristijanu Kovačeviću i Milanu Stojanovu, koji su se javno izjasnili protiv suradnje sa HDZ-om, a Stojanov je na Središnjici i glasovao protiv nje. Po povratku iz Zagreba za naš je list izjavio kako “ne vjeruje da će biti ikakvih posljedica za takvo glasovanje jer smo demokratska stranka i imam pravo iznijeti svoje mišljenje”.
“Demokracija na najvišem nivou”
Ferenčak potvrđuje da posljedica neće biti “jer je u HNS-u demokracija na najvišem nivou”:
– Stojanov je mogao glasovati kako god želi i nikakvih sankcija za njega ne bi bilo, niti će ih biti jer svatko glasuje po svojoj savjesti. Mile je pošten i vrijedan čovjek koji nikad ne bi išta lošeg napravio za stranku i ponosan sam što takvog čovjeka imamo u svojim redovima. Za njega slobodno mogu reći da je pravi građanin Hrvatske jer su mu rad i čast na prvom mjestu, dao Bog da su i drugi takvi. Posljedica, dakle, niti za njega, niti ikog drugog tko se usprotivio našoj koaliciji s HDZ-om neće biti – kaže Ferenčak, ipak dodajući kako je očekivao više razumijevanja za njihovu suradnju s vladajućom strankom:
Otišlo samo 150 članova
– Očekivao sam da će naše članstvo, ali i građani općenito, razumjeti što radimo jer je riječ o odluci važnoj za funkcioniranje hrvatske države. Koalicija s HDZ-om zapravo je velik iskorak iz dosadašnjih klišea koje se temelje na ideološkim podjelama, uglavnom između partizana i ustaša, a mi smo napravili odmak od toga pokazujući da nas prije sveg zanima budućnost Hrvatske. I naši zastupnici u Europskom parlamentu su demokršćani, što dovoljno govori o našem stavu prema tradicionalnim vrijednostima Hrvatske te da podjele među strankama više ne mogu biti tako izričite. Osim toga, ne zaboravimo nešto jako bitno u cijeloj stvari, a to je 300 milijuna kuna kojih bismo izgubili odlaskom na nove izbore – poručuje Ferenčak.
Na pitanje kako pak komentira odlazak dijela članstva u županijskoj organizaciji, od kojih su neki čak iscijepali stranačke iskaznice bacivši ih na cestu, glavni tajnik HNS-a kaže:
– Ne vidim ničeg alarmantnog u tome, situacija u Zadru je stabilna. Iskreno, očekivao sam da će nas nakon odluke o koaliciji s HDZ-om napustiti 10 do 15 posto članstva, međutim otišlo ih je puno manje, tek oko 150 njih. Istina, otišla su nam i neka zvučna imena, ali HNS nastavlja uobičajeno raditi – zaključuje Ferenčak.