Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Promenada prošetala Novigradom

Autor: Katina Vrsaljko

16.08.2009. 22:00
Promenada prošetala Novigradom

Foto: Katina BAŽDARIĆ



Manifestacija je dobila ime Promenada po jednom od najatraktivnijih plesova koje izvodi KUD Fortica, a ime je prikladno i zato što se šeta cijelim Novigradom. Povorka staje na nekoliko punktova gdje izvode kola Zadarski tanac, Hrvatsku promenadu, Šetala dva mlada te dalmatinske pjesme uz potporu najboljih lokalnih klapskih snaga
Manifestacija pod nazivom Promenada u organizaciji KUD-a Fortica održana je u subotu u Novigradu po treći put, a zahvaljujući velikom odazivu ljudi i zanimljivu konceptu manifestacije, postat će tradicionalna.
Članovi folklorne i pjevačke sekcije novigradskog KUD-a Fortica pjevajući stare i nove dalmatinske pjesme, obučeni u stare novigradske nošnje i osvijetljeni feralima, prošli su brodovima kroz porat cijelim mjestom, sve do Mulića. Nakon plovidbe kojom su najavili svoju izvedbu iskrcali su se u novigradskom autokampu AdriaSol Mulić gdje su strane i domaće goste oduševili izvedbom starih kola i napjeva.
Manifestacija je dobila ime Promenada po jednom od najatraktivnijih plesova koje izvodi KUD Fortica, a ime je prikladno i zato što se šeta cijelim Novigradom. Povorka staje na nekoliko punktova gdje izvode kola Zadarski tanac, Hrvatsku promenadu, Šetala dva mlada te dalmatinske pjesme uz potporu najboljih lokalnih klapskih snaga. Među njima su Vladimir Paštrović, Tomislav Vlatković Coma, Joso Vlatković, Ante Ivčić i drugi.
Povorka sastavljena od članova KUD-a i publike koja se kroz šetnju mjestom kao magnet lijepi za njih do zgrade Općine, zadnjeg punkta, dolazi poprilično uvećana.
Ispred Općine ponovo se pjevalo i plesalo, a svaka izvedba bila je popraćena pljeskom. Fotoaparati nisu stali blicati, a ugođaju je pridonijela i pečena novska srdela. Pretvorilo se to u pravu feštu, a pjesma se nije stišavala sve do jutarnjih sati. Samom manifestacijom zadovoljni su i mještani, ali i organizatori, što je potvrdio Ivan Bakić, predsjednik KUD-a Fortica.
– Po meni je ovo bio najljepši događaj u Novigradu ovog ljeta upravo zato što je to nešto što su Novljani darovali Novljanima, pjesmu i ples kao vlastiti produkt u kojem zajedno uživamo. Uz to, uživali su i naši gosti i prijatelji i ova manifestacija će postati jedna lijepa tradicija, rekao je Bakić.