Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadarski GSS-ovci spašavali Zadranina u Paklenici

Autor: Minja Gugić

16.07.2010. 22:00


Zadraninu (43) na povratku s petodnevnog boravka iz planinarskog skloništa Struge u četvrtak ujutro je pozlilo pa su ga spašavali zadarski GSS-ovci. Helikopterom Ministarstva obrane otpremljen je u splitske Firule
Sa zahuktavanjem turističke sezone na zadarskom području i prilivom turista iz svih krajeva zemlje i svijeta povećao se i broj intervencija zadarske Gorske službe za spašavanje na području Nacionalnog parka Paklenica gdje su GSS-ovci samo u posljednjih sedam dana imali tri intervencije od kojih dvije u posljednja dva dana.
Nakon što su u srijedu s velebitskih vrleti izvukli njemačku državljanku s prijelomom noge, u četvrtak su na dojavu centra 112 priskočili u pomoć 43-godišnjem T.F. iz Zadra kojemu je na povratku s petodnevnog boravka iz planinarskog skloništa Struge pozlilo. U akciji spašavanja 43-godišnjeg T.F. koji se nalazio na siparu ispod prijevoja Buljma u području Nacionalnog parka Paklenica na 1.230 metara nadmorske visine, sudjelovala su četiri člana GSS-a, a priključio im se i jedan čuvar. Nakon što su zemaljskim putem stigli do unesrećenog, s obzirom na njegovo loše zdravstveno stanje, GSS-ovci su pozvali zračno pojačanje pa je Zadranin helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u 16.10 sati prebačen u Klinički bolnički centar Firule čime je akcija završila.
Iako su u posljednjih tjedan dana imali tri akcije spašavanja, zadarski GSS-ovci ističu kako najviše posla očekuju tek krajem kolovoza i početkom rujna.
– Srpanjske akcije uglavnom su povezane s dolaskom turista u razgledavanje nacionalnog parka pri čemu se ili izgube, ili dehidriraju, a najviše posla već godinama imamo krajem kolovoza i početkom rujna kada na područje Nacionalnog parka dolaze penjači – rekao nam je Neven Zrilić, donedavni pročelnik zadarskog GSS-a kojima je ovo 31 akcija od početka ove godine.