Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Na mjesta za invalide parkirat će se ljuljačke?

16.08.2010. 22:00
Na mjesta za invalide parkirat će se ljuljačke?


Na mjestima koja su predviđena za invalide suvlasnici zgrade planiraju postaviti ljuljačke za djecu i tobogane te u toj namjeri očekuju financijsku pomoć Grada i nekih privatnih tvrtki. Postavljam pitanje – što će poduzeti nadležne institucije da spriječe to izvršenje i invalidima vrate postojeća parkirališna mjesta koja im i pripadaju, požalio se na stranicama Grada Zadra ljutiti “Branitelj”
Na parkiralištu stambeno-poslovne zgrade u Ulici Benka Benkovića crnom bojom je prekriveno pet parkirališnih mjesta za invalide. Iako se na prvi pogled čini da je simbolika tog čina neka vrsta govora mržnje, izgleda da se ipak radi o nečem drugom.
U režiji stanara
Kako doznajemo od jednog stanara, ta parkirališna mjesta nisu nikome potrebna, a nedostaje prostor za dječje zabavne sadržaje koje se navodno planiraju postaviti na tim mjestima.
Tvrtka Lavčević d.d. Zadar je projektirala i izgradila tu zgradu te je predala suvlasnicima, to jest stanarima, tako da ona više nije u nadležnosti te tvrtke. Ipak, iz Lavčevića doznajemo da ni jedan od kupaca stanova nije osoba s invaliditetom te da u zgradi najvjerojatnije nema invalida.
Vladimir Paleka iz gradskog Ureda za komunalne djelatnosti kaže da nije bilo službenog upita za uklanjanje tih mjesta te da su najvjerojatnije prekrižena u režiji stanara.
– Postrožili su se uvjeti za dobivanje prava na oznaku invaliditeta za vozilo, pa je manja potreba za tim mjestima, dok se istovremeno povećala potreba za parkirališnim mjestima općenito, rekao je Paleka.
Sva ta objašnjenja nisu neka utjeha anonimnom građaninu nadimka “Branitelj” koji se na ovaj slučaj požalio na web stranici Grada Zadra.
Zakonska i Božja odredba
– Gospodo invalidi, niste dobrodošli sa svojim osobnim automobilima na parkiralište stambeno poslovne zgrade u Ulici Benka Benkovića broj 20, 22, 24, 26, 28, 30. To su odlučili predstavnici suvlasnika zgrade i crnom bojom prekrili znak za parkiranje invalida. Postoji zakonska, ljudska i Božja odredba da se invalidnim osobama omogući parkiranje automobila na za to predviđena mjesta, što ne misle i predstavnici suvlasnika koji se pozivaju na to da većina suvlasnika razmišlja kao i oni. Koliko mi je poznato, u tom smislu nije proveden nikakav referendum pa da to mogu tvrditi, riječi su “Branitelja”.
Do predstavnika stanara nismo uspjeli doći.
Kako dodaje “Branitelj”, na mjestima koja su predviđena za invalide suvlasnici zgrade planiraju postaviti ljuljačke za djecu i tobogane te u toj namjeri očekuju financijsku pomoć Grada i nekih privatnih tvrtki.
– Postavljam pitanje – što će poduzeti nadležne institucije da spriječe to izvršenje i invalidima vrate postojeća parkirališna mjesta koja im i pripadaju, ljut je “Branitelj”.