Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Loptanje na male golove

Autor: Mario Padelin

16.07.2008. 22:00


NAJGORA REKLAMA MJESECA
Još jedna u nizu osobito degutantnih reklama. Ovaj put nije o čokoladi, već naravno, o deterdžentu. Opet je tu dvoje antipatične dječice koja se kao svi njihovi vršnjaci bave razgovorima o svojoj odjeći (pazite, imaju 5-6 godina). “Mrzim ovu glupu košulju”, sav ogorčen govori dječačić. Saznajemo da mu je kupila baka, vjerojatno skupljajući boce po kontejnerima. Ali, njemu se živo fućka za to. On i prijateljica mažu tu košulju raznim smećem, tako da je on više, kao, ne mora nositi. Ipak, prašak je sve oprao, a glupa mater, umjesto da se obračuna sa štetočinama, smije se zajedno s njima, što samo dokazuje da neke ljude treba na vrijeme sterilizirati. Iako je ova reklama sama po sebi jeziva, sinkronizacija dječjih glasova je čini još gorom, ako je to uopće moguće.
PRIJEVARA BR. 1
Slušajte ovu glupost. Ide reklama za novi, u svijetu vrlo popularni crtani film. Da bi privukli gledatelje oni to rade na način: “Crtić je sinkroniziran na hrvatski, a u originalu su glasove posudili taj i taj, taj i taj, i ta i ta.” Pazite, kakvim nas to kretenima smatraju. Ako je sinkroniziran na hrvatski jezik, to znači da se originalni glasovi uopće i ne čuju, što će reći da je potpuno svejedno čiji su glasovi korišteni u originalnoj verziji. To je još jedna u nizu prijevara koje se serviraju narodu, ali je očigledno tom istom narodu svejedno. Reći će netko: “Neš ti prijevare.” Neka, neka, ali ako nasjedaš na ovakve otvorene, što će tek biti s onim prikrivenim?
PRIJEVARA BR. 2
Kada smo kod prijevara, slušajte ovo. Redovito pratim TV kalendar. Prije neki dan gledam videokasetu koju sam snimio prije par godina, a kad tamo kalendar od 30. VI. 2003. Gledam i shvatim da sam sve to vidio prije nekoliko dana, na taj isti datum. I udar meteora u Tunguziji, i maspok u Hrvatskoj i “noć dugih noževa”, i kako su Amerikanci kupili Aljasku… Sve, baš sve reprizirano bez ikakve izmjene. To se onda zove repriza i tako se najavljuje, a ovako ispada da HRT radi svježe dokumentarne emisije, iako u stvari stalno ponavlja jednu te istu.
DUŠOBRIŽNICI S HRT-a
Da se ne bi naša mladež dodatno kvarila, ljudi s Hrvatske televizije odlučili su na svaki nepoćudni film stavljati oznaku kolika je najniža dob gledatelja, uz popratni tekst o tome kako bi “gledanje ovog filma moglo loše djelovati na moralni, psihički, bla, bla, truć, truć, razvoj svakog koji ima manje od toliko i toliko godina”. I dok neke naprednije televizije imaju obavijest i znak dopuštenih godina isključivo prije filma, dotle naši dušobrižnici, naglo probuđene savjesti, stavljaju veliku oznaku broja dopuštenih godina u gornji desni kut i to Cijelo Vrijeme Trajanja Filma.
Zanimljivo bi bilo znati tko donosi odluke o dopuštenoj dobi gledatelja, jer onaj koji je to radio ove subote, trebao bi trenutačno dati ostavku. U isto su se vrijeme na dva programa davala dva filma. Pat Garrett & Billy the Kid je dobio oznaku “12”. Dobro, znamo kakav glas prati redatelja Sama Peckinpaha, ima nešto pucanja i ubijanja, ali što je to sve prema hektolitrima krvi, odsječenim glavama i udovima, čudovištima i nakazama koji su se šetali ekranima u filmu “Gospodar prstenova” na drugom programu. Ali, komisija ne misli da tu ima nešto što bi moglo loše djelovati na nježnu dječju psihu.
A koja je alternativa? Ako djeca shvate da film nije podoban za njih, mogu okrenuti na RTL i gledati koju od krvoločnih serija o odredima za ubojstva ili poroke, a na Novoj im se nudi Red Carpet sa svojim glupostima. Na oba privatna kanala djeca mogu zvati u emisiju “Papilova” i time dokazivati svoju intelektualnu insuficijenciju. Uz sve to smeće koje im se svakodnevno nudi, neće ih spasiti oznake na HRT-ovim filmovima.
FANTAZIJE NOGOMETNIH ZANESENJAKA
U ovo doba godine već je uobičajeno da naši sportski novinari počnu bulazniti o nekakvim planovima naših nogometnih klubova vezanih za eurokupove. Činjenica da se svake godine osramote i ispadnu još u pretkolima nimalo ih ne smeta da svake godine fantaziraju o “prezimljavanju u Europi”. Nitko ne spominje da ih eliminiraju klubovi za koje nikada nismo čuli (hajdukovci, sjetite se Debrecena), i da je sve to jedna farsa, kojom se dokazuje ona sada već poznata teorija da nam je reprezentacija super, a liga na nivou rekreativnog loptanja zadarskih liječnika na male golove. Samo što ovi igraju besplatno, za svoj gušt.